FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nem felülről fognak dönteni a magyar ifjúság sorsa felől

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Elkészült, hamarosan bemutatják és társadalmi párbeszéd keretében véleményezhető lesz a kormány megrendelésére készülő ifjúságpolitikai stratégia vitaanyaga – nyilatkozta az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos az MTI-nek szombaton. Országosan ismert színésznő, borász, lemezlovas és sportoló is segíti a munkát.Mihalovics Péter tájékoztatása szerint az Új nemzedék jövőjéért elnevezésű program egyik fő feladata, hogy stratégiai válaszokat adjon a fiatalok mindennapjait érintő problémákra, valamint lerakja egy új, egységes szemléletre épülő ifjúságpolitika alapjait. Mint mondta, a március óta tartó munka első fázisában tartanak, a vitaanyagot várhatóan május 15-én mutatják be. Ezután következik a társadalmi vita, amelynek részeként minden megyei jogú városban lesz egy szakmai konferencia, illetve lehet véleményezni az anyagot az interneten is. A végleges változat a javaslatok beépítése után a tervek szerint októberben kerül a kormány elé.

A miniszteri biztos az őszi időpontot azért is tartja fontosnak, mert a jövő évi költségvetés tervezésénél már figyelembe lehet venni a stratégia javaslatait. Mihalovics Péter véleménye szerint az általuk készített vitaanyag abban különbözik a korábbi stratégiáktól, hogy nem felülről akarták eldönteni, miről kell szólnia az ifjúságpolitikának, hanem tíz témakörben egy-egy szakmailag elismert 18 és 35 év közötti fiatal fogalmazta meg az alapgondolatokat.

A témakörökre példaként említette egyebek mellett a budapesti, illetve a vidéki fiatal létet, a fiatal nők helyzetét, a karriertervezést, a tehetséggondozást, az állampolgári aktivitást, a sportot, a kultúrát és a szórakozást.

A témakörök az elmúlt hónapokban több mint ezer fiatal által egy mondatban megfogalmazott problémafelvetésekből álltak össze. A vitairatban Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke a családalapításhoz kapcsolódó problémákról úgy vélekedett: a családalapítás és gyermekvállalás terén összességében akkor lehet elérni pozitív eredményeket, ha a fiatalok úgy érzik, kiszámítható, biztonságos jövő vár rájuk Magyarországon, ha olyan országban élhetnek, ahol jó érzés fiatalnak lenni.

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke – aki a karriertervezés alapfelvetéséit fogalmazta meg – úgy vélekedett a vitaanyagban, hogy a felsőoktatás közszolgálat, amelyben az intézményeknek a jelen és a jövő nemzedék érdekeinek kell megfelelniük. Békés Márton történész, a Jobbklikk szerkesztője az állampolgári aktivitásról azt írta: a jövő nagy feladata – egyben a 80-as, 90-es évek szülötteinek missziója – az lehet, hogy meghaladják a múltból rájuk maradt, használhatatlan hagyatékot, és kialakítják a közösségi felelősségvállalás vagy szolidaritás és az egyéni teljesítményen alapuló érvényesülés szintézisét.

Mihalovics Péter miniszteri biztos kitért arra: az alapgondolatokat jegyző fiatalok mellett minden témában egy-egy országosan ismert fiatal is részt vesz a munkában. Kiss Ramóna színésznő a kultúra, Iváncsik Gergő kézilabdázó a sport, ifj. Figula Mihály borász a vidéki fiatal lét, Andro DJ pedig a kulturált szórakozás kérdéseivel kapcsolatos aktivitást segíti majd elő.

MNO - GB
(MTI)

 

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A teljes hallgatói érdekképviselet felsorakozott régi-új elnöke mögött
Ünnepi tisztújító közgyűlésén a 2017-18-as év vezetőségéről döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Gulyás Tibornak, a HÖOK elnökének további két évet szavazott meg a Közgyűlés. Az elnök, az elnökség és felügyelő bizottság megválasztása mellett az ülés ünnepi hangulatát emelte a Magyar Egyetemisták és Főiskolák Szövetségének (MEFESZ) megalakulásának 60., a HÖOK megalakításának pedig 20. évfordulója.
Bővebben...