FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nem népszerű a fiatalok körében a rövidített szakképzés

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Csak a szakiskolába jelentkező fiatalok egynegyede választotta a még a Bajnai-kormány által bevezetett, hároméves szakképzés lehetőségét, míg a többiek inkább négy évig tanulnak ugyanazért a végzettségért - adta hírül a Magyar Nemzet. A lap által megkérdezett szakemberek szerint: a fiatalok attól félnek, hogy a rövidebb képzési idő alatt nem tesznek szert elég alapos tudásra, és ezáltal a munkaerőpiacon is kevesebbet érnek majd társaiknál.

 

A szakképzés megmentését célozta meg a Bajnai-kormány reformcsomagja - ugyanakkor az idei középfokú beiskolázási adatok azt mutatják, hogy a törekvés nem járt sikerrel. A Magyar Nemzet információi szerint négyből három diák inkább egy évvel többet tanul ugyanazért a végzettségért, amelyet a rövidített szakképzés során is meg lehet szerezni. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 23.665 fiatalt vettek fel szakiskolába, és közülük csupán 6.099 főt rövidített képzésre - attól függetlenül, hogy az intézmények 15 ezer férőhelyet hirdettek meg a hároméves előre hozott képzésre. Összességében sem voltak népszerűek idén a szakképzések: tavalyhoz képest 1.300-al kevesebb diákot vettek fel ilyen képzésre, így a szakiskolai férőhelyeknek alig a felét sikerült csak feltölteni. A helyzetet súlyosbítja, hogy bizonyos szakmaterületeken - mint az elektronika, a gépészet, vagy az építőipar - komoly szakemberhiánnyal kell számolni. A tavaly indított rövidített szakképzés lényege, hogy - a választási lehetőség fenntartása mellett - 86 szakmát illetően egy évvel rövidebb kurzust is indíthattak az intézmények. Ez idő alatt a diákok feleannyi ideig tanulnak elméletet, a gyakorlati képzést pedig azonnal megkezdik. A Magyar Nemzet tájékoztatása szerint ma a középfokú iskolába járók csupán 23,8 százaléka szakiskolás és több mint 75 százaléka jár érettségit adó középiskolába. A kormány célja, hogy módosítsa ezeket az arányokat és a jövőben a tanulók 35 százaléka legyen szakiskolás, 40 százaléka szakközépiskolás és csupán 25 százaléka gimnazista.
(Forrás: Magyar Nemzet)
(www.edupress.hu)

 

Módosítás dátuma: 2011. június 28. kedd, 17:23  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Magyarországi Szülők Országos Egyesületének közleménye a táboroztatásról

A táboroztatási kampány eltereli a figyelmet a helyi önkormányzatok ellátási kötelezettségéről, és az államilag támogatott gyermeküdültetés szükségességéről!

Törvény készül a táborozás szabályozásáról, de minek? A "táboroztatás" a profitorientált vendéglátás egyik legális formája, amelyeket a különböző rendeletek szabályoznak, azokat kell szigorítani! Újabban az iskolarendszerű oktatásban részt vevő gyermek- és ifjúsági korosztály a turizmusipar üzleti szereplőjévé (fogyasztójává) lépett elő.

Bővebben...