FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Nemzetpolitika és pihenés a Kapocs Táborban

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

 Július 14. és 17. között tartotta meg a 8. Kapocsi Ifjúsági Táborát a Via Nova - ICs, ahol a fiatalok a sportoláson, túrázáson és borkóstoláson kívül a nemzetpolitika és a gazdaságpolitika legújabbkihívásairól beszélgettek Kokaván. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget a Nemzetpolitikai Munkacsoport 4 tagja képviselte Kocsis Dániel Munkacsoport vezetővel.

 

A rendezvény házigazdája Auxt Ferenc, az MKP elnökségének tagja volt. A tábor a csütörtöki napon a Határ című film vetítésével kezdődött; a Szelmenc község történetét bemutató film után a táborozók a magyarság helyzetéről beszélgettek, Varga Tibor a Via Nova - ICs nagymihályi járási elnöke elmondta: a mai napig nagyon kevés ember használja rokonlátogatásra a határátkelőt, mivel a határon sokszor 3-4 órát kell várni az átkelésre.

A résztvevők pénteken a környéken túráztak. Délután Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, valamint Neszméri Tünde, a Via Nova - ICs alelnöke beszélgettek a kettős állampolgárságról. A fiatalok jelezték az államtitkár felé: szeretnék, ha Magyarország megoldaná helyzetüket és a felvidékiek is szabadon, félelem nélkül igényelhetnék a magyar állampolgárságot, ha nem attól kellene tartaniuk, hogy a szlovákot elveszik, hiszen az MKP-nak fontos a felvidéki magyarok szavazata.

 

Szombaton délelőtt a táborozókat a sport kötötte le, 6 csapat mérkőzött meg a Kapocs Foci Kupáért, a mérkőzésekből a lévaiak kerültek ki győztesként.

Délután Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, Mihók Gábor, az MKP elnökségének tagja, és Magyar Levente, a Nemzetgazdasági Minisztérium Kárpát-medencei térség gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője beszélgettek a leszakadó régiók felzárkóztatásáról. Magyar Levente kiemelte: a legnagyobb gond, hogy a két ország, Szlovákia és Magyarország között kevés a határátkelő. Farkas Iván elmondta, sajnálatos módon több fontos útvonal nem épül meg ebben a választási ciklusban, ilyen többek között az R2-es és az R7-es útvonal. Mihók Gábor pedig egy örömteli hírrel is szolgált a táborlakók felé: a legújabb közvélemény kutatások szerint az MKP ismét parlamenti párt lenne, ha most lennének a választások.

A délután folyamán B. Kovács István helytörténész is ellátogatott a rendezvényre, aki ismertette a régió helyzetét, kialakulását. Arról is beszélt, hogy a békés együttélés más nemzetekkel csak akkor lehetséges, ha azt keressük, ami összeköt, amiben hasonlóak vagyunk, ilyen például a gömöriek életében az, hogy Gömörországban élnek, hiszen ez egy soknemzetiségű kis közösség, ahol szlovákok, magyarok, cigányok, németek, de még ruszinok is élnek. A rendezvényre ellátogatott Papp Adrianna, az MKP elnökségének tagja, hogy a fiatalokkal beszélgessen, meghallgassa véleményüket a párt munkájáról, és elmondja saját tapasztalatait a rendezvényekről.

A szombat estét egy borkóstolóval zártuk, Tóth Ferenc bemutatta borászatát, majd annak szépségeiről és nehézségeiről is beszélt. Vasárnap délelőtt a Via Nova - ICs tagjai a jövőről beszélgettek: a Beiratkozási Körutat tervezték, és arról meséltek, hogy a Határtalan Fesztivál és Játékok a tavalyi évben milyen nagy sikerű volt.

Kocsis Dániel
IKSZ Nemzetpolitikai Munkacsoport Vezető

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 01. hétfő, 09:12  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés