FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Beszámoló az IKSZ Nemzetpolitikai hétvégéjéről

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 


Beszámoló az IKSZ Nemzetpolitikai hétvégéjéről

Az elmúlt hétvégén Debrecenben került megrendezésre az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség I. Nemzetpolitikai hétvégéje. Az eseményen részt vett az Erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), valamint a felvidéki Via Nova Ifjúsági Csoport, és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete. Magyarországról az ország számos régiójából: a közeli Kisvárdától, a távoli Ajkáig képviseltették magukat az IKSZ-esek.
Pénteken az ismerkedésé volt a főszerep: egy rövid megnyitón Gaal Gergely elnökhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket és beszélt az IKSZ által kezdeményezett www.gyerehaza.org oldalról, majd Korbeák György, régiós alelnök, az est házigazdája ismertette röviden a programot, végül Kocsis Dániel, a Nemzetpolitikai Munkacsoport vezetője szólt az egybegyűltekhez, és mutatta be a határon túlról érkezett szervezeteket.  Ezután egy elegáns belvárosi étteremben került sor a borkóstolóra, amit egy kötetlen beszélgetés követett.
Másnap délelőtt megrendezésre került a Kárpát-medencei szervezetek labdarugó kupája, - kiegészülve pár helyi csapattal, köztük a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kispályás labdarugó csapatával. Akik nem kívántak élni a sportolási lehetőséggel, azok városnézésre indultak, illetve részt vettek az országos TeSzedd! akcióban.
A délutáni első kerekasztal-beszélgetés keretén belül bemutatkozott az IKSZ Nemzetpolitikai Munkacsoportja: Stágel Bence IKSZ elnök, és Kocsis Dániel ismertetője után mindegyik jelenlévő ifjúsági szervezet bemutatta saját szervezetét, fontosabb programjait, és a jövőbeli esetleges közös projekteket vázolták fel. Ezután a jelenlévők kérdéseket tehettek fel egymásnak - elsősorban a határon túli szervezetek felé érkeztek a kérdések.
A délután folyamán Stágel Bence moderálásával Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár asszony, és Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos tartottak előadást. Répás Zsuzsanna röviden áttekintette a rendszerváltás utáni évek utáni különböző kormányok által folytatott nemzetpolitikát, ismertette a jelenlegi helyzetet, és a jövőbeli célokat. Felvezetőjéből megtudhattuk, hogy számos olyan tabut sikerült megdönteni az elmúlt több mint 20 évben, melyek lehetővé tették az egyszerűsített honosítási eljárást, vagy a magyar kulturális autonómiát Szerbiában. Wetzel Tamás ismertette az egyszerűsített honosítási eljárás kidolgozásának lépéseit, szót ejtett a szükséges intézkedésekről - többek közt a Demokrácia Központok fontosságáról. Örömmel értesülhettünk arról, hogy továbbra is hetente 4000–5000 állampolgársági kérvényt nyújtanak be. Az előadások után a hallgatók kérdéseket tehettek fel a meghívott előadóknak. Főleg helyi érdekeltségű témák hangzottak el: a kárpátaljai titkos szolgálatok, valamint a szlovákiai megfélemlítések kapcsán. Az est táncházzal ért véget.
Másnap a jelenlévők részt vettek a Kerekestelepi Református templom ökumenikus istentiszteletén, majd a szomszédos strandon pihenték ki a hétvége fáradalmait. Bízunk benne, hogy a kialakult barátságokon túl szakmai együttműködésünkkel tovább tudjuk erősíteni egymást, éljünk akárhol a határ bármelyik oldalán.
Kocsis Dániel
Nemzetpolitikai munkacsoport vezető
Szórványstratégia a magyar lélekszám fogyása ellen
Külön szórványstratégia készül az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), valamint felvidéki, kárpátaljai és erdélyi ifjúsági szervezetek közreműködésével – mondta el Stágel Bence, az IKSZ elnöke az MTI-nek.
Az ifjúsági szórványstratégia év végére készülne el, ezzel kívánják az asszimilációs folyamatokat mérsékelni és lehetőség szerint megállítani – tette hozzá, kiemelve: fontos, hogy a magyar fiatalok a jövőben is büszkén vállalják magyarságukat, kiálljanak jogaikért és aktív résztvevői legyenek a közéletnek. A KDNP ifjúsági szervezete vezetőjének tájékoztatása szerint a hétvégi nemzetpolitikai hétvégén – amelyen a felvidéki Via Nova, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete, valamint az erdélyi MIÉRT és Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) képviselői vettek rész – arról is megállapodtak, hogy külön munkacsoportot hoznak létre a nemzetpolitikai szakmai együttműködés segítésére. A munkacsoportok találkozóinak helyszínét rotációs rendszerben a részt vevő ifjúsági szervezetek biztosítják majd.
Stágel Bence felidézte, hogy a találkozón részt vevő szervezetek egyetértettek azzal, hogy az új magyar kormány csak az elmúlt egy évben már többet tett a határon túli magyarokért, mint az előző kormányok nyolc év alatt. Külön üdvözölték az egyszerűsített honosítási eljárás (kettős állampolgárság) lehetőségét, valamint a nemzeti összetartozás törvény megszületését.
Az ifjúsági szervezetek képviselői értékelték a szlovákiai népszámlálás kapcsán végzett közös kampányt, amelynek célja az volt, hogy minél több felvidéki magyar fiatal vállalja magyar nemzetiségét. Ezen túlmenően a kárpátaljai fiatalok számoltak be a kettős állampolgárság kapcsán az elmúlt időszakban őket ért atrocitásokról. A résztvevők elismerősen szóltak a magyar kormány határozott fellépéséről, valamint a helyzet mielőbbi megoldására irányuló törekvéséről.


 

Módosítás dátuma: 2011. május 30. hétfő, 14:31  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés