FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Diaszpórában tevékenykedő magyar egyházi vezetők látogattak hazánkba

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

Az amerikai és ausztrál diaszpórában tevékenykedő magyar egyházi vezetők látogattak Magyarországra; a tervek szerint a jövőben utazó lelkipásztor segítheti az ottani magyarság lelki gondozását.

 

Poznán Béla, az amerikai Kálvin Egyházkerület püspöke az MTI-nek pénteken elmondta: az egyházi személyiségek találkoztak Szászfalvi László egyházügyi államtitkárral, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkárral, Szili Katalinnal, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnökével.

A találkozókon a kinti egyházi élet aktuális kérdéseit, problémáit és az együttműködés lehetőségeit tekintették át - mondta Poznán Béla.

Példaként említette a pennsylvaniai Bethlen-otthon helyzetét. Szavai szerint azt szeretnék, ha a felújított régebbi épületben egy magyar kulturális centrum és otthon jönne létre, amelynek küldetése az elmúlt több mint száz év története dokumentumainak egy helyen való őrzése lenne. Olyan konferenciahelyszínt is terveznek, ahol egyházaik tanácskozásokat szervezhetnének, kutatók tudományos tevékenységet folytathatnának. Amerikában a szándék megvan, de megvalósításához összefogásra lesz szükség - hangsúlyozta.

A találkozókat értékelve Poznán Béla úgy fogalmazott: látjuk, a magyar kormány nemzetben gondolkodik, érez és tesz. A református püspök aggodalmát fejezte ki az amerikai magyar római katolikus gyülekezetek templomainak bezárásai miatt.

Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspöke azt mondta, hogy egyházaik a diaszpórában magyarságmentő szolgálatot végeznek, az elmúlt száz évben és most is az egyházak, illetve a magyar szervezetek voltak a magyarság megtartói, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a magyarság a diaszpórában és a tengerentúlon megmaradjon.

Kiemelte: a missziómunkát nagyon fontosnak tekintik, a hívek ugyanis szétszórva élnek Amerika-szerte, az egyház tagjait nagyon nehéz elérni. Beszámolt arról, hogy a Répás Zsuzsannával folytatott megbeszélésen "szóba került Magyarországról egy utazó lelkipásztor biztosításának lehetősége", aki a kisebb közösségeket látná el, ahol nincs lelkész. Ez nagyon fontos lépés lenne a magyar állam részéről - jegyezte meg.

Dézsi Csaba, az Ausztráliai Magyar Református Egyház elnöke kiemelte, végre érezhetik, hogy törődnek velük, "az önmagára találó Magyarország végre megtalált minket". Hozzátette: nagyon szeretnék, ha a kapcsolatok tovább erősödhetnének.

 

Módosítás dátuma: 2011. június 25. szombat, 08:44  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés