FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

A MIK Állandó Bizottsága megtartotta ülését

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
A MIK Állandó Bizottsága megtartotta ülését
Rendhagyó ülést tartott a MIK Állandó Bizottsága, ugyanis decemberben az értékelésé és a jövőbe tekintésé volt a főszerep, hiszen 2018. májusában a jelenlegi elnökség mandátuma véget ér, 2019-ben pedig 20. évfordulójához ér a szervezet. A tagok egyetértettek abban, hogy a jövőben a közös munka irányába kell elindulni, minél több ifjúsági szervezetet kell megszólítani a csatlakozásra. Meg kell mutatni az ifjúságnak, hogy miért jó a MIK-hez tartozni. Ennek megvalósítási módjairól tárgyalt az Állandó Bizottság, melyről a 2018. február 9-11. közötti következő Konferencián értekezhetnek tovább a tagszervezetek jelenlétében.

Az ülés az Emberi Erőforrások Minisztériumában valósult meg, így a Ifjúságpolitikáért és Esélyteremtésért felelős Helyettes Államtitkárság munkatársaival közösen tervezhették a következő időszakot. A résztvevő bizottsági tagok és az EMMI képviselői egyetértettek abban, hogy hangsúlyosabb együttműködés, szorosabb közös munka és együtt gondolkodás szükséges a célok megvalósításához és az eredményes működéshez.

A résztvevők megállapították, hogy a MIK jövőbeli működéséhez nélkülözhetetlen a Kárpát-medence és a diaszpóra ifjúságát lefedő ernyőszervezet céljainak újragondolása, szilárd alapokra helyezése. Ugyanis erős alapokra lehet csak építeni, melyhez hozzájárul a tagszervezetek számának bővítése is. Dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár asszony köszöntő gondolataiban kiemelte, hogy a MIK-nek a Kárpát-medence és a diaszpóra összes fiatalját képviselnie kell, vonzóvá kell tenni az egyesületet a fiatalok számára a csatlakozásra.

A bizottsági tagok értesülhettek a határon túli ifjúsági szervezetek számára elérhető programokról, pályázatokról, az ő személyükben juthatnak el ugyanis az információk a régiók tagszervezetihez, így kiemelten fontos részükre a naprakész információk átadása. Varga-Bajusz Veronika ismertette a Magyar Állandó Értekezlet döntését: 2018 a Külhoni Magyar Családok Éve lesz, melyhez kapcsolódnak majd külhoni családtámogatások. Bemutatásra kerültek továbbá a Bethlen Gábor Alap, a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram aktuális pályázatai, a Makovecz Program magyar-magyar mobilitás lehetőségei, valamint az ingyenes nyelvvizsga és KRESZ-vizsga lehetősége, illetve a Határtalanul Program.

A Nemzeti Tehetség Program kapcsán az Emberi Erőforrások Támogatáskezelő pályázati kiírásait ismerhették meg a jelenlévők, melyek külhoni szervezetek és iskolák részére is elérhetők 2016 óta. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon kevés külhoni szervezet élt a pályázati lehetőségekkel, így a jövőben a MIK felvállalja a tagszervezetek tájékoztatását az aktuális pályázati kiírásokról.

Szalai Zoltán a budapesti Matthias Corvinus Collegium (MCC) ügyvezető igazgatója ismertette intézményük tehetséggondozó programjait, mely az általános iskolától kezdve a felsőoktatási tanulmányok végéig elkísérheti a fiatalt. Középiskolás programjuk már Székelyudvarhelyen és Kolozsváron is működik 310 diák részvételével. A jövőben pedig tervezik kiterjeszteni a képzést a többi külhoni területre is. A külhoni tehetséggondozás abban a tekintetben is létfontosságú, mivel 10-20 év múlva a programokban résztvevő fiatalok látják majd el a külhoni magyarság érdekképviseletét, erre kell felkészíteni őket.

Az Új Nemzedék Központ (ÚNK) is képviseltette magát az ülésen, Nobilis Márton ügyvezető a Határon túli közösségi terek programjukat ismertette. Szórád Gábor jelezte, hogy a programot Kárpátalján már elindította a MIK, így a továbbiakban szorosabb együttműködésre és közös munkára hívta az ÚNK-t.

A régiós elnökök beszámoltak térségük eseményeiről, tagszervezeteik tevékenységéről.

Összegzésként Szórád Gábor elnök kiemelte, hogy a MIK legfontosabb feladata összekapcsolni egymással a szervezeteket és tolmácsolni igényeiket a kormányzat felé. A jövőben a közös munka irányába kell elindulni, illetve minél több ifjúsági szervezetet kell megszólítani a csatlakozásra. Meg kell mutatni az ifjúságnak, hogy miért jó a MIK-hez tartozni. Ebben a régiók aktív részvételét is várják.

Szórád Gábor vázolta, hogy a jelenlegi MIK elnök és az ÁB tagok mandátuma 2018. májusában lejár. Így lehetőség nyílik az esetleges generációváltásra, új jelöltek megnevezésére.

Végezetül az Állandó Bizottság döntött a 2018. évi MIK konferenciák időpontjairól is, melyek a következőként valósulnak meg:
- 2018. február 9-11. Nyíregyháza
- 2018. június 1-3. Felvidék
- 2018. november 9-11. Magyarország

MIK titkárság

Módosítás dátuma: 2017. december 19. kedd, 20:05  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban

Mi is az a strukturált párbeszéd?

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz. A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.
Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

Bővebben...