FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ágh Péter és Mihalovics Péter sajtótájékoztatója

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Hidat képezni a fiatalok és a kormány közt

A Fidelitas múlt szombaton tartott választmányi ülésén öt pontot fogalmazott meg a fiatalok érdekében – jelentette be Ágh Péter, a Fidelitas elnöke, országgyűlési képviselő kedden Mihalovics Péter, az OV új elnökével tartott sajtótájékoztatóján. Mihalovics Péter felsorolta a választmányi ülésen az új nemzedék jövője érdekében írásba foglalt öt pontot, melyeket az érdekképviselet, a konzultáció, a kommunikáció, a felelősség, illetve az egzisztencia jegyében fogalmaztak meg.

Mint azt a Fidelitas elnöke kifejtette: az ifjúsági szervezet deklarált célja, hogy hidat képezzen a fiatalok és a kormány között. Ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy a Fidelitas többek közt az új otthonteremtési koncepció kidolgozásával és a családi adókedvezmény melletti következetes kiállással is a fiatalok érdekében politizált. Mihalovics Péter a Fidelitas Országos Választmányának elnöke köszönetet mondott Ágh Péternek a jelölésért és az őt megválasztóknak bizalmukért.
A fideszes képviselő elmondta, az ifjúság érdekképviseletével kapcsolatos munkájuk során szerzett tapasztalataik azt mutatják, kifejezetten a fiatalok véleményére alapozva kell megszabni azokat az irányokat, amelyek iránymutatást adhatnak a kormányzati döntéshozatal kezébe. Éppen ezért a szervezet országos választmánya egy olyan javaslatcsomagot fogadott el, melyet öt téma, az érdekképviselet, a konzultáció, a kommunikáció, a felelősség, illetve az egzisztencia jegyében dolgoztak ki, s amely – az elnök szavai szerint – méltó helyen kezeli mind a Fidelitas, mind az egész ifjúság ügyét.
 
Mihalovics Péter ismertette a javaslat öt pontját. Az érdekképviseletről szólva kifejtette, a Fidelitas Országos Választmánya támogatja egy Nemzeti Ifjúsági Tanács felállítását, hiszen – mint fogalmazott – Magyarországon csak akkor lehet hatékony ifjúságpolitikáról beszélni, ha létezik egy olyan szervezet, amelyben minden olyan érdekképviselet hallathatja a hangját, amely tenni kíván a magyar fiatalok boldogulásának érdekében.
 

 
Második pontként a politikus a konzultációt említette, mely elmondása szerint a modern kori demokrácia legfontosabb eleme. Rendszeresen ki kell kérni a fiatalok véleményét, a hallgatói önkormányzatoktól kezdve a helyi, tematikus civil szervezetekig – hívta fel a figyelmet Mihalovics Péter, hozzátéve, csak az ifjúsági szervezetek kritikáit figyelembe véve lehet felelősségteljes döntéseket hozni.
 
A harmadik kérdéskört, a kommunikációt érintve a Fidelitas Országos Választmányának elnöke arról beszélt, a szervezet kezdeményezi egy átfogó, virtuális térben mozgó közösség létrehozását, amely különböző szolgáltatásokat és identitáserősítő projektek lehetőségét kínálja a fiataloknak. Mihalovics elmondása szerint a tapasztalatok és a kutatások azt mutatják, Magyarországon a 14 és 35 év közötti fiatalok döntő többsége élete nagy részét abban a virtuális térben éli, amelybe be kell tudni lépniük a politikai döntéshozóknak, fontos üzeneteket adva át az ifjúságnak.
 
 
Negyedik pontként, a felelősség kérdéséről Mihalovics Péter azt mondta, az országos választmány fontosnak tartja, hogy értékközvetítő ifjúsági mozgalmak alakuljanak ki, amelyek minden fiatalban megerősíthetik azt a fajta érzést, hogy felelősen kell gondolkodniuk szűkebb, vagy tágabb értelemben vettük környezetükről.
 
Utolsó témaként a szervezet elnöke az egzisztenciát említette, amellyel kapcsolatban kiemelte, a tapasztalatok szerint minden fiatalnak ez a legfőbb problémája. Éppen ezért egy olyan pályaorientációs rendszer kialakítására tesznek javaslatot, amely a fiatalok tehetségéhez mérten, a helyi piaci igényeknek megfelelő irányba vezetheti a fiatalokat – mondta Mihalovics Péter.
 
Amennyiben ezekben a témakörökben konszenzusra tudnak jutni a politikai döntéshozatallal, akkor a Fidelitas Országos Választmánya aktívan hozzájárulhat egy erős, a fiatalok számára is biztonságos Magyarország kialakulásához – húzta alá a választmány elnöke.
 
 
Kérdésre válaszolva Mihalovics Péter rámutatott: a Fidelitas felismerte, hogy az internet az a kommunikációs csatorna, ahol az ifjúság és a kormányzat oda-vissza hatékonyan tud üzeneteket eljuttatni a másik fél részére. „Ahhoz, hogy Magyarországon helyben maradjanak a fiatalok az identitás és a szolgáltatás területén kell erősíteni” – vélekedett a politikus.
 
A felsőoktatás átalakulásával kapcsolatos felvetésre válaszul Mihalovics kifejtette: a hallgatói képviseletek is látják azt, milyen helyzetben van a magyar és az európai gazdaság, és pontosan tudják, hogy a felsőoktatást érintő döntések szükségszerűek, és középtávon a hallgatók érdekeit szolgálják.
Módosítás dátuma: 2011. november 12. szombat, 21:28  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés