FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Ezer zarándok Déva várában

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Fotó: Dulinszky LászlóA Magyar Unitárius Egyház és annak ifjúsági szervezete, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) 2016. november 5-én tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Dávid Ferenc emlékzarándoklatot.

Különböző erdélyi és magyarországi településekről szombat délután több mint ezer zarándok érkezett Dévára. A hegy lábánál történt gyülekezés után a zarándokcsoportok felvonultak a dévai várba, ahol 1579 novemberében Dávid Ferenc unitárius egyházalapító püspök vértanúságot szenvedett. A várbeli ünnepséget Bálint Benczédi Ferenc püspök köszöntőbeszéde nyitotta meg, majd az árkosi Régeni Áron Dalárda énekelt Márk Attila énekvezér vezényletével. Az alkalmi istentiszteletet négy lelkész tartotta közösen: Bálint Róbert Zoltán (Mészkői Unitárius Egyházközség, közigazgatási előadó-tanácsos), Fülöp Júlia (ifjúsági és egyetemi lelkész, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet elnöke), Koppándi-Benczédi Zoltán (Délnyugat-Erdélyi Unitárius Szórványegyházközség), Vagyas Attila (a Gondviselés Segélyszervezet központi munkatársa, bukaresti beszolgáló lelkész). Ünnepi beszédükben olyan értékekre irányították a figyelmet, amelyek évszázadok óta a magyar unitárius közösség megtartó erői.

Az istentisztelet után köszöntő beszédek következtek: Mircia Muntean, Déva polgármestere, Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke üdvözölte a zarándokokat.

Az üdvözlő beszédeket követően a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karának hallgatói alkalmi várjátékot mutattak be, majd fáklya- és gyertyagyújtás közben a résztvevők koszorúkat és virágokat helyeztek el Dávid Ferenc emlékcellájában.

A zarándoklat egyik színfoltja a szervezők által meghirdetett hagyományos gyermek-rajzpályázat eredményhirdetése volt. A Jézus és tanítványai tematikájú pályázati kiírásra Kárpát-medence különböző településeiről 150 pályamunka érkezett, amelyek egy részét a zarándokok a várban tekinthettek meg. Az eredményhirdetésre a dévai református egyházközség vendégházában került sor gyerekek és ifjak részvételével. Eközben a felnőtt zarándokok a dévai unitárius imaháznál zárták a rendezvényt, ahol felavatták a szombathelyi Apáczai Csere János Alapítvány által adományozott, fában megformázott Dávid Ferenc szobrot. Ünnepi beszédet mondott Kovács Jenő, az alapítvány elnöke, áldást kért Dimény József, a Kolozs-Tordai Unitárius Egyházkör esperese. Az avató ünnepségen Koppándi-Benczédi Zoltán helybéli lelkész osztotta meg alkalmi gondolatait a jelenlévőkkel.

Isten áldása legyen az áldozatvállaló egyházalapítók alkotásán és a rájuk emlékező, mindenkori zarándokok életén!

Kolozsvár, 2016. november 7.

A Magyar Unitárius Egyház Főhatósági Hivatala és

az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet Elnöksége

Forrás: http://www.unitarius.org/data/eue/show.aspx?docid=8264

Módosítás dátuma: 2016. november 07. hétfő, 21:50  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Közigazgatási életpályamodell kialakítását tervezik Több mint 70 standdal várták a látogatókat a III. Kormányzati Karrier Expón

A közigazgatási életpályamodell kidolgozásának és működtetésének szükségeségére hívta fel a figyelmet Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal elnöke a III. Kormányzati Karrier Expón, melyet több mint 70 minisztérium, civil szervezet és államigazgatási szerv részvételével rendeztek meg október 27-én, a Millenárison.

Bővebben...