FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Éhségsztrájkot kezdtek szegedi hallgatók

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Éhségsztrájkot kezdett nyolcvan hallgató az új felsőoktatási törvény elleni tiltakozásul péntek este a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának auditorum maximumában.

Juhász Tamás, a demonstráció szervezője elmondta, akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy az új felsőoktatási törvényről érdemi párbeszéd alakuljon ki a kormányzat és az érintettek, a hallgatói érdekképviselet, az egyetemi vezetők és szakszervezetek között.

A szervező elmondta, társaival elfogadhatatlannak tartja, hogy az új felsőoktatási törvény folyamatosan változó - s ezzel bizonytalanságot teremtő - koncepcióiban felmerült a "bújtatott tandíj", a hallgatók "röghöz kötésének" vagy bizonyos képzések kizárólagosan költségtérítésessé tételének ötlete.

hirdetés

Juhász Tamás közölte, az éhségsztrájk hétfőig, a Szegedre meghirdetett hallgatói demonstrációig tart, az akciót akkor határozatlan időre felfüggesztik. A résztvevők ez idő alatt kizárólag folyadékot, napi öt liter vizet vesznek magukhoz.

A hétvégén az egyetemisták félmázsányi nagyméretű kartonlap és 120 méternyi vászon felhasználásával transzparenseket készítenek a hétfőre meghirdetett tüntetésre. A hallgatói léttel kapcsolatos előadásokat hallgatnak meg, filmvetítéseket, felolvasásokat szerveznek, és "Hoffmann-egypercesek" néven rövid videoüzeneteket is készítenek, amelyekben kifejtik a jogszabálytervezettel kapcsolatos álláspontjukat.

Az egyetemisták hálózsákokkal és matracokkal felszerelkezve foglalták el helyüket az épület legnagyobb előadótermében. Juhász Tamás közölte, azért választották a sztrájk helyszínéül az auditorum maximumot, mert szimbolikus a hallgatói mozgalom szempontjából: 1956-ban itt alakult meg a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, és az elmúlt évtizedek országos egyetemi demonstrációinak többségei is innen indult.

A beköltözés után sokan elővették laptopjukat, mások pokrócokat a földre terítve társasjátékokat játszottak vagy sakkoztak, és voltak, akik beszélgettek, olvastak.

MTI

Módosítás dátuma: 2011. október 21. péntek, 21:29  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Societas szerint a kormány ifjúságpolitikája a feudalizmust idézi

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom gratulál az idén a felsőoktatásba felvett diákoknak, és kitartást kíván azoknak, akik most nem jártak sikerrel. Bízunk benne, hogy jövőre sikerülni fog nekik, egyúttal aggódunk értük és szolidaritást vállalunk velük. Félő, hogy jövőre már nem lesz hova jelentkezniük, ha Hoffmann Rózsa és a Fidesz-kormány felsőoktatást tudatosan romboló és leépítő, kártékony tevékenysége folytatódik.

Bővebben...