FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Felfüggesztették éhségsztrájkjukat a szegedi egyetemisták

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Határozatlan időre felfüggesztette október 24-én reggel az új felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul elkezdett éhségsztrájkját szegedi hallgatók egy csoportja.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bölcsészkarának auditorium maximumában október 21-én este mintegy nyolcvan hallgató kezdett éhségsztrájkot. A diákok a hétvégén csupán napi öt liter vizet vettek magukhoz, és hálózsákokban a padok között, az előadóterem földjén aludtak. Az éhségsztrájkolók vércukrát és vérnyomását folyamatosan ellenőrizték. A demonstráció során néhányan rosszul lettek, ők orvosi javaslatra befejezték a koplalást.
Juhász Tamás, szegedi hallgató, a demonstráció szervezője korábban az MTI-nek elmondta: akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az új felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban érdemi párbeszéd alakuljon ki a kormányzat és az érintettek, a hallgatói érdekképviselet, az egyetemi vezetők és szakszervezetek között. A szervező hozzátette: társaival elfogadhatatlannak tartja, hogy az új felsőoktatási törvény folyamatosan változó - és ezzel bizonytalanságot teremtő - koncepcióiban felmerül a "bújtatott tandíj", a hallgatók "röghöz kötésének" vagy bizonyos képzések kizárólagosan költségtérítésessé tételének ötlete. Navracsics Tibor párbeszédben való részvételét nevetségesnek tartják, ám - mint mondta Juhász Tamás - nem a közigazgatási és igazságügyi miniszter személyével van bajuk, hanem azzal, hogy Hoffmann Rózsa pedagógus végzettségű államtitkár mellé kell még valaki, aki moderál. 
A hatvanórás tiltakozás alatt a diákok tanultak, társasjátékokat játszottak, filmeket néztek, beszélgettek, olvastak. A hallgatók félmázsányi nagyméretű kartonlap és 120 méternyi vászon felhasználásával transzparenseket gyártottak az október 24-re meghirdetett tüntetésre. A demonstrálók "Hoffmann-egypercesek" néven tucatnyi rövid videó üzenetet is készíttek, melyekben kifejtették a jogszabálytervezettel kapcsolatos álláspontjukat. 
Ma hatkor a szegedi Dugonics téren tüntetnek a hallgatók a felsőoktatási törvénytervezet ellen, a HÖOK pedig október 27-én, csütörtökön a NEFMI épülete elé szervezett demonstrációt. Juhász Tamás kijelentette: amennyiben ezután sem lesz érdemi párbeszéd, az őszi szünetre megint beköltöznek az a SZTE bölcsészkarának auditorium maximumába. 
(Forrás: MTI) 
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. október 24. hétfő, 18:03  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ZALAEGERSZEGEN IS MEGNYÍLT AZ ÚJ NEMZEDÉK IRODA
Zalaegerszegen is megnyílt az Új Nemzedék Kontaktpont a Bíró Márton utca 26. szám alatt. Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester és Siklódi László Levente, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója. Jelen volt továbbá Gecse Péter, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, ifj. Sándor Dénes György, az Ifjúsági és Sport Albizottság vezetője, Bognár Ákos, a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal elnöke, Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető, Fentősné Belléncs Andrea ifjúsági szakreferens és több, a helyi ifjúsági életben dolgozó kollégánk.
Bővebben...