FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Megtalálták az északi-tengeri Atlantiszt

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Brit kutatók rábukkantak az Északi-tengerben, Skócia partjainál 7000 éve elsüllyedt sziget, Doggerland egykori fővárosára. Az sziget valaha Nagy-Britannia keleti partjaitól a mai Dániáig és Hollandiáig ért, a zord időjárás ellenére gazdag állat- és növényvilág élt rajta, de civilizáció nyomait csak most fedezték fel, rögtön egy egész városét, amit rögtön északi Atlantiszként kezdtek el emlegetni a sajtóban.

Doggerland a geológiai kutatások szerint a legutóbbi jégkorszak alatt emelkedett ki a tengerből, és többé-kevésbé egybefüggő szárazföldet alkotott a mai Északi tenger déli részén. Időszámításunk előtt 6500-6200 között aztán az emelkedő tengerszint egyszerűen elnyelte a szigetet, a lakóit pedig valószínűleg egy pusztító erejű cunami irtotta ki. Doggerland iránt az érdeklődés a kilencvenes években nőtt meg, amikor több térkép is készült az egykori szigetről a geológusok becslései alapján, és felmerült, hogy a korhoz képest fejlett civilizáció is élhetett rajta. Ennek a népnek egy városát találták most meg. Forrás: University of St. Andrews A város romjait a régészek 12 ezer évesre becsülik, és több tízezer fős lélekszámúra, ami a korabeli Európa legnagyobb települései közé emeli. Vadászó és gyűjtögető életformát folytattak, ennek nyomait, szerszámokat, fegyvereket, használati tárgyakat, csontokat találtak meg most a kutatók. A hétezer év a tenger mélyén elég mostohán bánt a leletek többségével, a kutatást vezető Dr. Richard Bates professzor, a St Andrews egyetem geológusa úgy festette le a munkájukat a CBS amerikai tévének, hogy nem is tűt kerestek a szénakazalban, hanem egy szilánkokra tört tű apró darabjait. Végül nem várt helyről kaptak felbecsülhetetlen értékű segítséget: az Északi-tengeren dolgozó olajcégek osztották meg velük térképészeti adataikat a tengerfenékről.

A régészek szerint a város megtalálásával kezd csak igazán izgalmassá válni a kutatás, most kezdenek neki egy egykori temetőnek gondolt terület feltárásába, és épületek romjainak felderítésébe.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/07/04/megtalaltak_az_eszaki-tengeri_atlantiszt/

Módosítás dátuma: 2012. július 05. csütörtök, 08:48  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Projekttervezési tanfolyam ifjúságsegítőknek a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram támogatásával
Ez a tanfolyam azon ifjúságügyben érdekelteknek (ifjúságsegítő, civil önkéntes, ifjúságkutató, ifjúsági szakértő) szól, akik nem gyakorlott pályázatírók, de most saját maguk akarnak megtervezni egy projektet, megírni és beadni egy pályázatot. Aki tud interneten keresztül levelezni és weboldalakat böngészni, annak a tanfolyamon való részvétel nem jelent problémát, sőt a tanfolyam során elektronikus kapcsolatot tarthat a tanfolyam tanárával.
Bővebben...