FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

SegédKezek rászoruló családoknak

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
SegédKezek kalákatábort szervezett a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés segélyszervezete és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet augusztus 29. – szeptember 4. között.
Az idei tábort Aranyosszéken szervezték meg, Várfalva központtal. Innen kiindulva, naponta más-más rászoruló családnak (többnyire egyedül élő idős személyeknek) nyújtottak segítséget a résztvevők. Elsősorban háztáji és hasonló jellegű, igény szerinti munkálatokról van szó, amelyeket közösségi programok (pl. előadások, áhítatok, gyermekprogramok) egészítettek ki.
Az önkéntes munkatábor célja a rászorulók közvetlen segítése, ugyanakkor a közösségi szolidaritás évszázados hagyományának, a kalákáknak az újraélesztése volt. Vagyas Attila unitárius lelkész, a tábor egyik szervezője elmondta:
20160831_140340Ötven önkéntes vesz részt, huszonhárom különböző településről érkeztek, a legtöbben Székelyföldről – talán a legtávolabbi település, ahonnan érkezett önkéntes, az Brassó. Aranyosszéken nyolc településen végzünk munkálatokat, körülbelül negyven-ötven családnak segítünk.
Egy öttagú családnak a megkezdett épületbővítést segítettek befejezni. Tetőt toldottak az apró házhoz, új életteret alakítva ki számukra. Szentmihály unitárius lelkésze, Dimény József esperes elmondta:
Minden egyházközségben megkeressük azokat a személyeket, akiknek nincsen megfelelő családi hátterük, akik valóban rászorulók, akiknek nincs, aki segítsen. Így, ezek alapján válogattuk ki azokat az embereket, családokat, akiket segítünk.
20160831_155137A tábor társszervezője az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet. Az odfiéseknek a tábor lehetőséget nyújt arra, hogy kipróbálhassák magukat a valós életben. Fülöp Júlia, a szervezet elnöke szerint:
Alkalom arra, hogy a résztvevők valóban értékes munkát végezzenek, hogy az erejüket, a munkahatáraikat egy kicsit kipróbálják, hogy feltételek nélkül tudjanak egymás és olyan személyek mellett lenni, akik erre rászorulnak.
 A tábor résztvevői sokféle munkát végeztek: téli tüzelő felhasogatását, kapufestést, fűnyírást, szőlőmetszést, vagy akár meszelést is vállaltak. Tapasztalatlanságuk ellenére az önkéntesek megbirkóztak a feladattal. Járai-Szabó Richárd Udvarhelyről érkezett a táborba:
A mi csapatunknak az volt a tevékenysége, hogy ebben a házban az egyik szobát ki kellett meszeljük, ami viszont abból is állt, hogy a bútorokat kihoztuk, mindent megtisztítottunk, miután elvégeztük a meszelést, most folyik a visszapakolás és a rendrakás. Ez a mi dolgunk.

Audio Player
00:00
00:00
Forrás: http://kolozsvariradio.ro/2016/09/05/segedkezek-raszorulo-csaladoknak/
Módosítás dátuma: 2016. szeptember 06. kedd, 22:14  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Ifjúsági találkozó a Diákművelődési Házban Kolozsváron


Ifjúsági találkozóra kerül sor a Diákművelődési Házban az Integratio Alapítvány és partnerei szervezésében, az Erdélyi Ifjúsági Jelentés program keretein belül. Az Erdélyi Ifjúsági Jelentés célja az erdélyi ifjúsági szféra működésének feltárása és legfontosabb problémáinak és igényeinek bemutatása volt, három központi területre koncentrálva: támogatáspolitika, célcsoport-mobilizáció és önkéntesség. 
Bővebben...