FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Soltész Miklós: remény, cél és hit kell az ifjúságnak!

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint a fiatalok körében nagy az érdektelenség, az ifjúság reményvesztettnek érzi magát, ezért minden szakembernek az a feladata, hogy reményt, célt és hitet mutasson nekik.

Az államtitkár csütörtökön Székesfehérváron, a megyei jogú városok ifjúságügyi műhelykonferenciáján hangsúlyozta: vannak olyan európai országok, ahol minden nagyon szépnek, jónak tűnik, de a közösségek messze nem olyan erősek, mint Magyarországon. Soltész Miklós hozzátette, hogy ezt kell az önkormányzatoknál dolgozó ifjúsági referenseknek bebizonyítaniuk, az oda vezető utat megmutatniuk, de úgy, hogy azt a megcélzott fiatalok megértsék. Téglásy Kristóf, a tárca főosztályvezetője az MTI érdeklődésére azt mondta: fontos, hogy az ifjúsági referensek hálózatban dolgozzanak, s folyamatosan egyeztessenek. Azt szeretnék elérni az önkormányzatoknál, hogy lehetőség szerint minden városban legyen ilyen szakember; ezt a készülő új önkormányzati törvénybe is szeretnék belefoglalni. A Millenniumi generáció 2011 című rendezvényen Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere kiemelte, az önkormányzat folyamatosan végez felméréseket arról, vajon az ifjúság mit gondol a városról. Mint mondta, az eredmények alapján fel kell kelteni a fiatalok közélettel kapcsolatos érdeklődését, erősíteni kell szerepvállalásukat a közéletben. "Csak akkor sikerülhet mindez, ha a fiatalok érzik, beleszólásuk van az őket is érintő döntésekbe" - tette hozzá. A polgármester kitért arra, hogy ifjúsági párbeszédsorozatuk zárásaként ifjúsági diáktanács alakul meg a városban csütörtök délután. Ennek elnöke, akit a fiatalok választanak meg maguk közül, helyet kap a polgármesteri tanácsadó testületben, így közvetlenül részt vehet a döntés-előkészítésben - tette hozzá Cser-Palkovics András.

Módosítás dátuma: 2011. október 15. szombat, 18:47  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Milliárdok Zánkára: itt erősítenék a fiatalok identitását
Április elsejével a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) veszi át a zánkai ifjúsági centrumot; a létesítményt a következő egy-két évben újra európai hírű üdülőközponttá fejlesztenék, arra európai uniós forrásokból több milliárdot költenének – közölte az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos pénteken.

A KIM-nél a centrum szakmai felügyeletét a miniszteri kabinet végzi, az ő koordinációjával – mondta Mihalovics Péter.

Pénteken potenciális partnerekkel járták be a 210 hektáros objektumot (ahol télen 600, nyáron további 2500 férőhely, kalandpark, fedett és szabadtéri sportpályák vannak), hogy felhívják azok figyelmét a kiváló, ám kiaknázatlan lehetőségekre. Mihalovics Péter szerint az infrastruktúra maximális kihasználásával rentábilis gyermek- és ifjúsági centrumot lehet Zánkán üzemeltetni.

Navracsics Tibor miniszter kabinetfőnöke kitért arra: pénteken egy informális kör alakult, amelynek szereplői tanácsokkal járulnak hozzá a centrum fejlesztéséhez, így például a Zánka brand megalkotásához.

Kiemelte, a zánkai ifjúsági centrum az Új Nemzedék Jövőjéért Program megvalósításának terepe kell, hogy legyen. Mihalovics Péter utalt arra: az ifjúsági stratégiában azt fogalmazták meg, hogy minden fiatalt Magyarországon kell tartani; ezt az ifjúsági szolgáltatások bővítésén és az ifjúság identitásának erősítésén át akarják elérni. Mint mondta, Zánka ehhez kiváló terep: ottani élményekkel és a szociális táboroztatással elérhetőek a stratégiai célok.

Kulcstároló és a tábor kabalafigurája a recepción a zánkai ifjúsági centrumban

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A Velencei-tavi sportegyesülettel közösen csábítanák Zánkára a vízi sport szerelmeseit; a kormányzat által hamarosan bevezetendő Erzsébet-táboroztatás keretében pedig kedvezményes áron nyaralhatnak majd gyerekek az ifjúsági centrumban – sorolta a hasznosításra vonatkozó elképzeléseket a miniszteri biztos. Hozzátette, a Kincsem nemzeti lovas stratégia egyik kiemelt helyszíne is a zánkai centrum.

Mihalovics Péter arról is beszélt, hogy április közepére "Zánka – újratöltve" szlogennel egy tanácsadó testületet hoznak létre. Ebben minden, az ifjúságpolitikával, a hasznosíthatósággal, a programszervezéssel kapcsolatos szakterület képviselteti magát, "annak érdekében, hogy Zánkát a következő egy-két esztendőben újra európai hírű, színvonalú üdültető táborrá varázsoljuk" – tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy fontos az idei szezon megtervezése, de a hosszú távú működtetés még inkább, ezért a 2014-ben életbe lévő európai uniós költségvetéshez benyújtandó nemzeti fejlesztési tervben zászlóshajóként szerepel a zánkai centrum fejlesztése. Megjegyezte, hogy minden használható ötletet szívesen fogadnak.

A zánkai ifjúsági centrum évekkel ezelőtt 450 millió, míg az idén 290 millió forint állami támogatást kapott. Mihalovics Péter véleménye az, hogy az üdülőközpontot állami támogatás nélkül is rentábilisan lehet működtetni.

A Zánkai Ifjúsági Centrum strandja

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Májusra kész lesz a centrum ötéves fejlesztését meghatározó terv, a központra uniós forrásokból több milliárd forintot költenének, hogy az európai szintű szolgáltatásokat tudjon nyújtani – mondta Mihalovics Péter.

A zánkai volt úttörőtábor vagyonkezelője eddig a nemzeti vagyonkezelő volt, szakmai irányítója pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.


Szerző: MTI