FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Versmondó- és népdaléneklő verseny volt Székelyudvarhelyen

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

 

Versmondó- és népdaléneklő verseny volt Székelyudvarhelyen

Az erdélyi unitárius ifjúság és más felekezetű, szabadelvűen vallásos fiatalok szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) február 25–27. között közel száz résztvevővel Székelyudvarhelyen szervezte meg a XIV. ODFIE Versmondó- és népdaléneklő versenyt.

A rendezvény pénteki programrésze a Kriza János Szeretetotthonban zajlott, a versenyre a Székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében került sor. A péntek délutáni beiratkozást követően az 5 év versben és dalban című lemezünk bemutatására került sor, ami a 2002 – 2006 között megszervezett Versmondó- és népdaléneklő versenyeink válogatott hanganyagát tartalmazza. A házigazda Sándor Krisztina (az ODFIE volt alelnöke, az Erdélyi Unitárius Egyház jelenlegi médiareferense) volt, aki Sorbán Enikővel, Tollas Vandával és Aszalos Ilonával, rendezvényünk egykori résztvevőivel és versenyzőivel beszélgetett. Vacsora után a brassói Graphic együttes koncertjére került sor.

A tulajdonképpeni verseny szombat délelőtt kezdődött egy alkalmi áhítat után, melyet Györgyilyés Izolda, első éves teológiai hallgató tartott. Az idei versenyre 47 fiatal jelentkezett be, Erdély különböző településeiről, úgymint: Sepsikőröspatak, Alsórákos, Sepsiszentgyörgy, Kálnok, Nagyajta, Brassó, Olthévíz, Datk, Marosvásárhely, Csíkfalva, Homoródszentmárton, Homoródszentpál, Homoródalmás, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely, Korond, Vargyas, Barót, Erdőfüle, Magyarsáros, Medgyes és Kolozsvár.

A verseny délelőtti, illetve délutáni szünete után a Móra Ferenc Általános Iskola, Rozmaring néptánccsoportja lépett színpadra. Vacsora után a gálaműsor keretében a székelyudvarhelyi Vitézlelkek Diákszínpad, Ez a ház bontásra vár című előadását tekinthette meg a nézőközönség, Magyari Izabella, illetve Gergely Szabolcs előadásában. Ezt követte a bírálóbizottság részletes kiértékelője, illetve azon ünnepi pillanat, amikor ők is megmutatták előadói képességeiket. Az eredményhirdetés és díjkiosztás után farsangi bulival zárult a verseny napja.

A versmondó verseny első díját Kozma Kinga vihette haza Sepsiszentgyörgyre. A dobogó második lépcsőfokára Bordi Eszter (Medgyes) lépett, a harmadik díjat pedig Ghinea Lóránd (Sepsiszentgyörgy) érdemelte ki. Különdíjban részesültek: Antonya Ilona (Székelyudvarhely), és Kakucsi Áron (Székelykeresztúr).

A népdaléneklő versenyen a bírálóbizottság első díját Fekete Kincső (Nagyajta) nyerte. A második helyezés a homoródszentpáli Tódor Katát illette. A harmadik díjat Csog Csenge (Erdőfüle) vitte haza. Különdíjat kaptak: Virág Csilla (Barót) és Székely Kitti Fruzsina (Vargyas).

A közönség két díját Antonya Ilona (Székelydvarhely) és Sándor Szende (Brassó) vihette haza. A Székelyudvarhelyi Unitárius Ifjak Klubja pedig különdíjban részesítette Farkas Szilárd homoródalmási népdalénekes versenyzőt is.

Vasárnap a székelyudvarhelyi belvárosi unitárius templomban Solymosi Alpár, csíkszeredai lelkész alkalmi szolgálatával zártuk az idei versenyt.

 

 

Módosítás dátuma: 2011. május 02. hétfő, 21:59  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban

Mi is az a strukturált párbeszéd?

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz. A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.
Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

Bővebben...