FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A jó ifjúságpolitika alapja, hogy hallgassuk és halljuk meg a fiatalokat

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A Kormány számít a fiatalságra és Magyarország jövőjét a fiatalokban látja - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Nemzetstratégiai Kutatóintézet mai napon megrendezett Külhoni Magyar Ifjúságkutatás - 2014 záró konferenciáján.

Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár az Alaptörvényt idézve elmondta: „Bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában. Hisszük, hogy a gyermekeink és unokáink tehetségükkel, kitartásukkal és lelkierejükkel ismét naggyá teszik Magyarországot”.

Ugyanakkor fontos, hogy a magyarországi fiatalok találkozzanak a külhoni ifjúsággal, megismerjék a Kárpát-medence magyar lakta területeit. Ezt segíti a Határtalanul program is, melynek költségvetési keretét nemrég megháromszorozta a kormány. Ennek köszönhetően pár éven belül már nem lesz olyan diák, aki ne járt volna valamelyik határon túli magyarlakta területen.


Fotó: Emmi

Az államtitkár elmondta, hogy fontos prioritás a fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása. A számtalan korábbi kormányzati intézkedés mellett, 2014. október 10-én meghirdetésre került az Ifjúsági Garanciaprogram első eleme 36 milliárd forintos keretösszeggel. A program lényege, hogy képzési lehetőséget biztosítson, valamint segítséget nyújtson a munka-erőpiaci beilleszkedéséhez azon 15-25 év közötti fiatalok számára, akik nem tanulnak, illetve nem dolgoznak. Cél, hogy minden 25 év alatti fiatal a tanulmányai befejezése vagy munkanélkülivé válása után négy hónapon belül konkrét foglalkoztatási vagy továbbképzési ajánlatot kapjon.

Novák Katalin hozzátette, a 2015-től hatályba lépő második család- és népesedési akcióterv intézkedéseivel azt szeretnék elérni, hogy a jövőben egy még kiszámíthatóbb és fenntarthatóbb ifjúság- és családpolitikai rendszer jöjjön létre Magyarországon.

(Emmi, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban

Mi is az a strukturált párbeszéd?

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz. A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.
Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

Bővebben...