FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Civilek az ifjúságpolitika alakításában

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A fiatalokat nevelő és képviselő civil szervezetek nagyobb szerepet kapnak az ifjúságpolitikában
A fiatalokat nevelő és képviselő civil szervezetek nagyobb szerepet kapnak az ifjúságpolitikábanÁtalakul a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg. Az átalakulással az eddigi tagok mandátuma megszűnik, a testület munkájában ezután az elnökön kívül csak civil szervezetek vesznek részt. A grémium javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokat lát el, segítve a kormány, valamint a gyermek- és ifjúságpolitikáért felelős miniszter munkáját.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága tájékoztatása szerint a tavalyi vonatkozó kormányhatározatok alapján felül kell vizsgálni és a meghatározott követelményeknek megfelelően át kell alakítani az egyes jogszabállyal vagy közjogi szervezetszabályozó eszközzel létrehozott testületeket. A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsának átalakítása ennek alapján vált szükségessé. Az intézkedés arra irányul, hogy elválasszák az államigazgatási és a civil szférát.

A tanácsban az átalakítás után csak civil szervezetek vesznek részt, kivéve a testület elnökét, akit a területért felelős miniszter jelöl. Ő a kormányhatározatban megjelölt feladatokat látja el, amelyek megegyeznek a korábbi jogszabály által előírt feladatokkal. Tehát a tanács működése nem tér el az eddigitől – közölte az államtitkárság. A tanács tagjainak a testület átalakulásával megszűnik a mandátuma, az új tagokat a miniszter kéri fel a munkára. A tagokat delegáló szervezeteket a kormányhatározatban jelölték meg.

A meghatározó civil szervezetek (például Nagycsaládosok Országos Szövetsége, Magyar Cserkész Szövetség, Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, egyházak) munkájára, tanácsaira továbbra is számít a kormány a fiatalok lehetőségeinek bővítése, közösségeik fejlesztése, az ifjúság értékalapú nevelése érdekében.

A kormányhatározatban az olvasható: a tanács tagja a tárca részéről a gyermek- és ifjúságpolitikai szakterület képviselője, továbbá az országos önkormányzati érdekszövetségek közös jelöltje, egy-egy jelölt az Ifjúsági Szolgáltatók Országos Szövetsége, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Magyar Cserkészszövetség képviseletében, valamint azon egyházak, illetőleg felekezetek által közösen jelölt két személy, amelyek Magyarország területén mind az általános iskolai és a középiskolai nevelésben és oktatásban, mind a felsőoktatási alap- és mesterképzésben és a doktori képzésben intézményekkel rendelkeznek.

A tanács tagjait – a tárca képviselőjén kívül – a miniszter három évre írásban kéri fel. A testület legalább negyedévente ülésezik, feladatainak végrehajtásáról évente két alkalommal írásban tájékoztatja a minisztert. A testület ülései nyilvánosak, tagjai tevékenységükért tiszteletdíjban nem részesülnek. A tanács véleményt nyilvánít a gyermek- és ifjúságpolitikát érintő szabályozási javaslatokról, hazai és nemzetközi jelentésekről, közreműködik a gyermekek és az ifjúság élethelyzetének javításával kapcsolatos, a miniszter által előkészített programok kidolgozásában, továbbá gyermek- és ifjúságpolitikával kapcsolatos jogszabály-módosításokat, egyéb kormányzati döntéseket, új programokat javasolhat – áll a kormányhatározatban.

MTI

Módosítás dátuma: 2012. augusztus 15. szerda, 20:34  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A párbeszéd újraindult! - Korszakos felsőoktatási együttműködés az új nemzedék érdekében

A megállapodás értelmében a felek a jövőben folyamatos párbeszédet folytatnak a felsőoktatást érintő kérdésekben és a közös célok elérése érdekében. Az együttműködés három kiemelt területre koncentrálódik: - Az Ifjúság a Nemzet jövője - Demokráciában való aktív részvétel - Ifjúság ágazati struktúrában való megjelenése Mihalovics Péter véleménye szerint a megállapodásra azért volt szükség, mert az elmúlt években nem létezett átgondolt stratégia az ifjúságot érintő ügyek kezelésére. A miniszteri biztos álláspontja szerint ennek tudható be, hogy kevés fiatal vesz részt a szavazásokon és tevékenykedik a közéletben. A megegyezés értelmében a munkaerőpiac és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók közötti kapcsolatot is szorosabbra szeretnék fűzni a jövőben, de szükségesnek tartják egy olyan egységes stratégia mielőbbi kidolgozását is, amely a tömegsport-rendezvényekre vonatkozik majd. Ezeken a problémákon a kormány a közeljövőben úgy kíván változtatni, hogy egy ifjúságpolitikai konzultációt hív életre, amelyben a HÖOK szervezeteinek is jelentős szerepet szán, de más közös eseményeket, megmozdulásokat is szerveznek a felek. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke szerint az együttműködés akkor lesz eredményes, ha a szakmájukhoz értő, demokratikus társadalom alapértékeit magukénak valló értelmiségiek itthon tudnak érvényesülni. Beszédében kiemelte: “Mi vagyunk a jövő értelmisége, a jövő állampolgárai. Fontos, hogy kivegyük részünket a demokráciából, ezért örülünk a kétirányú kommunikációnak”. Siófok, 2011. április 8. Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
MTI Zrt.