FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Összehangolnák a szakképzést a Duna-régióban

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A magyar uniós elnökség által szorgalmazott Duna-stratégiában külön cselekvési terület az oktatás fejlesztése és a vállalkozások versenyképességének javítása. A cél, hogy a régióban, hangolják össze a szakképzést.

Köztudott, hogy a magyar munkaerő nehezen mozdul, és ennek nemcsak az az oka, hogy ragaszkodik a házához, a tágabb családjához, hanem az is, hogy a végzettségét igazoló bizonyítványát nem fogadják el bárhol. Ezen változtatna az a magyar kezdeményezés, amely a Duna-stratégia része.

Barsiné Pataky Etelka kormánybiztos a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara konferenciáján azt mondta: a térség országaiban kölcsönösen el kell ismerni a szaktudást, amihez persze az is kell, hogy a bizonyítványok mögött minden érintett országban azonos tudás legyen, tehát össze kell hangolni a szakképzést a Duna-régióban, és építeni kell a jól működő német és osztrák példákra.

A Magyarországon elindult autóipari fejlesztések motorjai lehetnek a szakképzés hazai megújításának. A képzéssel a munkaerő-piaci igényeket kell kiszolgálni. Sok szakmában munkaerőhiány van, például a gépiparban, erre Magyarország akár új képzéseket is építhet - mondta a kormánybiztos. Ha pedig átválthatók lesznek a bizonyítványok, akkor a magyar munkaerő és a magyar cégek is könnyebben tudnak mozogni a régióban.

A foglalkoztatáspolitikáért felelő államtitkár, Czomba Sándor emlékeztetett a kormány terveire. A gyakorlati szakképzést már a kilencedik évfolyamon elindítanák, és az iskolai tanműhelyekből kivinnék a diákokat a vállalatokhoz, hogy valódi tudást szerezzenek. A szakképzést rövidítenék három, illetve négy évre. A finanszírozást pedig úgy alakítanák, hogy a vállalkozásoknak, akár a legkisebbeknek is, megérje tanulót felvenni.

Forrás:Krónika Nánási Anikó - 2011.06.10. 12:37

 

Kapcsolódó anyagok

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Debreceni irodával bővült a Kontaktpont ifjúságsegítő hálózat
Megnyitotta kapuit a megyei szinten szerveződő, ifjúságsegítéssel foglalkozó kontaktpont irodahálózat debreceni tagja. Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként létrejövő irodát ünnepélyes keretek között Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos, Halász János kultúráért felelős államtitkár és Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere avatta fel.

Fotó: KIM
Bővebben...