FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A Nemzeti Ifjúsági Tanács közgyűlése

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az alábbiakban rendhagyó módon a Taggyűlésről, az I. Ifjúsági Találkozóról és az annak keretében megrendezett Ifjúságpolitikai Kerekasztal Beszélgetésről olvashattok egy-egy rövid ismertetést.

Taggyűlés -2013. november 30.

A NIT által összehívott Taggyűlésen az 51 tagszervezettel összhangban meghatározásra került az elkövetkezendő két év Cselekvési terve, módosításra került az Alapszabály is. A rendezvény egyik kiemelkedően fontos momentuma volt a Tisztújítás, a tagszervezetek új Elnökséget választottak képviseletük ellátására. Az aktuális vezetőség a NIT bírósági bejegyzését követően, tehát jogerőre emelkedésének dátumától számított 31.-ik napig látja el feladatait, amelyeket az új testület egy hónapos átadás-átvételi időszakot követően vesz át.

Az új vezetőség névsora:
 
Elnök: Janzsó Ádám
Alelnökök: Gulyás Tibor és Kaszás András
Elnökségi tagok: Ament Balázs, Antal Ágnes, Fedor Péter Mózes, Popper Eliza
FEB: Jásper András, Kósa András Csaba, Nemes László

Ötpárti kerekasztal az I. Ifjúsági Találkozón -2013. december 1.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács A “Helyben vagyunk – Ötletpiknikek Országszerte” projekt keretei között, december 1-én a Károlyi-Csekonics Rezidencia épületében rendezte meg ifjúságpolitikai programját I. Ifjúsági Találkozó néven. A rendezvény célja az volt, hogy a fiatalság aktuális problémáiról, lehetőségeiről, valamint jövőbeni kilátásairól folytassanak párbeszédet egymással a különböző szakmai és civil szervezetek, továbbá érdeklődő magánszemélyek. A kezdeményezés talán legfontosabb epizódja, a parlamenti frakcióval rendelkező politikai pártok képviselőivel folytatott Ifjúságpolitikai Kerekasztal volt.

A beszélgetés résztvevői – Gőgös Enikő – MSZP; Kovács Péter – KDNP; Vágó Gábor – LMP; Mihalovics Péter – FIDESZ; Farkas Gergely – Jobbik – Gulyás Tibor NIT alelnök moderálásával többek között az ifjúság elvándorlásának, a közélettel szemben egyre szélesebb körökben kialakuló apátiának, továbbá az ifjúsági törvény létrehozásának, végül a NIT szerepének témaköreit érintették.

Már az első kérdéskör, amely a fiatalok elvándorlása mögötti okozatok tisztására irányult, jól rávilágított a pártpolitikusok között húzódó elvi és interpretációs különbségekre a válaszok során.  Farkas Gergely (Jobbik) például a bizonytalanságot, a perspektíva nélküliséget és a kormány iránti bizalmatlanságot emelte ki, míg Mihalovics Péter (FIDESZ) arra utalt, hogy a kérdés már a megfogalmazás miatt sem válaszolható meg egyértelműen. Szerinte például a fiatalság ugyanis, mint egységes csoport eleve nehezen definiálható az eltérő iskolai végzettségből, a különböző családi háttérből- és állapotból, továbbá a sajátos munkavállalói viszonyból fakadóan.

Gőgös Enikő (MSZP) úgy ítélte meg, hogy a kormány hamis, pozitív üzenetet sugalló kommunikációja helyett a mindenki számára hozzáférhető felsőoktatás, a magasabb kezdőbérek és a munkaerőpiacon való garantált elhelyezkedés tarthatná itthon a fiatalokat. Vágó Gábor (LMP) felvetésével, miszerint a szülőktől mintaként öröklött kádári nosztalgia is okozza a fiatalok politikai passzivitását, a többség egyetértett. Kovács Péter (KDNP) hangsúlyozta, hogy a 21. századba lépve társadalmi szemléletváltásra volna szükség és fel kellene ismerni az öngondoskodás jelentőségét ahelyett, hogy mindenre a mindenkori politikumtól várják a megoldást az állampolgárok.

