FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Az EFOTT-on mutatkozik be a kormány fiatalokat segítő új programja

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az EFOTT nulladik napján mutatja be az Új Nemzedék Plusz elnevezésű, kétéves ifjúságpolitikai projektet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A program elsődleges célkitűzése, hogy segítse a fiatalokat jövőképük megfogalmazásában, felkészítse őket a munkaerőpiacra való zökkenőmentes belépésre - fejtette ki Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

Az Új Nemzedék Plusz kiemelt projekt elsősorban a 12-20 év közötti, közoktatásban tanuló fiatalokat szólítja meg, akik a felnőtté válás küszöbén állnak. A minisztérium szerint ennek a korosztálynak egyre több feladatot kell önállóan megoldania, ám a jövőkép megfogalmazásához nincs elegendő kapaszkodójuk.
A projekt részleteit a fesztiválon mutatják majd be a közönségnek, azonban a miniszteri biztos annyit elárult, hogy a 3 milliárd forintból megvalósuló kiemelt program célkitűzéseit az ifjúsági intézményrendszer és a korosztályi nemzedéki kommunikáció erősítésével, valamint a fiatal generáció rendelkezésre álló szolgáltatások bővítésével kívánják elérni.
"Olyan komplex támogatói programot dolgoztunk ki a közoktatásban tanuló diákok számára, amely kellő információt, reális életviteli opciókat, orientációt nyújt pályadöntéseik meghozatalához, illetve felkészíti őket a munkaerőpiacra való zökkenőmentes belépésre" - fejtette Mihalovics Péter.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy évvel ezelőtt vette át a zánkai Új Nemzedék Központ gondozását. Akkor egyik fő célja az volt, hogy Zánkán egy új, korszerű és európai szinten is "látható" ifjúsági központot alakítsanak ki - emlékeztetett a miniszteri biztos.
"Az EFOTT tökéletes alkalmat kínál a széles közönség felé történő bemutatkozásra, hiszen a fesztivált elsősorban a program célközönsége, a 12-20 év közötti korosztály látogatja". A miniszteri biztos hozzátette: annak érdekében, hogy a program valóban könnyen hozzáférhető legyen, a fesztivál nulladik napja a célközönség számára ingyenesen lesz.
Nemcsak az EFOTT-on, de a legnagyobb magyarországi fesztiválokon és kiemelt rendezvényeken is bemutatkozik az új program, így civil sátraikkal az érdeklődők a Szigeten, a VOLT fesztiválon és a Nagyon Balaton rendezvényen is találkozhatnak.
A nyári szezonon túl egész évben változatos szolgáltatásokkal és programokkal várják majd a fiatalokat a zánkai központban és Budapesten a Bajza utcai Új Nemzedék Házban egyaránt, valamint szeptembertől az ország minden megyéjében tervezik irodák létrehozását, hogy helyben tudjanak megoldást kínálni a vidéki fiatalok problémáira is.
(Forrás: Edupress, MTI)

Melyik Fesztivál a legjobb?

Módosítás dátuma: 2013. június 06. csütörtök, 21:58  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI