FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ifjúságpolitika: a kapuk mindenki számára nyitva állnak

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Fiatalon még könnyebb a kapcsolatépítés, alakítható a politikai gondolkodás és az érdeklődés, hosszútávon pedig így születhetnek erős pártok – állapították meg a Tusványosi szabadegyetem csütörtöki ifjúságpolitikai panelének előadói, akik egy-egy ifjúsági szervezet képviseletében jelentek meg.


A MIK kulcsfontosságú

Sándor Krisztina, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke az erdélyi ifjúságpolitika helyzetével kapcsolatban elmondta, a MIT és a MIÉRT jelentős szerepet tölt be a politizálni vágyó tanulók körében, hiszen kimondottan ifjúságpolitikát támogató szervezet itt egyelőre nem létezik. Sándor Krisztina – előadótársai egyetértése mellett – az évente kétszer megrendezett Magyar Ifjúsági Konferenciát emelte ki a magyarországi és a külhoni szervezetek kapcsolattartási lehetőségeként. Az elnöknő kiemelte, fiatalkorban még jóval könnyebb a kapcsolatteremtés, ezt pedig ki kell használni.

Ősszel jön a stratégia

Saláta Zoltán Ifjúsági Bizottság, és a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében a vajdasági ifjúság politikai tevékenységéről szólva az ifjúsági fórumok, és a cserkészszervezet szerepét emelte ki. Saláta Zoltán az Ifjúsági Bizottság feladatának a helyzetfelmérést, az ifjak segítését, évi mintegy harminc program és pályázat levezénylését és támogatását nevezte meg. „A problémák itt is azok, mint bárhol máshol: forráshiány, szakmai és közösségépítő programok hiánya, olykor a társadalmi szerepvállalással szembeni passzivitás” - összegezte a bizottságvezető. Az előadó szerint minderre megoldást kínál majd az közeljövőben megalakuló Ifjúsági Minisztérium és Tanács, amely szervezeteken belül a kisebbségek helyzete azonban pontosításra szorul még. „Az ifjúsági stratégia őszre születhet meg, az ehhez szükséges felméréseket megkezdtük” - jelentette ki a vezető.

Így születhetnek erős pártok

„Az ifjúságpolitika két részre osztható: szakmai és politikai részre” – emelte ki Gaal Gergely Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökhelyettese. „Az anyaországban a két cél összefonódik, és a két fő szervezet - a Fidelitas és az IKSZ - szoros együttműködésben végzik munkájukat” - jelentette ki az elnökhelyettes.

Gaal Gergely szerint az ifjúsági politizálásnak azért van különös jelentősége, mert csak így születhetnek erős pártok, hiszen a fiatalkori kapcsolatépítés a hosszú távú együttműködés alapja. Hozzáfűzte, az ifjúságpolitikában kulcsfontosságú az anyaország politikai helyzete.

Az IKSZ elnökhelyettese azt is elárulta, szervezetük folyamatosan fejlődik, munkacsoportjaik egyre aktívabbak. Beszédében kiemelte a nemzetpolitikai munkacsoport lelkesedését, ami a fiatalok e téma iránti fokozott érdeklődésének köszönhető.

A Fidesztől várja a megoldást a Fidelitas

Vörös Ádám a Fidelitas-ról szólva elárulta, mintegy 12 ezer tagot számlálnak. Vörös Ádám elmondta, feladatuk, hogy a fiatalok gondolatait a kormány felé továbbítsák, és ez a gyakorlatban is jól működik. „Nagy gond a munkanélküliség, emiatt oktatásátalakításra lesz szükség; a saját lakás birtoklása a frissen végzett diákoknak szintén nagyon fontos, erre is mielőbbi megoldást várunk a magyar kormánytól” - mondta.

Minden eddiginél nagyobb hangsúly a fiatalságon

Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ifjúsági főosztályának vezetője az előadáson arról beszélt, osztályuk alapvetően számol a külhoni magyar ifjúsággal is, összességében pedig minden korábbi kormányzatnál nagyobb hangsúlyt fektet a politika iránt érdeklődő fiatalokra. Amint elmondta, a most készülő politikai cselekvési terv munkálataiba is tudatosan bevonják majd a határon túli fiatal magyarokat. Téglásy Kristóf hozzáfűzte, a politika iránt érdeklődő magyarországi és az erdélyi fiatalok kapcsolatát javítani kell, hiszen ez a pályázati lehetőségben is nagy előnyt jelenthet.

A finanszírozással kapcsolatban Téglásy leszögezte, céljuk, hogy az FLP külön program maradjon, így biztosítva az ifjúságpolitika anyagi támogatását. A főosztályvezető a demográfiai problémákat aggasztónak találta, emellett feladatként az értékalapú közösségek kialakítását nevezte meg.

Európa szintjén is

Dömötör Csaba, az Európai Ifjúsági Néppárt (YEPP) elnöke beszámolt róla, az Európai Néppárt 59 szervezete adja a jobboldali pártok jelentős hányadát. Dömötör Csaba elárulta, szervezetük kompromisszumkészségre, illetve döntéshozatali technikákra neveli a csatlakozó diákokat; emellett pedig a tényleges döntéshozatalban is befolyásra törekszik a fiatalok véleményének érvényesülése érdekében. Az elnök megjegyezte, érdemes az ellentétes szervezetek érdekeinek összehangolása, a YEPP ugyanis továbbítani tudná azt európai szinten is.

Dömötör a fiatalság problémáiról szólva elmondta „a jóléti társadalom költségeit fizetjük, mégsem tudhatjuk biztosan, hogy az ezért járó kiváltságokat meddig élvezhetjük”. Az elnök külön kiemelte a vidéki lét nehézségeit, a kisebb települések perspektívahiányát, ami miatt sok fiatalnak lakóhelyet kell váltania.

Bánlaki D. Stella

Forrás: http://www.tusvanyos.ro/index.php?cmd=cikk&id=00181

Módosítás dátuma: 2011. július 22. péntek, 09:46  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

NIT előkészítő "Hálózatépítő Napok" az Európai Ifjúsági Fórum szervezésében
Az alábbiakban az október 11-14. között megrendezésre kerülő Hálózatépítő Napokra (Networking Days) szóló felhívást olvashatjátok. Az eseményt az Európai Ifjúsági Fórum (European Youth Forum) támogatásával valósítjuk meg. A képzés nagy része angol nyelven folyik majd, így kérünk benneteket, hogy angolul folyékonyan beszélő képviselőt küldjetek. A jelentkezési határidő nagyon közel van, erre kérjük figyeljetek oda. Köszönjük!
Bővebben...