Az első kérdéskört követően Gulyás Tibor arra kérte a vendégeket, ismertessék hallgatóságukkal, hogy pártjuk döntéshozói státuszba kerülése esetén szorgalmaznák-e programszerűen az ifjúsági törvény megvalósítását, illetve annak keretein belül milyen szerepet szánnának a NIT által is megtestesített civil érdekvédelemnek?

Valamennyi résztvevő üdvözölte és örömét fejezte ki egy olyan független, civil ifjúságpolitikai kezdeményezés létrejötte felett, amelynek szerepét a NIT betölteni kíván. A négy politikus között abban is konszenzus alakult ki, hogy az ifjúsági szervezet legfontosabb feladata a mindenkori kormányzat kontrolja kell, hogy legyen.

Az LMP-s politikus ezzel szemben kifejtette, hogy egy ilyen jogi személy az alulról jövő szerveződési folyamatok katalizátoraként találhatja meg a helyét a magyar társadalomban, nem szabad a politikai diskurzusokba belefolynia.

A szocialista Gőgös Enikő az elhangzottakhoz hozzátette, hogy az MSZP már korábban is kezdeményezte az ifjúsági törvény létrehozását, amelynek kialakítása során számítanának a NIT által képviselt civilekre. Kiegészítésképpen hangsúlyozta, hogy a demokratikus alapeszmék terjesztése, a felelős, aktív állampolgárrá nevelés kiemelkedően fontos feladata az ifjúsági civil szervezeteknek.

Farkas Gergely nyomatékosan kijelentette, hogy a NIT csak akkor töltheti be történelmi jelentőségű szerepét a magyar társadalomban, ha biztosítva van pártpolitikától független, mindenkori finanszírozása. Mihalovics Péter azt javasolja, alakuljon ki egy sajátos brand és egy önálló, következetes tárgyalási stratégia, mert a NIT valódi értelme az lenne, hogy koordinálja a folyamatokat a problémák megfogalmazódásától azok tolmácsolásán keresztül egészen a döntéshozatalig. „Adjatok lehetőséget a politikának ilyen beszélgetéseket folytatni” – utalt a találkozó nyújtotta keretekre.

Végezetül a hallgatóság soraiban ülők is lehetőséget kaptak arra, hogy feltegyék kérdéseiket, illetve hozzászóljanak a témakörökhöz. Az egyik felszólaló azon véleményének adott hangot, hogy amennyiben a politikusok szeretnék kimozdítani a fiatalokat a politikai passzivitásból, el kell érniük, hogy az ifjúság megszólítva, képviselve érezze magát általuk. Ezt azzal érhetik el, ha vitás kérdésekben még saját pártjukkal is nyilvános konfrontációt vállalnak fel annak érdekében, hogy az ifjúság érdekeit, igényeit – és egyáltalán, hangját – meghallják a mindenkori döntéshozók.

Mindemellett valamennyi jelenlévő tájékozódhatott az Erasmus+, a No Hate Speech Kampány, az Új Nemzedék Plusz lehetőségeiről, a szélesebb közönség felé nyitó kezdeményezések kapcsolódási pontjairól, programjairól is.

Forrás: http://ifjusagitanacs.hu/2013/12/minit-hirlevel-2013-12-12-hirek-itthonrol/
Módosítás dátuma: 2013. december 12. csütörtök, 21:59  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Másfél milliárddal segíti a kormány a nyári diákmunkát

Az idén 1,5 milliárd forintot fordít a kormány a 16 és 25 év közötti nappali tagozatos diákok elhelyezkedését segítő, nyári diákmunkaprogramra - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 17-én az M1 aktuális csatornán. A miniszter elmondta, hogy legfeljebb kéthavi bért támogatnak a programból, és a fiatalokat elsősorban az önkormányzatok vagy az önkormányzati fenntartású intézmények tudják majd foglalkoztatni a nyári szünet ideje alatt.

Bővebben...