FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kisebbségekért Díjat kapott az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet

Olvasóink értékelése: / 2
ElégtelenKitűnő 

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága július végén értesítette az Erdélyi Unitárius Egyház ifjúsági szervezetét, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egyletet (ODFIE), hogy a magyar miniszterelnök a szervezetet a ,,Kisebbségekért Díj” Külhoni Magyarságért Tagozat díjjal tüntette ki. A díjat 2011. augusztus 19-én, pénteken 18 órakor az Országház Delegációs termében tartandó díjátadás keretében adják át.

 

A díjat a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kulturában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végző hazai és külföldi személyek és szervezetek kaphatják. A díjjal emlékplakett, díszoklevél és 1.000.000 Ft jutalom jár.

Az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet részéről a díjat Szabó László unitárius lelkész, a szervezet korábbi elnöke (1998 és 2008 között), valamint két jelenlegi vezetője, Tőkés Lehel és Popa Ilona társelnökök veszik át.

 

Az emberiségnek tartozunk ezzel

Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték – emelte ki Semjén Zsolt a Kisebbségekért díj átadásán pénteken a Parlamentben.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes rámutatott: nemcsak saját nemzetünknek, hanem az egész emberiségnek tartozunk azzal, hogy a saját kultúránkat, történelmünket, nyelvünket megőrizzük.

Különösen így van ez a nemzetiségi részeken az egyes területek, tájegységek és a sajátos történelmi régiók örökségével. A nemzet öröksége nem pusztán annyi, amennyi a történelemkönyvekben van, a nemzet története a nemzet összes tájegysége, városa, közössége történetének és kultúrájának összessége – mondta a kormányfő kereszténydemokrata helyettese.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: amikor egy nemzetrész megőrzi saját kultúráját, az egész magyarságnak és az egész emberiségnek egyaránt hatalmas szolgálatot tesz. Ha egyszer egyetlenegy generáció a nyelv, a kultúra örökségének átadását megszakítja, akkor azt utána nagyon nehéz helyrehozni – fűzte hozzá.

A miniszterelnök-helyettes köszönetet mondott a díjazottaknak nemzetmegtartó szolgálatukért. Úgy fogalmazott: amit „Önök tesznek Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, vagy szétszórva a nagyvilágban, a nyugati emigrációban, azzal nemcsak a saját közösségüknek adnak példát, hanem nekünk és végeredményben az egész magyarságnak”.

A Kisebbségekért díjban részesült Egyed Ákos, az Erdélyi Múzeum Egyesület volt elnöke (Románia), a Nagybányai Képzőművészeti és Kulturális Egyesület (Románia), az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (Románia), Nagy József festőművész (Szlovákia).

Elismerést vehetett át László Sándor színész, rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, az Újvidéki Színház igazgatója (Szerbia), a Szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ (Szerbia), Pataky András néprajzkutató (Horvátország), Zadravec Szekeres Ilona tanár (Szlovénia), Pál Lajos népzenész (Ukrajna) és a Külföldi Magyar Cserkészszövetség. A díjakat Semjén Zsolt és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár adta át. (lm)

MTI

Módosítás dátuma: 2011. augusztus 24. szerda, 12:53  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés