FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

600 millió forintot von el a kormány a határon túli magyarságtól

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának mai ülésén Ulicsák Szilárd miniszteri biztos bejelentette: a kormányzati megszorítások mégis érintik a külhoni magyar támogatásokat is, mintegy 600 millió forintos zárolás lép érvénybe.

Az elszakított területeinken élő magyarok támogatásáért a Szülőföld Alap tavalyi megszüntetése óta a Bethlen Gábor Alap (BGA) felelős. Az átszervezéskor kormány azt ígérte, hogy egy átláthatóbb és hatékonyabb rendszer fog létrejönni, ehhez képest a törvény elfogadása után négy hónapot kellett várni az alapkezelő létrehozásáig, majd április végétől rohamléptekben írták ki a pályázatokat. A csúszások súlyosan érintették a határon túli nyári programok támogatását, az oktatás-nevelési támogatásokat pedig csak a beiratkozási időszak után írták ki, így a családok őszig már biztosan nem kapják meg a támogatást.

A Jobbik részéről Szávay István, a Nemzetpolitikai Kabinet elnöke az elmúlt hetekben számos alkalommal kifejezte felháborodását a méltatlan állapotok miatt, és számos visszásságra is felhívta a közvélemény valamint az illetékesek figyelmét.

A Bethlen Gábor Alap elindulását övező kaotikus viszonyok közepette egyedül a határon túli intézmények és szervezetek támogatásának előirányzott összegei tűntek bizonyosnak. A Kárpát-medencében minden külhoni magyar szervezet, intézmény és programszervező abban bízott, hogy bár késik a pályázat kiírása, de előbb-utóbb lezajlanak az elbírálások, ráadásul a kormányzati ígéret szerint sokkal több területen, sokkal hatékonyabban fog az anyaország segítséget nyújtani, mint a Gyurcsány-Bajnai korszak idején.

A Nemzeti összetartozás bizottságának (NÖB) mai ülésén Ulicsák Szilárd miniszteri biztos, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója Dorosz Dávid LMP-s képviselő kérdésére elmondta: a megszorító intézkedések érintik a nemzetpolitikai támogatásokat is, így ebben az évben a második Orbán-kormány 600 millió forintot zárolt ezen a területen. Ulicsák kifejtette, a zárolás nem érinti a felsőoktatási intézményeket, az oktatási-nevelési támogatásokat és osztálykirándulásokat sem. Az elvonás komolyan fogja érinteni azonban a kulturális programokat, az egyházi és a gazdasági támogatásokat, és a kormányzat a már előre beígért halaszthatatlan épületrekonstrukciókat is „átütemezi”, magyarán törlik az idei céltámogatások közül. Mégis megrövidítik tehát a külhoni magyarokat, annak ellenére is, hogy Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár a NÖB március 22-i ülésén Szávay Istvánnak, a bizottság jobbikos tagjának kérdésére ezt még egyértelműen cáfolta.

Révész Máriusz, a bizottság kormánypárti képviselője bírálta a Bethlen Gábor Alap felállításának késői dátumát, a szintén fideszes Kőszegi Zoltán pedig jelezte, hogy azért is támogatta az Alap létrehozását, mert az lehetőség teremtett volna a magyar vállalatok segítésére.

Szávay István igen éles kritikák megfogalmazásával hosszasan sorolta fenntartásait és számos kérdést tett fel Ulicsák Szilárdnak a támogatási rendszerrel kapcsolatban, hozzátéve, hogy a Jobbik továbbra is úgy látja, komoly zavarok tapasztalhatók az Alap működésében, a nemzetpolitikai döntéshozatalban pedig káosz uralkodik. A politikus többek között sérelmezte, hogy a kormánykoalíció – a korábbi gyakorlattal ellentétben – az ellenzék képviselőinek kizárásával dönt a támogatási pénzekről; Délvidéken pedig a támogatás megszerzéséért magyarul nem vagy alig beszélő cigánygyerekeket iratnak be magyar iskolába, így az ottani magyar gyerekeket szüleik a deviáns cigányok miatt inkább elviszik a szerb tanintézményekbe. Mint fogalmazott: a kormányra nem jellemző, hogy őszintén merne beszélni a cigánykérdésről, de reméli, hogy legalább tisztában vannak az általa felvetettekkel. Kifogásolta továbbá, hogy a korábbi, többször elhangzott kormányzati ígéretek ellenére mégsem teljesült a Magyar Ifjúsági Konferencia kérése, és nem lesz külön ifjúsági keret a Bethlen Gábor Alapban. Ulicsák a felvetések többségére kitérő választ adott.

A kormányzatot a bizottság tagjai közül Stágel Bence KDNP-s képviselő védte meg, aki szerint a kormány nemzetpolitikája kifogástalan, hiszen az elmúlt egy évben többet tettek, mint a szocialisták nyolc év alatt összesen.

Kató Alpár

barikad.hu

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés