FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Veszprémben nyílt meg az első Kontaktpont

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Csütörtökön délelőtt átadták Veszprémben az Új Nemzedék Plusz első ifjúságsegítéssel foglalkozó Kontaktpont irodáját.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a veszprémi iroda ünnepélyes megnyitóján elmondta, hogy a lassan egy éve, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által előterjesztett és a kormány által elfogadott Új Nemzedék Plusz ifjúságpolitikai program egyik fő feladata, hogy egy találkozási pontot hozzon létre a fiatalok és a döntéshozók között. Ez is segíti a fiatalokat jövőképük megfogalmazásában és a munkaerőpiacra való zökkenőmentes belépésükben.A projekt jelentős mérföldkőhöz érkezett. Idén februárban, Budapesten megnyitott egy Új Nemzedék Ház, ami a program országos központja. Ehhez csatlakozik most a Veszprémben átadott első Kontaktpont iroda, amelynek megnyitóját az elkövetkező hetekben 19 másik követi majd minden megyeszékhelyen és a főváros két pontján. Dr. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a projekt csak akkor ér valamit, ha a fiatalok tudnak róla, és ők maguk is részt vesznek a megvalósításban. A miniszterelnök-helyettes szerint Veszprém ebből a szempontból is ideális helyszín, hiszen rengeteg középiskolás és egyetemista diák tanul és él a városban.

Dr. Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos szerint az európai uniós forrásból megvalósuló Új Nemzedék Plusz program egyik legfontosabb célkitűzése a fiatalok önismeretének fejlesztése, és a megfelelő életút-tervezéshez szükséges információk biztosítása. A Veszprémben megnyitott iroda és az elkövetkező időszakban átadásra kerülő többi Kontaktpont kiszolgálja ezeket az igényeket. A helyi oktatási intézményekkel és ifjúsági civil szervezetekkel szorosan együttműködve képesek lesznek befogadni a helyi ifjúsági kezdeményezéseket.

Mihalovics Péter véleménye szerint a program három fő pillérre kell, hogy épüljön. Az egyik ilyen pillér a nemzedékek és a döntéshozók közötti kommunikáció erősítése. A program keretein belül már tavaly létrejött egy olyan országos ifjúsági érdekvédelmi egyesület, a Nemzeti Ifjúsági Tanács, ami a legkisebb településen működő ifjúsági egyesülettől az ország legnagyobb érdekképviseleti erejével működő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájáig (HÖOK) minden egyesületben, szervezetben vagy alapítványban tevékenykedő fiatalnak lehetőséget ad egy egységes, a napi aktuális kérdésekkel kapcsolatos álláspont kialakítására és ennek képviselésére a döntéshozó szervek felé.

A másik fontos alappillére a programnak a fiatalok rendelkezésére álló, már meglévő szolgáltatások bővítése. Az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos úgy gondolja, hogy az Új Nemzedék Programnak akkor lehet csak sikere, ha olyan termékekkel és szolgáltatásokkal tud a fiatalok elé állni, amik felkeltik az érdeklődésüket és választ adnak az életükben felmerülő kérdésekre, mint a pályaválasztás, a biztonságos szórakozás, pályaorientáció és a karriertervezés. A most kialakuló tanácsadói rendszer alkalmas lesz arra, hogy ezeket az információkat a lehető leghatékonyabban közvetítse a fiatalok felé. A harmadik és egyben utolsó fontos alappillére a programnak az ifjúságsegítő intézményrendszernek a fejlesztése. Ezt a feladatot eddig a Mobilitás látta el, ezt azonban most megerősíti az Új Nemzedék Központ. A program lehetőséget ad arra is, hogy a korábbi befogadó ifjúságsegítő módszer helyett egy felkereső ifjúságsegítő munkát lehet végezni.

Mihalovics Péter bemutatta a veszprémi Kontaktpont munkatársait. Az irodavezetői feladatokat Sulics Rita fogja ellátni, a programszervezés Szalay Zsolt feladata lesz, Janni Anikó az iroda kommunikációjáért lesz felelős, Janzsó Ádám pedig ifjúságüggyel foglalkozó szakemberként fogja támogatni az Új Nemzedék Program helyi beágyazódását.

Porga Gyula polgármester beszédében elmondta, hogy egy város akkor tud jól működni, ha abban a különböző korosztályok tisztelik egymást és nyitottak a másik generációk képviselői felé. A polgármester szerint Veszprémben nagyon jó pillanatban jön létre ez az iroda, hiszen éppen most zajlik a város hosszú távú ifjúsági koncepciójának kialakítása, amibe az elkövetkező időszakban az Új Nemzedék Központ munkatársai is bekapcsolódnak. Porga Gyula reméli, hogy az újonnan megnyíló Kontaktpont segítséget nyújt a különböző korosztályok együttműködésének fejlesztésében.

(Forrás: vehir.hu)
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés