FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Visszautasította a román szenátus a magyar kérést

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Újból elutasította a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) román többségű szenátusa a magyar intézetek megalakulását - közölte december 15-én az MTI-vel Brassai Attila, az egyetem oktatója.

A román oktatási minisztérium december elején másodszor szólította fel átiratban az egyetem szenátusát, hogy a felsőoktatási intézmény tartsa tiszteletben az oktatási törvény, multikulturális egyetemekre vonatkozó előírásait. 
A román szaktárca a magyar intézetek (főtanszékek) megalapítását kérte, ami szavatolná a magyar nyelvű oktatás önálló tagozatba szerveződését. A magyar oktatóknak jelenleg nincs semmilyen önálló döntési jogkörük. 
Brassai szerint az egyetem szenátusa ismét jelentéktelen pontban hajtott végre kisebb módosítást a nyáron elfogadott egyetemi chartában. Az oktatási törvény magyar intézetek létrehozását előíró 135. cikkelyének alkalmazását azonban elutasította arra hivatkozva, hogy az egyetemi autonómia jegyében a minisztérium nem kényszerítheti erre az egyetemet. "Teljes patthelyzet alakult ki" - mondta Brassai, utalva arra, hogy az egyetem már a második minisztériumi felszólítást utasította vissza. 
Az egyetemi oktató közölte: a román oktatók által preferált vegyes intézetekben már lezajlott a választás. A mintegy 150 magyar oktató testületileg távolmaradt ettől a belső megmérettetéstől, mivel törvénytelennek tartják az egyetem jelenlegi szerkezeti felépítését, valamint az azt szentesítő egyetemi chartát. 
Brassai szerint csak három magyar oktató fogadott el alacsonyabb tisztségeket a belső választáson, megszegve ezáltal a magyar tanároknak a választások bojkottálására vonatkozó állásfoglalását, amit korábban ők maguk is aláírtak. 
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2011. december 16. péntek, 15:57  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés