FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Napirend előtt a fiatalokról

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A parlament keddi ülésén Mihalovics Péter szólalt fel a Parlamentben. Fiatalok és külföld, a korábbi szocialista kormányzások lenyúlása versus tudatos ifjúságpolitikai építkezés: ezekről is beszélt a Fidelitas Országos Választmányának elnöke.
Mihalovics Péter felszólalása:

A szocialisták elnöke „Új magyar exodustól” tart, és sajnálkozik, mert a Tárki közvélemény-kutatási adatai szerint a 30 év alatti fiatalok köze fele el akar menni az országból. Azzal már nem kívántak foglalkozni, mit is jelent valójában ez a szám: elképzelés arra vonatkozóan, hogy a következő hónapokban vagy években külföldön tanuljon, szakmai tapasztalatot szerezzen, nyelvet tanuljon, szélesebb ismeretekre tegyen szert.
 
Mindenesetre Mesterházy Attila nem csak retteg, de gyorsan is felejt: a szocialisták 2002 és 2010 közötti gazdaságpolitikája és ifjúságpolitikája, jobban mondva annak hiánya döntő mértékben hozzájárult ahhoz, hogy például a 25-29 évesek körében a munkanélküliségi ráta 2010 elejére közel megduplázódott, 7 százalékról 12 százalékra nőtt. És tegyük hozzá, a szakminisztérium politikai államtitkárként folytatott ténykedéséről néhány év távlatában mindössze annyi juthat eszünkbe, hogy Bács-Kiskun Megyei Bíróságon Zuschlag János és társai büntetőperében ő maga is szót kapott a bíróságon.
 
2007 októbere a szocialista ifjúságpolitika mérföldköve volt. Ekkor derült fény ugyanis arra, hogy a szocialisták valójában mit is értenek az ifjúságpolitika fogalma alatt: a számviteli fegyelem megsértése, hamisítás, számlagyár, átjátszott pályázati pénzek, barátoknak juttatott állami milliók.
 
Ezzel összehasonlítva 2010 és 2012 között a Fidesz-KDNP kormány elindította a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj programot, melynek sikerességét bizonyítja többek között a ReGeneráció – Kormányzati Karrier Expo évről-évre növekvő népszerűsége. A Nemzetgazdasági Minisztérium az Új Széchenyi Terv keretében 7 milliárd forintos pályázatot hirdetett, így segítve a 18-35 éves fiatalok vállalkozóvá válását. A Nemzeti Együttműködési Alap – többek között az Új Nemzedékek Kollégium közreműködésével – több mint 3 milliárd forintot különített el ifjúságpolitikai célokra, az Új Nemzedék Jövőjéért Keretprogram pedig hosszú idő után először fogalmaz meg a fiatalok számára érdekes és értékelhető célokat – nem mellesleg a fiatalok nyelvén, az ő kommunikációs eszközeiket használva. Ígéretünkhöz híven megalakítjuk a Nemzeti Ifjúsági Tanácsot, ahogyan – szintén a programunkban foglaltaknak megfelelően – gondoskodunk a fiatalok kikapcsolódási lehetőségeiről is. Dolgozunk azért, hogy a diákigazolvány jóval többet jelentsen egy farzsebben hordott plasztikkártyánál, hogy a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum a 21. századi elvárásoknak megfelelő programokat kínálva ismét központi szerepet töltsön be az új nemzedékek nevelésében és fejlődésében, illetve a június 23-án kezdődő Új Nemzedék-nap rendezvénysorozatnak köszönhetően szabadidő-alternatívát kínálunk a plázákban töltött órákkal szemben.
 
És nem kizárólag ezen eredmények miatt érdekes – finoman szólva – a baloldali aggodalom. Ne felejtsük el, arról a pártról beszélünk, melynek 2004 és 2006 között a szaktárca államtitkárának ifjúságpolitikai munkásságának nyomát sem találni (bár idősügyben igen aktívnak bizonyult), melynek gyermek-, ifjúsági- és sportminisztere később miniszterelnökként azt javasolta, hogy el lehet menni az országból, melynek ifjúsági szervezete egyetlen „konstruktív” kritikát tudott megfogalmazni a Fidesz-KDNP kormány ifjúságpolitikai keretprogramját megalapozó vitairatról: megpróbálta felgyújtani azt.  (Hozzáteszem, még ez sem sikerült. Hogy ne csüggedjenek, a keretprogramot már éghetőbb papírra nyomtattuk, de ezzel kapcsolatban még ekkora aktivitásra sem voltak képesek.)
 
Úgy tűnik, az MSZP nem csak politikusai többségét, de gondolkodásmódját tekintve is 1989 előtt ragadt: a félelemtől remegve gondol arra az eshetőségre, ha valaki át szeretné lépni Magyarország határait. Hadd tartsak egy rögtönzött demokrácia-elméleti órát. Szabadon élni és dönteni nem csak azt jelenti, hogy több név is szerepel a szavazási papíron, de azt is, hogy mindenki maga dönti el, szeretne-e külföldön nyelvet tanulni, munkatapasztalatot szerezni, vagy tanulmányainak köszönhetően megismerni egy másik országot, kultúrát. Mi nem félünk attól, ha a fiatalok szeretnének külföldre menni. Sőt. tisztában vagyunk azzal – más európai országhoz hasonlóan –, hogy az Unió adta lehetőségekkel élni lehet és élni kell. Számunkra az ifjúságpolitika nem azt jelenti, amit Szigetvári Viktor szavaival élve Gyurcsány Ferenc számára jelentett: „hamar intézményesítette az ifjú szocialisták világával az együttműködési viszonyt”, sőt ezeket „saját politikai céljaira is használta”. Mi valódi lépésekkel segítjük a fiatalokat, hogy külföldi tapasztalatok megszerzése után Magyarországon éljenek – boldogan.
 
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ZALAEGERSZEGEN IS MEGNYÍLT AZ ÚJ NEMZEDÉK IRODA
Zalaegerszegen is megnyílt az Új Nemzedék Kontaktpont a Bíró Márton utca 26. szám alatt. Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester és Siklódi László Levente, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója. Jelen volt továbbá Gecse Péter, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, ifj. Sándor Dénes György, az Ifjúsági és Sport Albizottság vezetője, Bognár Ákos, a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal elnöke, Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető, Fentősné Belléncs Andrea ifjúsági szakreferens és több, a helyi ifjúsági életben dolgozó kollégánk.
Bővebben...