FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Dux: még idén megszavazzák a felsőoktatási törvényt

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Várhatóan még karácsony előtt, különösebb konfliktusok nélkül megszavazza a parlament a felsőoktatási törvényt - ezt Dux László nyilatkozta az MTI-nek december 8-án, Szegeden. A felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta: a nagy vitákon túl vannak, minden parlamenti párt saját megközelítéséből interpretálja az új felsőoktatási törvényt, a módosító javaslatok közül sokat sikerült beépíteni a jogszabály tervezetébe.

Dux László a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) A magyar felsőoktatás jövője címmel tartott előadása előtt az MTI-nek kifejtette: még karácsony előtt, különösebb konfliktusok nélkül megszavazza a parlament a felsőoktatási törvényt. Kiemelte, hogy a módosító javaslatok közül sokat sikerült beépíteni a jogszabály tervezetébe. A változtatások célja, hogy finanszírozható, összetételében, földrajzi eloszlásában, szakok közötti megoszlásában is korszerű felsőoktatási rendszer alakuljon ki Magyarországon - fejtette ki a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Az oktatás finanszírozásáról elmondta: ebben a törvényben három finanszírozási mód van, mely több tízezer hallgatót vesz teljes állami finanszírozásba. Tartalmaz a törvény továbbá egy állami részösztöndíjjal támogatott kategóriát: ez a jelenlegi elképzelések szerint ötvenszázalékos támogatást jelentene, amelyet elsősorban a műszaki, természettudományi, informatikai képzési területeken tanuló diákoknak osztanának ki - legalábbis a következő néhány évben. A szakok ésszerűsítése a törvényalkotók szerint nélkülözhetetlen volt. Dux László hangsúlyozta: arra van szükség, hogy a helyi vállalkozásokhoz akár felsőfokú szakképzéssel, akár alapképzéssel keresett diplomásokat tudjanak kibocsátani. A felsőfokú intézményeknek ezért a jövő év nyaráig az intézményeknek stratégiai tervet kell benyújtaniuk. 
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. december 09. péntek, 16:40  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Debreceni irodával bővült a Kontaktpont ifjúságsegítő hálózat
Megnyitotta kapuit a megyei szinten szerveződő, ifjúságsegítéssel foglalkozó kontaktpont irodahálózat debreceni tagja. Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként létrejövő irodát ünnepélyes keretek között Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos, Halász János kultúráért felelős államtitkár és Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere avatta fel.

Fotó: KIM
Bővebben...