FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Módosítana a közoktatási törvénytervezeten Pokorni Zoltán

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Vitatta az intézmények fenntartására, az egésznapos iskolára, az óvodáztatásra és a pedagógus életpályamodellre vonatkozó passzusokat az új köznevelési törvényben Pokorni Zoltán a Fidesz november 11-i oktatási konferenciáján. Az Országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti elnöke szerint e pontokon még változtatásokra van szükség. Az Országgyűlés november 15-én tárgyal a köznevelési törvénytervezetről, Pokornit szavaiért pedig tévés vitára invitálta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

"További változtatások szükségesek"
Pokorni Zoltán az intézmények fenntartásáról azt mondta, nem tartja a legjobbnak a most körvonalazódó megoldást. Szerinte az lenne az ideális, ha lehetősége lenne azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem tudnak mit kezdeni az oktatási intézményükkel, átadni azok fenntartását, ugyanakkor rámutatott, ez nem azt jelenti, hogy mindenkitől elvehetik a fenntartói jogot. Fontos deklarálni azt is, hogy a visszaszerződés hogyan történjen - hívta fel a figyelmet az Országgyűlés oktatási bizottságának kormánypárti elnöke. Kifejtette: jelenleg 980 milliárd forintot költenek közoktatásra, ebből 430 milliárd a normatíva, a többit az önkormányzatok teszik hozzá. Pokorni Zoltán szólt arról is, hogy az óvodáztatást nem hároméves kortól tenné kötelezővé - mint a javaslat rögzíti -, hanem négyévestől. Valamint óvodáztatási támogatással ösztönözné a hátrányos helyzetű családokat, hogy járassák óvodába a gyermekeiket. Az egésznapos iskoláról azt mondta, hogy ez a fajta oktatási forma egyre inkább terjed Európában, és hatalmas fejlesztési lehetőség van benne. Ezt ki kellene használni, de nem úgy, mint ahogy a javaslatban szerepel, most ugyanis a napközinek egy másik formájaként jelenik meg - értékelte. A pedagógus életpályamodell nem egyszerűen egy bértábla, hanem egy olyan "manőver", amelynek során egyszerre négy-öt ponton kell változtatni - mutatott rá a bizottsági elnök, ezek között említve a pedagógusképzést. A pálya vonzóvá tétele érdekében a kormánypárti politikus már a képzés elején, a minimálbérrel vetekedő ösztöndíjat adna, és garantált elhelyezkedést biztosítana. Pokorni Zoltán a jó életpályamodellt úgy vázolta fel, hogy eleinte meredeken emelkednek a bérek, aztán laposodik, és a végén már csak órakedvezményt biztosítanak. A Fidesz alelnöke szerint, ha nincs pénz a pedagógus életpályamodellre, akkor inkább el kell halasztani, de az sem lenne ördögtől való, ha nem minden területen, hanem például csak az óvodapedagógusoknál vezetnék be először. A felsőoktatásról szólva azt mondta: javasolja, olyan Diákhitel 2-t hozzanak létre, ahol a diák képzésének költségét, a diákhitel részleteit a majdani munkaadó vállalja át, állami alkalmazott esetén az állam.

Újabb szócsata Pokorni és Hoffmann között
Hoffmann Rózsa a készülő köznevelési törvényről a november 11-én rendezett konferencián azt mondta: "Aki az átalakítást ellenzi, a Gyurcsány-Bajnai korszak restaurációját támogatja". Erre válaszul Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: ennél még a Kádár-kor kommunistái is okosabbak, ők azt mondták, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van.
Azzal kapcsolatban, hogy Pokorni Zoltán pénteken egy szaktanácskozáson vitatott pontokról beszélt, Hoffmann Rózsa megjegyezte: a Fidesz szakpolitikusának "semmi olyan javaslata nincsen, ami gyökeresen ellentétes lenne a törvényben foglaltakkal", sőt több olyan javaslatot fogalmazott meg, amely benne van a törvényben. Nem lát tehát olyan akadályt vagy okot, amely veszélyeztetné a törvény útját - tette hozzá. Mint mondta: egyik-másik részletkérdésben, például a pedagógus-életpályamodell béremelkedési ütemében ellentétes a véleményük, de "majd a parlamenti többség el fogja dönteni, hogy melyik utat választja". Megjegyezte: egy hónappal ezelőtt javasolta Pokorni Zoltánnak, hogy egy televíziós vitában ütköztessék álláspontjukat, de ő kitért ez elől.

A foglalkoztatási bizottság is elfogadta a közoktatási törvény tervezetét
Nem jár jelentős pedagógus-elbocsátással a most beterjesztett köznevelési törvény - mondta képviselői kérdésre válaszolva Varga Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának hétfői ülésén, amelyen a köznevelési törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találták a képviselők. Varga Zoltán a köznevelési törvényjavaslat ismertetését követően képviselői kérdésre azt mondta, az Ecostat - sajtó által is ismertetett - 42 oldalas tanulmánya, amely "horrorisztikus számokat hozott ki", olyan feltételeket vett számításba, amelyeknek nulla a valószínűsége. A főosztályvezető véleménye szerint természetes nyugdíjba vonulással számolva 2,5 százalékos pedagógus-létszámcsökkenés valószínűsíthető, a létszám egyébként hullámzó lesz, így egyes területeken, így a testnevelő tanároknál, vagy az óvodai pedagógusoknál létszámbővítésre is sor kerülhet.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. november 14. hétfő, 18:21  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Nyíregyházi irodával bővül a megyei ifjúságsegítő hálózat

Az Új Nemzedék Plusz program intézményfejlesztésének eredményeként megnyílt az ifjúságsegítéssel foglalkozó Kontaktpont hálózat irodája Nyíregyházán is. Az irodák a jövőben egységes hálózatként tanácsadással és információszolgáltatással nyújtanak segítséget a fiataloknak. A Korzó Bevásárlóközpontban található Kontaktpont irodát ünnepélyes keretek között Mihalovics Péter új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos és Kovács Ferenc Nyíregyháza város polgármestere avatta fel.

Bővebben...