FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Magyar és lengyel hallgatói önkormányzati vezetők tanácskoznak Veszprémben

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Magyar és lengyel felsőoktatási hallgatói önkormányzatok vezetői tanácskoznak két napon át Veszprémben; a pénteki nyitónapon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is köszöntötte a találkozó résztvevőit.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a konferencia pénteki ülésszakának a zárását követően az MTI-nek elmondta: tavaly novemberben határoztak arról Varsóban lengyel kollégájával, hogy 2011-ben indítanak egy olyan programot, amelynek a célja az, hogy elsősorban a két nép fiataljai számára újraélesszék a lengyel-magyar barátság hagyományát. Így született meg a Lengyel-Magyar Együttműködés Éve 2011 elnevezésű programsorozat.

Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a programok között volt már történelmi vetélkedő és rajzverseny gyermekek számára, jártak Magyarországon lengyel újságírók, de megvalósult a gyakornokok cseréje is a két igazságügyi tárca között. Karácsonyra pedig lengyel gyerekeket látnak vendégül az Országházban - jegyezte meg.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy az egyetemi hallgatói vezetők találkozója is ebbe a sorba illik bele, s ennek egyrészt az a célja, hogy lehetőség nyíljon a barátkozásra, másrészt megvitathatják azokat a kérdéseket, amelyek a két ország egyetemistái számára azonos problémákat jelenthetnek. Ilyen például a hallgatói képviselet, a felsőoktatási reform kérdése vagy a diákhitel ügye.

Mihalovics Péter, a Fidelitas alelnöke, országgyűlési képviselő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felügyelete alatt készülő Új Nemzedék Jövőjéért Program miniszteri biztosa elmondta: a programról két hét múlva tárgyal a kormány, s akkor lesz szó például a Nemzeti Ifjúsági Tanács felállításáról is.

Hozzátette, hogy ezt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) közösen kívánják működtetni, annak a "bázisára, legitimációjára" építve és számítva. Rámutatott arra, hogy ez az ifjúsági szervezet az Európai Unió minden tagállamában létezik már, csak nálunk nem alakult még meg. Megjegyezte: van ennek egy európai platformja is, ahová egyelőre nem tudunk még delegáltakat küldeni, mert nincs Nemzeti Ifjúsági Tanácsunk.

Mihalovics Péter ennek a megalakulását jövő tavaszra valószínűsítette, s szerinte annak legalább 30-40 tagja lesz, mert mindenki meghívást, képviseletet kap, aki az ifjúsággal kapcsolatos területen tevékenykedik. A tanács megalakításához átveszik a lengyel fiatalok tapasztalatait is - tette hozzá a miniszteri biztos.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: első alkalommal találkoznak egymással a lengyel és a magyar egyetemi hallgatói önkormányzatok vezetői, ehhez apropót adott az is, hogy a lengyel-magyar barátság éve van.

Közlése szerint a megbeszéléseik középpontjában a felsőoktatás finanszírozása áll, hallgatói szemszögből nézve, továbbá a hallgatói jogokról és a "Bologna-folyamat" bevezetéséről cseréltek eszmét.

Hangsúlyozta: szó volt a diákhitelrendszerről is, ugyanis az eltérő a két országban, s a lengyel résztvevők tanulmányozzák a magyar módszert, mert az - szerintük is - Európában igen elismert. A lengyelek viszont előttünk járnak abban, hogy náluk már megalakult a Nemzeti Ifjúsági Tanács - mondta a HÖOK elnöke.

MTI

Módosítás dátuma: 2011. december 02. péntek, 23:59  

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről

Véleményezésen a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről szóló 2/1999. (IX. 24.) ISM rendelet módosításáról szóló Nemzeti Erőforrás Minisztériumi rendelet tervezete. A tervezet többek között tartalmazza a pályázatokról való döntéseknek a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa hatáskörébe utalását és az egyedi támogatások kérdéseit is.
Véleményezési határidő: 2011. április 21.

A tervezet a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram és a Regionális Ifjúsági Irodák működéséről szóló 2/1999. (IX. 24.) ISM rendelet kis terjedelmű, a gyakorlati tapasztalatok miatt időszerűvé váló módosítását tartalmazza. A módosítás főbb irányai a tervezet szerint az alábbiak:

1. A Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsára és a Regionális Ifjúsági Tanács tagjaira vonatkozó módosítás.

2. A pályázatokról való döntéseknek a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram Tanácsa hatáskörébe utalása.

3. Az egyedi támogatási igényekre épülő rendszer megszüntetése.

4. A Wekerle Sándor Alapkezelő kijelölése pályázatokat kezelő szervként.

Az anyag letölthető a www.kormany.hu honlapról.

Előterjesztés állapota: egyeztetés alatt

Véleményezési határidő: 2011. április 21.

Véleményezésre szolgáló e-mail-cím: kristof.teglasy@nefmi.gov.hu

OrientPess Hírügynökség