FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kiemelten fontos a gyermekek jövője

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 
A gazdasági válságtól sújtott Európában felértékelődnek azok a befektetések, amelyek teljes biztonsággal megőrzik hosszútávon is értéküket. Ezen kevesek között tarthatjuk számon a gyermekeinkbe fektetett energiáinkat. A magyar Kormány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma éppen ezért kiemelt figyelmet szentel a gyermekek jövőjének.

Az elmúlt két esztendőben számos olyan intézkedést hoztunk, amellyel hozzájárulhatunk a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez, megfelelő és biztonságos környezetük kialakításához, megtartásához és fejlesztéséhez.

Az elmúlt időszakban elfogadtuk a Nemzeti Alaptantervet, valamint az új köznevelési törvényt, amelynek egyik fontos célkitűzése, hogy megteremtse a nyugodt, minőségi nevelés és oktatás feltételeit. Ennek részeként egyebek mellett bevezetjük a gyermekeink lelki egészségét is szolgáló mindennapos testnevelés órát, lehetőség nyílik megfelelő tehetséggondozásra vagy épp bizonyos területeken az elmaradások pótlására.

Bevezettük az örökbefogadói GYES-t, amely jelentősen segítheti a családba került gyermekek beilleszkedését. A gyermekvédelmi törvény módosításával egyebek mellett egyszerűbbé és gyorsabbá tesszük az örökbefogadást. Az örökbefogadást összekapcsoltuk a magzatvédelemmel, ezzel esélyt adhatunk a magzatnak az életre, a meddő pároknak pedig a gyermeknevelésre.

A GYES folyósítási idejét visszaállítottuk három évre, a nagycsaládosok gyermeknevelési támogatása is újra a gyermek 3 éves korának betöltésétől folyósítható. A kormány döntésének köszönhetően minden rászoruló általános iskolás, egészen a 8. osztályig ingyenes étkezésben részesülhet, a Kormány ismét támogatja a családok otthonteremtését, valamint a helyi családerősítő programokat, „családi erőforrás központok” létrehozását.

Az új médiatörvény megfelelő figyelmet fordít a gyermekre, így például megtiltja olyan médiatartalmak közzétételét, amelyek súlyosan károsíthatják a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fizikai fejlődését.

Az elmúlt időszakban korszerűbb koraszülött és intenzív ellátás vált lehetővé 6 vidéki régióban 20 egészségügyi intézmény koraszülött ellátáshoz szükséges eszközparkjának fejlesztésével.

A kultúra terén az oktatás és művelődés szolgálatában számos alkotótábor, hagyományainkat ápoló táncházi program, amatőr értékteremtő alkotóművészeti közösségek programjai valósulhattak meg, de új állandó kiállítással gazdagodhatott mesemúzeumunk, vagy épp a Hetedhét Játékmúzeum nyithatja meg kapuit.

A gyerekszegénység elleni küzdelem terén a kormányváltás óta eltelt időszakban az életút elvet követjük, olyan támogatási láncot hoztunk létre, amelynek minden láncszeme egy-egy korosztályt jelent. A legkisebb gyerekek és szüleik a Biztos Kezdet Gyerekházak segítségével kapnak lehetőséget szocio-kulturális hátrányok leküzdésében és a problémamentes óvodakezdésben, elindítottuk a komplex kistérségi gyerekesély-programjainkat. A hátrányos helyzetűeknek szánt ösztöndíjak ma az oktatás minden szintjén elérhetőek és teljesítményre alapoznak.

A nemzeti Kormány a következőkben is törekedni fog arra, hogy gyermekeink hozzájuthassanak a legjobb lehetőségekhez, éljenek akár vidéken vagy városban, legyenek tehetősebbek vagy szegények, rendelkezzenek odafigyelő szülőkkel vagy épp felelőtlenekkel, legyenek tehetségesek vagy segítségre szorulók. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma figyelmének középpontjába az Embert állítja, közülük is a legkiemelkedőbb törődéssel a gyermekek felé kíván fordulni a jövőben is.

(Emberi Erőforrások Minisztériuma)

Módosítás dátuma: 2012. június 04. hétfő, 11:37  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

MEG AKAROD VÁLTOZTATNI A VILÁGOT? KEZD A SAJÁT KÖZÖSSÉGEDDEL!
Sok kicsi, sokra megy – szokás mondani, és akkor is mindig inkább pozitív felütéssel értelmezzük. Előfordulhat viszont, hogy hátrányt jelenthet az a bizonyos sok kicsi. A RÉszreVétel keretében ezeket a hátrányokat okozó, kiváltó tényezőket próbáljuk helyi szinten beazonosítani a programra jelentkező helyi ifjúsági közösségekkel. A programban jelentkezés útján résztvevő helyi ifjúsági közösségekkel először egy képzéssorozaton keresztül járjuk körbe azt a folyamatot, ami egy fenntartható közösség tervezéséhez szükséges. Helyi szinten jövőtervező műhelyek adnak majd lehetőséget arra, hogy a fiatalok megoldási javaslatokat és ötleteket dolgozzanak ki saját településük fenntarthatóbbá tételére. A RÉszreVétel másik kiemelt célja, hogy kutasson és keressen olyan településeket, ahol az ifjúsági részvétel nem folyamatos küzdelem árán érhető el, hanem jól működő, példaszerű az együttműködés a fiatalok és a felnőttek, főként a döntéshozók között.
Bővebben...