FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nemzetpolitika és pihenés a Kapocs Táborban

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

 Július 14. és 17. között tartotta meg a 8. Kapocsi Ifjúsági Táborát a Via Nova - ICs, ahol a fiatalok a sportoláson, túrázáson és borkóstoláson kívül a nemzetpolitika és a gazdaságpolitika legújabbkihívásairól beszélgettek Kokaván. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget a Nemzetpolitikai Munkacsoport 4 tagja képviselte Kocsis Dániel Munkacsoport vezetővel.

 

A rendezvény házigazdája Auxt Ferenc, az MKP elnökségének tagja volt. A tábor a csütörtöki napon a Határ című film vetítésével kezdődött; a Szelmenc község történetét bemutató film után a táborozók a magyarság helyzetéről beszélgettek, Varga Tibor a Via Nova - ICs nagymihályi járási elnöke elmondta: a mai napig nagyon kevés ember használja rokonlátogatásra a határátkelőt, mivel a határon sokszor 3-4 órát kell várni az átkelésre.

A résztvevők pénteken a környéken túráztak. Délután Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Neszméri Tünde, a Via Nova - ICs alelnöke beszélgettek a kettős állampolgárságról. A fiatalok jelezték az államtitkár felé: szeretnék, ha Magyarország megoldaná helyzetüket és a felvidékiek is szabadon, félelem nélkül igényelhetnék a magyar állampolgárságot, ha nem attól kellene tartaniuk, hogy a szlovákot elveszik, hiszen az MKP-nak fontos a felvidéki magyarok szavazata.

 

Szombaton délelőtt a táborozókat a sport kötötte le, 6 csapat mérkőzött meg a Kapocs Foci Kupáért, a mérkőzésekből a lévaiak kerültek ki győztesként.

Délután Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, Mihók Gábor, az MKP elnökségének tagja, és Magyar Levente, a Nemzetgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei térség gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője beszélgettek a leszakadó régiók felzárkóztatásáról. Magyar Levente kiemelte: a legnagyobb gond, hogy a két ország, Szlovákia és Magyarország között kevés a határátkelő. Farkas Iván elmondta, sajnálatos módon több fontos útvonal nem épül meg ebben a választási ciklusban, ilyen többek között az R2-es és az R7-es útvonal. Mihók Gábor pedig egy örömteli hírrel is szolgált a táborlakók felé: a legújabb közvélemény kutatások szerint az MKP ismét parlamenti párt lenne, ha most lennének a választások.

A délután folyamán B. Kovács István helytörténész is ellátogatott a rendezvényre, aki ismertette a régió helyzetét, kialakulását. Arról is beszélt, hogy a békés együttélés más nemzetekkel csak akkor lehetséges, ha azt keressük, ami összeköt, amiben hasonlóak vagyunk, ilyen például a gömöriek életében az, hogy Gömörországban élnek, hiszen ez egy soknemzetiségű kis közösség, ahol szlovákok, magyarok, cigányok, németek, de még ruszinok is élnek. A rendezvényre ellátogatott Papp Adrianna, az MKP elnökségének tagja, hogy a fiatalokkal beszélgessen, meghallgassa véleményüket a párt munkájáról, és elmondja saját tapasztalatait a rendezvényekről.

A szombat estét egy borkóstolóval zártuk, Tóth Ferenc bemutatta borászatát, majd annak szépségeiről és nehézségeiről is beszélt. Vasárnap délelőtt a Via Nova - ICs tagjai a jövőről beszélgettek: a Beiratkozási Körutat tervezték, és arról meséltek, hogy a Határtalan Fesztivál és Játékok a tavalyi évben milyen nagy sikerű volt.

Kocsis Dániel
IKSZ Nemzetpolitikai Munkacsoport Vezető

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 01. hétfő, 09:12  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúsági találkozó a Diákművelődési Házban Kolozsváron


Ifjúsági találkozóra kerül sor a Diákművelődési Házban az Integratio Alapítvány és partnerei szervezésében, az Erdélyi Ifjúsági Jelentés program keretein belül. Az Erdélyi Ifjúsági Jelentés célja az erdélyi ifjúsági szféra működésének feltárása és legfontosabb problémáinak és igényeinek bemutatása volt, három központi területre koncentrálva: támogatáspolitika, célcsoport-mobilizáció és önkéntesség. 
Bővebben...