FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nyílt nap a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Amit tudni akar a minisztériumról, de eddig sosem merte megkérdezni, most megkérdezheti...

NEFMI Hétvégi Akadémia címmel nyílt napot tart a Nemzeti Erőforrás Minisztérium május 7-én, 10 órától 14 óráig, az Akadémia utcai épületében. A nyílt nap célja, hogy a minisztérium a különböző programokon keresztül képet adjon a nagyközönség számára a háttérben zajló munkáról -  tudatta közleményében a minisztérium.

A rendezvény kötetlen hangulatban, közérthető formában mutatja be a hivatal működését, a látogatók megérthetik hogyan kapcsolódnak össze az egyes ágazatok. A Hétvégi Akadémián az érdeklődők találkozhatnak és akár közös fotót is készíthetnek Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszterrel, s személyesen is megismerkedhetnek az egyes területekért felelős államtitkárokkal. Az épület egyes részeit bejárva érdekességeket is megtudhatnak, többek között, hogy hol és melyik nemzetközi sikerfilmet forgatta Jeremy Irons a helyszínen.

A rendezvényen a miniszter és a tárca öt ágazata – az oktatás, az egészségügy, a szociális, család és ifjúságügy, a kultúra és a sport államtitkárai rendhagyó előadásokat tartanak, mint például:
Réthelyi Miklós miniszter Szellemi kulturális örökségünk címmel vezeti be az érdeklődőket az örökségvédelem rejtett világába. Az előadáshoz kapcsolódó kísérő programban közvetlenül is megismerkedhetnek a nemzeti jegyzékbe bekerült két szellemi kulturális örökségünkkel: a Matyó hímzést mezőkövesdi matyók mutatják be, hímző és rajzoló, bútorfestő foglalkozást tartanak, a solymászatot pedig természetesen sólymok „bevetésével" ismerhetik meg. Egy standon bemutatkozik a Skanzen is.

A sportért felelős államtitkárság vezetői, Czene Attila és Szekeres Pál, olimpiai és paralimpiai élménybeszámolót tart, ahol személyesen is megtapasztalhatjuk, ha csak egy pillanatra is, milyen átvenni egy olimpiai érmet, a bátrak pedig vívhatnak Szekeres Pállal. A Jogalkotásgyárban játékos keretek között kipróbálhatják a jogalkotás folyamatát.

A rövid, „akadémiai órákon" többek között megismerkedhetünk az ókori egészségneveléssel és gyógyítással, a házasulandók és a családok is értékes tanácsokat kaphatnak Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkártól, megtudhatjuk miért különösen fontos a nyelvtanulás a ma diákjai számára, sőt Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár egy francia dalt is megtanít; Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Változtass! címmel tart előadást, Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár kulturális örökségünk jövőjéről árul el részleteket.

Mindezek mellett színes kísérőprogramok várják az érdeklődőket. A Budapesti Műszaki Egyetem fiatal feltalálói világszenzációkat hoznak el, bele lehet ülni a BME Formula Racing Team elektromos versenyautójába és ki lehet próbálni Rátai Dániel világversenyeken is első díjakat nyert találmányát, a Leonar3Do háromdimenziós monitorát, sőt az egyetemisták egy másik csoportja bemutatja az első magyar műholdat is. A Megálló Csoport Alapítvány a Szenvedélybetegekért érintettek bevonásával bemutatja, hogyan nyújtanak segítséget a különböző függőségekkel küzdő fiataloknak, sőt ízelítőt is kaphatunk az egyik terápiás foglalkozásukból: a Zörgő kör rövid zenei programját hallhatjuk.

Téglásy Kristóf főosztályvezető is szól a megújuló drogstratégia céljairól, a prevencióról, mint lehetőségről. Találkozhatunk a fiatal, látássérült Orsós Zsolt csörgőlabda válogatottal, a Szolidaritás Nagykövetével és kendőzetlenül kérdezhetik azok, akik kíváncsiak a vak emberek mindennapjaira. Részt vehetünk Győrfi Pál az OMSZ szóvivőjének elsősegély tanfolyamán, megnézhetünk belülről is egy igazi mentőautót.

A nap végén azok a látogatók, akik mindegyik államtitkárság legalább egy programján részt vettek, oklevelet kapnak. A legfiatalabb és legidősebb „hallgatónak" az elismerést Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter adja át, a résztvevők között értékes ajándékokat sorsolunk ki. A rendezvényre elsősorban a felnőtt lakosságot várjuk, de a jelentkezők természetesen elhozhatják családjukat is, a gyerekeknek is kínálunk programokat.

Regisztráljon minél előbb, különben lemarad!
Résztvevőket csak korlátozott számban tudunk az egyes programokra fogadni, ezért a Hétvégi Akadémián történő részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, küldjön emailt, 2011. május 5. éjfélig a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

NEFMI HÉTVÉGI AKADÉMIA
Időpont: május 7. szombat, 10.00 – 14.00
Helyszín: a NEFMI Akadémia u-i épülete


A NEFMI Akadémia utcai épületébe történő belépéskor biztonsági átvizsgálás történik, ezért kérjük, időben érkezzen és hozzon magával személyi igazolványt! - figyelmeztet a közlemény.

 

2011-05-02 17:13
Forrás: Nefmi

 

Módosítás dátuma: 2011. június 27. hétfő, 20:33  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel