FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Választási regisztráció Őskori módon, vagy korunkbeli info-tech eszközökkel?

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
Amennyiben a kormánytöbbség úgy dönt, hogy bevezeti a választás előtti regisztrációt, azt csak modern módon tegye. Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum volt országgyűlési képviselője azt indítványozza a parlament mai tagjainak, a javaslat előkészítőinek, beterjesztőinek, hogy az ügyfélkapuval rendelkező közel kétmillió választó polgár ennek a modern technikának a segítségével is gyakorolhassa állampolgári jogát a regisztrálásra.

Ez a javaslat nyilvánvaló előnyeivel együtt megoldást jelent azok számára is a regisztráláshoz, akik valamilyen oknál fogva nem tudják elhagyni otthonukat, vagy munkájuk következtében nehezen alkalmazkodnak a hivatali ügyintézési időpontokhoz. A volt országgyűlési képviselő elképzelését több szakmai civil szervezettel egyeztette. Bízik benne, hogy a kormány és az országgyűlés pártjai szakmai nyitottsággal és politikai tettrekészséggel fogadják a Netpolgárok javaslatát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az informatikai megoldásokat szívesen fogadják az érintettek, ha a felkínált hálózati aktivitás valódi könnyítést jelent az ügyintézésben, kapcsolattartásban. Az online adóbevallás elterjedtsége, általánossá válása világosan mutatja, hogy van mód és lehetőség a személyi informatika térnyerésére a lakossági adatbázisok kiépítésében.

Ma Magyarországon közel kétmillió polgár (a választásra jogosultak több mint huszonöt százaléka) használja rendszeresen az ügyfélkaput. Ennek a modern technikának a segítségével készíti el és adja be az adóbevallását, tartja a mindenkori álammal a kapcsolatot, kap értesítést okmányai megújításának szükségességéről. Online foglal időpontot az okmányirodákban, ezzel is elősegítve az olcsó és hatékony állam működését. Amennyiben a kormánytöbbség úgy dönt, hogy bevezeti a választás előtti regisztrációt, joggal elvárható, hogy ezt a már jól kiépített és hatékonyan működő informatikai közigazgatási hálózat bevonásával tegye. A felröppent hírek kész ténynek veszik, hogy regisztrálni a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezőknek csak személyesen, esetleg levélben lehet majd. Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum volt országgyűlési képviselője azt javasolja, hogy az előterjesztés készítői gondolják át és bírálják felül jelenlegi álláspontjukat. Készítsenek olyan tervezetet, amelyben mód van arra is, hogy az ügyfélkaput is használhassa mindenki a regisztráláshoz. Az online regisztrálás lehetőségének biztosításával ismét nőhetne az ügyfélkapuval rendelkezők száma. Az elektronikus ügyintézés elterjedése, megerősödése várhatóan növelné a választásokra feliratkozók számát, már most első alkalommal is, hosszabb távon pedig bizonyosan.

Pettkó András

Netpolgár, országgyűlési képviselő (2002-2010), Hírközlési - Informatikai Bizottság tagja    

Módosítás dátuma: 2012. szeptember 14. péntek, 22:42  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Romastratégia: a megfelelő hozzáállás hiányzik leginkább
„Az EU-elnökség egyik legfontosabb eredménye, a cigány keretstratégia megalkotása” – nyitotta meg az Európai romastratégia a gyakorlatban című előadást Csuday Balázs ENSZ-nagykövet, a beszélgetés moderátora.

Balog Zoltán, társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bevezetőjében elmondta, nehéz úgy beszélni a romákról, hogy nincsenek jelen. Balog Zoltán hozzáfűzte, ez a megállapítás csak az előadásra érvényes, hiszen a munkafolyamatokban, a politikában a romák is képviseltetik magukat és érdekeiket. Az államtitkár kiemelte, nemzetstratégiai probléma, hogy Magyarországon a születési ráta a romák körében jóval magasabb a magyarokénál; a hátrányos helyzetű gyermekek között minden második cigány. „Még nem fogtuk fel a probléma súlyát; ez egy belső Trianon: túl kicsinek érezzük országunkat, mégis mintha lemondtunk volna az egykori területek egy részéről” - jegyezte meg a politikus. „Az ilyen területeken szegregáció alakult ki – nem faji értelemben -, innen kivonult az állam, itt bontakoznak ki a konfliktusok. A területi leszakadással az a baj, hogy itt pangani fog a gazdaság, megindul a »latin-amerikanizálódás«” - fűzte hozzá.

Nagy József Barna, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület cigánymissziójának vezetője beszámolt róla, hogy szervezetük 2001 óta működik, és nemcsak a cigányság, de a magyarság felkarolása is céljuk. Erre a célra külön cigány-misszióval foglalkozó részleget indítottak fő munkaterületeiken, Nagyváradon illetve Bihar megyében. „A segítségnyújtást sokan próbálják ellehetetleníteni, ellenérzés vált ki magyarokból és cigányokból is. Mi – ezért is - nem az okokat keressük, nem vonunk kérdőre senkit; mi a problémákat kívánjuk megoldani.” Nagy József Barna megjegyezte: délutánonként ő maga is cigánygyerekeknek tart napközit, aminek eredményeképpen nyolc fiatal jutott el az egyetemi oktatás szintjéig. „A cigányság hagyományai lassan eltűnnek, a nyelv és a cigányzene is elfelejtődik. Mi próbáljuk mindezt visszaadni, pedig ez nem a mi feladatunk lenne” - jegyezte meg a misszióvezető. Kiemelte, a cigány kultúrában sok dolog van, amire büszkének lehet lenni, „kultúra, öntudat nélküli rétegeket viszont nem lehet megsegíteni”.

Nagy József Barna legfontosabb célként a magyarok és a romák közös pontjainak megtalálását nevezte meg. „Romániában nem látom az állam és az egyház támogatási szándékát a romák felé” - hangzott el. Nagy József Barna hozzátette: ezeken a területeken inkább a problémák szőnyeg alá söprése folyik. A szervezetnek egyébként jelenleg nincs lehetősége fejlődésre, holott az igény erre óriási lenne.

Balog Zoltán államtitkár szerint meg kell különböztetni az attitűdöt, a hozzáállást: „nem mindegy, hogy emberbarátként, vagy kötelességből nyújtunk segítséget”. A politikus azt is elmondta, a jó politika egy hátrányból – ami Magyarországon nagy hátrány – előnyt kovácsol. „A stratégia végrehajtásához azonban ember kell, méghozzá olyan, aki megfelelő hozzáállással rendelkezik. Ez utóbbi hiányzik ma leginkább Közép-Európában” - fűzte hozzá. Balog felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon fontos e téren a keresztény üzenet, mely a testvériséget, az egyenlő jogokat hirdeti. „Ha az egyházakat és az egyéni indíttatásból segíteni akaró embereket ebből a feladatból ki akarjuk hagyni, akkor halálra ítéltük a roma stratégiát” - fejezte be.

Egy néző kérdésére Balog Zoltán úgy felelt, „amennyiben az állam juttatásokat ad, azért ellenszolgáltatásokat várhat”, példaként az iskolalátogatási kötelezettséget hozta. „Azokat a családokat kell támogatni, akik a segítség mellett munkát is vállalnak” - zárta le az államtitkár.

Bánlaki D. Stel