FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Százötven magyar fiatal kapott lehetőséget a külföldi közigazgatási tapasztalatszerzésre

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Ezekben a napokban kezdte meg külföldi szakmai gyakorlatát az a 150 fiatal, aki idén elnyerte a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjat és már túl van a hazai féléves gyakorlaton.

A közszolgálati életpálya iránt érdeklődő pályakezdő fiatalok a KIM ösztöndíjprogramjának köszönhetően kipróbálhatják magukat  hazájuktól messze is, elsősorban európai uniós tagállamok közigazgatásában. Az ösztöndíjasok idén 28 országot céloztak meg, a legtöbben Belgiumban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Franciaországban töltik szakmai gyakorlatukat. Az először tavaly indított közigazgatási ösztöndíjprogram célja a megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a közszolgálati pálya iránt elkötelezett szakemberek utánpótlása. A programnak köszönhetőn két év alatt eddig összesen 450 fiatal tudott élni ezzel az egyedülálló lehetőséggel, amelyre még a rendszerváltás után is több mint 20 évet kellett várni.

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram a 2010-ben megkezdett közigazgatási reform  része, a kormány tudatos - a fiatalok felé nyitó és a közszolgálati tisztviselők  továbbképzését ösztönző - személyzetpolitikájának fontos eleme.

A programra idén négyszeres túljelentkezés volt, végül 151 fiatalt választottak ki, akik márciusban kezdték meg  féléves  hazai szakmai tapasztalatszerzést. Ezt követően most számos európai uniós ország minisztériumaiban, kormányhivatalaiban, magyar külképviseleteken, illetve  nemzetközi szervezeteknél teljesítenek két hónapos gyakorlatot. Munkájukat a kinti helyszíneken egy-egy külföldi mentor is segíti.  A legtöbben (31-en) Németországba utaztak, Belgiumba 18-an, Ausztriába 16-an látogattak külföldi közigazgatási tanulmányaik célországaként, de vannak, akik Csehországban, Dániában, Észtországban, Hollandiban, Írországban, Máltán, Svédországban, Szlovéniában, Törökországban töltik gyakorlati idejüket. Az ott szerzett tapasztalatokról az ösztöndíjasok rendszeres időközönként és a program végén is beszámolnak. Majd a szakmai program utolsó két hónapját ismét Magyarországon töltik és számos közigazgatással és EU-s szakismeretekkel kapcsolatos képzésen, készségfejlesztő tréningen vehetnek részt. A végén írásbeli vizsgát tesznek, aminek teljesítése egyúttal kiváltja a közigazgatási alapvizsgát.

A közigazgatás fiatalítását célzó Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Programot először 2010 szeptemberében hirdette meg a kormány az első ReGeneráció - Kormányzati Karrier Expón. A program első generációjában 300 pályakezdő végzett, akik közül sokan azóta már teljes értékű munkatársak a hazai közigazgatásban. A 2011-es programot teljesítők közül a legtöbben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot választották. A fiatalok felé nyitás jeleként a KIM a ReGeneráció program keretében hagyománnyá tette továbbá a Közigazgatási Nyílt Napot és a nyári ReGeneráció Tábort is.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Az origo cikke a Nemzeti Ifjúsági Tanácsról
Jövőképre, trendi vidéki életre, munkára és jó projektmenedzserekre van szükségük a magyar fiataloknak - mondják azok az ifjúsági szervezetek, amelyek a jövőben tanácsokkal segítik a kormányt, hogy jól döntsenek a fiatalokat érintő kérdésekben. A megkérdezett szervezeteknek nincs egyetlen konkrét ötletük sem, és többen is vannak, akik csak maguknak remélnek plusztámogatást az új együttműködéstől. Pedig lenne mit behozni, míg Európában mindenhol eurómilliókat költenek az ifjúságra, a magyar programokat nem is tartják számon.
Bővebben...