FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Indonéz egyetemekkel működhet együtt az SZTE

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Számos indonéz hallgató érkezhet a jövőben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) mester- és PhD-képzéseire: az ázsiai ország célja, hogy állami támogatással magasan kvalifikált szakembergárdát képezzen ki Európában és az USA-ban.

Több indonéz egyetem képviselővel folytattak hosszú és eredményes megbeszélést 2014. június 11-én a Szegedi Tudományegyetem vezetői, szakemberei. Mindkét részről mintegy tucatnyian vettek részt az Rektori Hivatal épületében tartott két és fél órás tárgyaláson, melynek végén a felek emlékeztetőt írtak alá, abban rögzítve együttműködési szándékukat. Majd a szenátus jóváhagyásával születhet meg később a konkrétumokat is megfogalmazó együttműködési megállapodás.
"Az egyeztetés a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Rektori Konferencia közös szervezésében valósult meg. Több egyetem képviselője érkezett Indonéziából Magyarországra, majd a tervek szerint idén ősszel kihelyezett ülést tart Indonézia fővárosában, Dzsakartában a Magyar Rektori Konferencia, így nem pusztán egy egyetemközi, hanem több magyar és indonéz egyetem felsőoktatási intézmény közötti jövőbeni kooperációnak volt fontos állomása a szegedi megbeszélés" – árulta el az SZTE Médiacentrumnak Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. A professzor elmondta, szemben Magyarországgal, ahol az egyetemek többsége állami fenntartású, Indonéziában többnyire magánegyetemek működnek, az ő képviselőik látogattak el hazánkba, illetve most Szegedre. Hozzáfűzte, amikor értesült az indonéz delegáció összetételéről, már nagyjából fel tudta mérni, mely területeken kívánnak kooperálni az SZTE-vel, így azokat hívta meg szegedi részről, akiknek rögtön partnerük is akadt a tárgyaláson. "A tudományterületek közül kiemelt érdeklődést mutattak az egészségtudományok, így elsősorban az ápolónő- és a szülésznőképzés iránt. Emellett rendkívül fontos számukra az informatika, valamint a közgazdaság-tudomány, illetve agrártudomány is. Ami a lehetséges együttműködési formákat illeti, kifejtették, az okozza számukra a legnagyobb nehézséget, hogy Indonéziában nem áll rendelkezésre magasan kvalifikált szakembergárda, e téren szeretnének előrelépni. Céljuk, hogy állami támogatással fiatalokat küldjenek Európába és az Egyesült Államokban, hogy elsajátítsák az ott felhalmozódott tudást, majd hazatérve világszínvonalon oktassanak. A Szegedi Tudományegyetem számos mester- és PhD-képzésére kívánnak hallgatókat küldeni, mert vonzó számukra az SZTE tudományos hírneve, és csábítóak az itteni megélhetés körülményei is. Tizenkilenc doktori iskolánk széles lehetőséget kínál számukra. Örömmel láttam, hogy kollégáink és a kompetens indonéz szakemberek azonnal külön tárgyalásokba is kezdtek" – összegzett a rektorhelyettes.
"Az indonéz felsőoktatási intézményeinek képviselőiből álló delegáció azzal a céllal látogatott el a Szegedi Tudományegyetemre, hogy együttműködési megállapodást kezdeményezzenek a Tisza-parti universitas és az érintett dzsakartai egyetemek között" – mondta el az SZTE Médiacentrum érdeklődésére Kasiyarno Martosentono, a dzsakartai Ahmad Dahlan Egyetem rektora, aki az SZTE-t egy nagy hagyományokkal és sok fakultással rendelkező, innovatív és kiemelkedő eredményekkel rendelkező intézményként jellemezte. Hozzátette: hazájában a vidéki területeket általában az aluliskolázottság és a fejletlenség jellemzi, ám Szegeden az egyetemnek hála ennek ellenkezőjét tapasztalta. "A Szegedi Tudományegyetem oktatási stratégiájából tanulva Indonéziában is fejleszteni lehetne a vidéki felsőoktatási intézményeket" – mondta. Kasiyarno Martosentono továbbá reményét fejezte ki, hogy az egyetemek rektorai egy következő találkozás alkalmával, melyre Indonéziában kerülne sor, kidolgozhatják az együttműködés minden apró részletét.
Basyiruddin Ahmad Hidayat, a Budapesti Indonéz Nagykövetség információs, társadalmi és kulturális osztályának vezetője, a delegáció tagja hangsúlyozta: a nagykövetség fontos feladata a magyarországi és indonéz felsőoktatási intézmények közötti együttműködések elősegítése, a már meglévő kapcsolatok ápolása és bővítése. Ennek jegyében nagy hangsúlyt fektetnek a magyar és indonéz állami szervekkel és felsőoktatási intézményekkel való folyamatos kapcsolattartásra, valamint a magyar-indonéz oktatási bilaterális kapcsolatok fejlesztésére. "A Szegedi Tudományegyetem az egyik legnagyobb magyarországi felsőoktatási intézmény, kitűnő idegen nyelvű képzési kínálattal" – világított rá Basyiruddin Ahmad Hidayat, miért keresik az együttműködést az SZTE-vel. Leszögezte: a szegedi egyetem angol és német nyelvű orvosi képzése, valamint a korszerű és modern klinikai épületek kitűnő lehetőséget biztosítanak az indonéz hallgatók számára, hogy egy elismert egyetemen szerezzék meg mesterszintű diplomájukat.
(Forrás: u-szeged.hu)
(Fotó: u-szeged.hu)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A Népszava kritikája az ifjúságügyről

Uborkaszezon helyett
A fiatalság által szimbolikusnak tartott és egységesen utált szeptember 1-el hivatalosan is véget ért a nyár, elkezdődött az iskola, újra jönnek a dugók az utakon és várhatóan politikusaink és egyéb tisztviselőink is visszaszállingóznak jól megérdemelt nyaralásukról. Joggal várhatja el a laikus állampolgár, hogy mostantól vége a közéleti uborkaszezonnak és életünk újra felpezsdül azzal, hogy olyan események sora veszi kezdetét, amelyek kivétel nélkül boldogságunk alakulását hivatott szolgálni.

Bővebben...