FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Több mint 80 milliárd forint értékű könyvtárat kapott a Princeton

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Csaknem 300 millió dollár (81 milliárd forint) értékű, mintegy 2500 ritka könyvből és kéziratból álló gyűjteményt ajándékozott az amerikai Princeton Egyetemnek egy hajdani diákja - olvasható az intézmény honlapján.

A könyvgyűjtő William H. Scheide 1936-ban végzett az egyetemen. A muzsikus és zenetörténész tavaly novemberben, százéves korában hunyt el. Scheide csaknem 300 millió dollárra becsült értékű ajándéka volt az amerikai elit egyetem történetének eddigi legbőkezűbb adománya. Gyűjteményét 1959 óta a Princeton Firestone Könyvtára őrizte, a kutatók látogathatták.

A Princeton elnöke, Christopher Eisgruber háláját fejezte ki, hogy Scheide "lélegzetelállító gyűjteményét a tudósokra és a jövő generációk hallgatóira hagyta".

Karin Trainer, az egyetem könyvtárosa szerint a filantróp "Bill Scheide nagylelkűsége legendás volt." Gyűjteményének "valódi értéke", hogy kutató állította össze, darabjait azért tudományos jelentőségük miatt szerezte be - tette hozzá a könyvtáros.

A Biblia legelső nyomtatott kiadásának hat példánya, az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat eredeti nyomata, Ludwig van Beethoven 1815-1816-ban saját kezével írt kottái, Bach, Mozart, Schubert és Wagner eredeti partitúrái és William Shakespeare kéziratai is megtalálhatók a páratlan kollekcióban.

(Forrás: MTI)
(Fotó: princeton.edu)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

30 milliárd jött az EU-tól ifjúsági foglalkoztatásra

10 másik ország már költi a pénzt, a magyar programról még nincs megállapodás.

Összesen harmincmilliárd forintot kapnánk az EU-tól az ifjúsági munkanélküliség csökkentésére, de egyelőre nem érkezik a pénz. A támogatást a Dél-Alföldi, a Dél-Dunántúli, az Észak-Alföldi, és az Észak-Magyarországi régióban lehetne a 25 év alattiak munkához jutását szolgáló programokra fordítani.

Bővebben...