FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

SegédKezek rászoruló családoknak

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
SegédKezek kalákatábort szervezett a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés segélyszervezete és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet augusztus 29. – szeptember 4. között.
Az idei tábort Aranyosszéken szervezték meg, Várfalva központtal. Innen kiindulva, naponta más-más rászoruló családnak (többnyire egyedül élő idős személyeknek) nyújtottak segítséget a résztvevők. Elsősorban háztáji és hasonló jellegű, igény szerinti munkálatokról van szó, amelyeket közösségi programok (pl. előadások, áhítatok, gyermekprogramok) egészítettek ki.
Az önkéntes munkatábor célja a rászorulók közvetlen segítése, ugyanakkor a közösségi szolidaritás évszázados hagyományának, a kalákáknak az újraélesztése volt. Vagyas Attila unitárius lelkész, a tábor egyik szervezője elmondta:
20160831_140340Ötven önkéntes vesz részt, huszonhárom különböző településről érkeztek, a legtöbben Székelyföldről – talán a legtávolabbi település, ahonnan érkezett önkéntes, az Brassó. Aranyosszéken nyolc településen végzünk munkálatokat, körülbelül negyven-ötven családnak segítünk.
Egy öttagú családnak a megkezdett épületbővítést segítettek befejezni. Tetőt toldottak az apró házhoz, új életteret alakítva ki számukra. Szentmihály unitárius lelkésze, Dimény József esperes elmondta:
Minden egyházközségben megkeressük azokat a személyeket, akiknek nincsen megfelelő családi hátterük, akik valóban rászorulók, akiknek nincs, aki segítsen. Így, ezek alapján válogattuk ki azokat az embereket, családokat, akiket segítünk.
20160831_155137A tábor társszervezője az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet. Az odfiéseknek a tábor lehetőséget nyújt arra, hogy kipróbálhassák magukat a valós életben. Fülöp Júlia, a szervezet elnöke szerint:
Alkalom arra, hogy a résztvevők valóban értékes munkát végezzenek, hogy az erejüket, a munkahatáraikat egy kicsit kipróbálják, hogy feltételek nélkül tudjanak egymás és olyan személyek mellett lenni, akik erre rászorulnak.
 A tábor résztvevői sokféle munkát végeztek: téli tüzelő felhasogatását, kapufestést, fűnyírást, szőlőmetszést, vagy akár meszelést is vállaltak. Tapasztalatlanságuk ellenére az önkéntesek megbirkóztak a feladattal. Járai-Szabó Richárd Udvarhelyről érkezett a táborba:
A mi csapatunknak az volt a tevékenysége, hogy ebben a házban az egyik szobát ki kellett meszeljük, ami viszont abból is állt, hogy a bútorokat kihoztuk, mindent megtisztítottunk, miután elvégeztük a meszelést, most folyik a visszapakolás és a rendrakás. Ez a mi dolgunk.

Audio Player
00:00
00:00
Forrás: http://kolozsvariradio.ro/2016/09/05/segedkezek-raszorulo-csaladoknak/
Módosítás dátuma: 2016. szeptember 06. kedd, 22:14  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés