FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Konzultáció a Nemzeti Ifjúsági Tanács létrehozásáról

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Ahhoz, hogy hazánk egy nyitott, európai és kreatív ország legyen, szükség van az ifjúsággal való együttműködésre – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden, a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) konzultációján. A nap folyamán várhatóan a NIT megalakulásáról szóló szándéknyilatkozatot is aláírják.

Navracsics Tibor azt mondta: aki a magyar belpolitikát figyeli, sokszor olyan érzése lehet, hogy az a dominanciaharcról szól. Az emberek már sokszor csak legyintenek a meghozott döntésekre, így leszünk a rosszkedv országa, holott az Európai Unióban egy gazdasági válság közepette is éles viták zajlanak a jövőképet illetően - hangsúlyozta a miniszter.

fotó: Pelsőczy Csaba

A mai összejövetellel - folytatta a politikus - egy újabb, a korszakot meghatározó kísérletről van szó: a magyar politikát szeretnénk megnyitni a fiatalok felé, és fordítva. A Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak az a küldetése, hogy egy találkozási pont legyen, melynek keretében a politikusok és az ifjúság képviselői is el tudják majd mondani elképzeléseiket, igényeiket - hangsúlyozta Navracsics Tibor, hozzátéve: „a jövő Magyarországa az Önöké, ahol felnőttként és majd idős emberként is élni fognak”.

A miniszter azt is kiemelte, hogy itt nem egy egyszeri találkozóról van szó: a fiatalok és a politika közötti együttműködés egy folyamat lesz, amely ezzel az intézményesüléssel kezdődik. Ez az együttműködés kölcsönös bizalmon alapul, ami által a politika még nyitottabb lesz a fiatalok felé. „A jövőben e folyamat részeként reméljük, hogy Önök is fogják nekünk jelezni észrevételeiket, igényeiket azért, hogy Magyarország sikeres legyen” - fogalmazott Navracsics Tibor.

fotó: Pelsőczy Csaba

Régen nem volt ilyen opció, ma viszont ez a kapcsolat élhető dolog - hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: az unió ösztöndíj-programjai is segítik a fiatalokat, hogy minél több területen kipróbálhassák magukat. Tegyék is, gyarapítsák a tudást külföldön, de családot alapítani jöjjenek haza - fogalmazott Navracsics Tibor. Ahhoz, hogy hazánk egy nyitott, európai és kreatív ország legyen, szükség van az ifjúsággal való együttműködésre - nyomatékosította a miniszterelnök-helyettes.

Halász János, az EMMI parlamenti államtitkára beszédében kiemelte: az előző kormány nem volt kíváncsi a fiatalok véleményére, de most, a nemzeti együttműködés rendszerében igenis szükség van rájuk, és egy olyan szervezetre, mint a NIT. Azért is kérünk a fiataloktól tanácsot, mert más a nézőpontjuk, de ugyanakkor abban is bízunk, hogy ők is kíváncsiak a mi véleményünkre, tapasztalatainkra – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: egy erős nemzeti közösségnek szüksége van a generációk összefogására.

Halász János (fotó: Pelsőczy Csaba)

Mihalovics Péter, a jövő nemzedékéért felelős miniszteri biztos emlékeztetett: másfél évvel ezelőtt nagyon nehezen tudott elindulni ez a folyamat, azóta pedig rengeteg formális és informális egyeztetésen vannak túl. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program négy alapterületen javítaná a fiatalok helyzetét, ez pedig a családtervezés, a kulturált szabadidőtöltés, a karriertervezés és az aktív állampolgárság megteremtése – tájékoztatott a miniszteri biztos.

A NIT megalakulása mérföldkő lehet az újkori magyar demokráciában – fogalmazott Mihalovics Péter, hozzátéve: ez a szüleinknek még elképzelhetetlen volt, nekünk lehetőség, a gyermekeinknek már természetes lesz. Ezzel a folyamattal a felelősség forradalmát is elindítjuk – hangsúlyozta.

fotó: Pelsőczy Csaba

A kezdeményezés, amely az Európai Unióban már régóta működik, példaértékű Magyarországon – folytatta Mihalovics Péter. A döntéshozóknak szüksége van olyan szemüvegre, amelyen keresztül láthatják a döntéseik súlyát, hatását – fogalmazott a miniszteri biztos.

(kormany.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

290 millió forintot biztosítanak a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum működéséhez
A nehéz helyzetbe került Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum Nonprofit Kft. finanszírozásáról egyeztettek fideszes országgyűlési képviselők Soltész Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkárával, és megállapodtak arról, hogy a cég jövőre 290 millió forintot kap a működéséhez – számolt be Bóka István országgyűlési képviselő (Fidesz) az MTI-nek kedden.
Bővebben...