FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Irodákban és gyárakban szereznének gyakorlatot a diákok

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

A szakképzési törvénytervezet szerint a szakmát tanuló diákok esetében kiemelten fontos, hogy minél többen szerezzenek gyakorlatot valós munkakörülmények között - olvasható a Magyar Hírlapban. Az államtitkárság szerint a pályaorientációs program már az ötödik osztályban elkezdődne gyár- és iskolalátogatások formájában. A szakszervezetek véleménye szerint a 11-12 éves gyerekek még fiatalok ehhez.

Az oktatási államtitkárság a laphoz eljuttatott közleménye szerint a pálya- vagy középiskola-választáshoz a diákoknak kellő információval kell rendelkezniük a továbbtanulási lehetőségekről és a munka világáról. Az orientációs program éppen ezért már ötödik, hatodik osztályban elkezdődne, melynek keretében gyárat és irodákat látogatnának a gyerekek, valamint élménybeszámolókat készítenének.
A szakképzés rendszerét az oktatási tárca a még kidolgozás alatt álló szakképzési törvényben fogja szabályozni, ám a lapnak elmondták, hogy növelni igyekeznek a szakmai képzés arányát, javítani és újragondolni a vizsgakövetelményeket. Mindemellett rendelkeznének arról is, hogy a szakmát tanuló diákok közül a második évben minél többen végezzenek gyakorlatot aktív munkahelyen, valós munkakörülmények között. Úgy gondolják, ennek következtében javulhat a pályakezdő szakmunkások elhelyezkedési esélye, illetve megnőhet a foglalkoztatottak aránya. Galló Istvánné a tervezet kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben a képzésekben magas a hátrányos helyzetű tanulók száma, így mindenképpen fontos szerep jut a nevelésnek. Hozzátette: továbbá meg kell vizsgálni, van-e annyi gyár, üzem, amely képes befogadni több ezer diákot. "Egyébként nem véletlen, hogy hazánkban az oktatási intézményekben zajlik a gyakorlat, hiszen a kiskorúak még nem vállalhatnak munkát" - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető, aki ellentmondásosnak véli, hogy a kormány emelné a szakképzésben tanulók számát, miközben csökkentetné a pedagógusokét.
(Forrás: Magyar Hírlap) 
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 06. kedd, 20:25  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Készül a kormányhatározat, amely szabályozná a fiatalok szórakozását

Újabb rendelettel kívánja biztonságosabbá tenni a szórakozóhelyeket a kormány, ezért várhatóan még ebben a félévben elfogadják azt a jogszabályt, amely azt korlátozza, hogy a 18 éven aluliak meddig tartózkodhatnak egy zenés-táncos rendezvényen. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúságügyi főosztályának vezetője elmondta: a tervezet társadalmi egyeztetés alatt van.

Bővebben...