FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Adományok átadása a csíksomlyói Csibészek Alapítványnak

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
 Adományok átadása a csíksomlyói Csibészek Alapítványnak Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Karitatív Munkacsoportjának tagjai 2011. szeptember 22-25. között Erdélyben jártak, hogy átadják az egész nyáron gyűjtött adományokat a Csibészek Alapítvány által támogatott gyermekek részére. Az IKSZ Karitatív Munkacsoportja 2011 nyarán országos gyűjtést szervezett a Gergely István vezette csíksomlyói Csibészek Alapítvány részére, akiknek az adományokat a XI. kerületi KDNP irodában gyűjtöttük Ábrahám Katalin, kerületi önkormányzati képviselő asszony segítségével. Az ötlet akkor született meg, hogy ennek az alapítványnak fogunk gyűjteni, amikor az idei csíksomlyói búcsú alkalmával több nehéz sorsú gyermekkel találkoztunk – így tudtuk meg, hogy a faluban működő Fodor Ház, és Romániában még 40 másik épület ad otthont hátrányos helyzetű, vagy árva gyermekeknek a Csibészek Alapítvány támogatásával.  

A nyár folyamán hatalmas mennyiségű adomány gyűlt össze, melyeket kisteherautóval Nyárádi István úrnak köszönhetően sikerült leszállítani Csíksomlyóra. A zsákokban gyermekjátékok, cipők, ruhaneműk, tanfelszerelések, könyvek voltak, melyeket igyekeztünk lehetőség szerint különválogatni a könnyebb szétosztás érdekében. 

Szeptember 23-án pénteken látogatást tettünk Böjte Csaba testvérnél a Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói házában, mely közel 200 gyermeknek ad otthont, és biztosítja számukra a tanulás lehetőségét. Csaba testvér az intézetvezetővel körbevezetett bennünket a gyönyörű épületben, ahol betekintést kaptunk a gyerekek mindennapjaiba, és egy közös ima erejéig a ház kápolnáját is megtekintettük, ahol sok szép, és érdekes történetet hallhattunk a lassan 10 éve működő szervezet vezetőjétől. Egy közös teázás, és a ház megtekintése után Kászonba vezetett utunk, ahol Csaba testvér, és a leendő intézetvezetők vezettek minket körbe az ott épülő októberben nyíló gyermekvédelmi központban. A házban egyelőre csak 12 gyermek fog lakni, de idővel szeretnék a létszámot bővíteni. Az IKSZ Karitatív Munkacsoportja vállalta, hogy karácsonykor az Angyalka program keretében szeretnék megajándékozni a gyermekeket, ill. az intézetvezetők biztosítottak róla, hogy várnak minden fiatalt, akik elhivatottságot, vagy kedvet éreznek 1-2 hetet eltölteni nevelőként az intézetben. 

Kászonból Csíksomlyóra jövet megálltunk Böjte Csabával a nyergestetői emlékműnél, ahol a székely határőrezred 1848-1849-ben a bevonuló orosz katonák ellen védte Székelyföldet. A csata emlékére számtalan kopjafát és fából készült keresztet állítottak az évek során az idelátogatók.  

Pénteken délután került sor a Csibészek Alapítványnak gyűjtött adományok átadására, melynek során a helyi és környékbeli gyermekek egyházi és csángó dalokkal fogadtak minket, majd Gergely István, az alapítvány vezetője mesélt arról, hogyan fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy az alapítványnak szentelje az életét. A Csibész Alapítvány gyökerei 1987-re nyúlnak vissza, amikor Gergely István atyát Dr. Jakab Antal gyulafehérvári megyéspüspök Csíksomlyóra helyezte a plébániára. István atya - miután szembesült az ott lévő szegénységgel és kihívásokkal, felismerte, hogy felelősséggel tartozik a sok elhagyott gyermek iránt, ezért eleinte saját lakását osztotta meg a gyerekekkel, majd később a támogatóknak köszönhetően már lakóházakat is tudtak vásárolni. Az Alapítvány így többszáz árva gyermek és fiatal számára biztosítja a napi megélhetéshez szükséges feltételeket, betegek gondozásáról, moldvai csángókról, és veszélyeztetett terhességű édesanyákról is gondoskodik.  

Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese is köszöntötte a fiatalokat, és reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben szoros együttműködést tudunk kialakítani az alapítvánnyal. Miután az újonnan épülő csíksomlyói házuk régészeti leleteiről is sok érdekességet tudtunk meg, a gyerekek kibontották a csomagokat, és több órán át válogattak az adományok között. Jó érzés volt látni, hogy ilyen aprósággal mennyi örömet lehet szerezni másoknak. Késő délután a fiatalok megvendégeltek bennünket bográcsgulyással, és részt vehettünk egy díjkiosztón, ahol Gergely István megajándékozta a rovásírást elsajátító gyermekeket.  

Másnap Böjte Csaba testvér invitálására látogatást tettünk a tusnádfürdői gyermekvédelmi központban, ahol a kászoni intézetvezetővel, Kedves Szabolccsal egy kisebb túrát tettünk az ott élő gyermekekkel a közeli Csuka tóhoz. Ebben a házban jóval több gyermek él, mint Kászonon; egészen kicsi kortól az érettségiig megtalálhatók iskolás gyermekek közöttük. Amikor ott voltunk, éppen őszi nagytakarítást végeztek az udvarban: virágokat ültettek, a játszótéren söprögettek, és szemetet gyűjtöttek a ház mögött lévő nagy parkban. 

Fájó, ugyanakkor örömteli szívvel búcsúztunk mind Csíksomlyón, mind Tusnádfürdőn a gyermekektől, akikkel ha csak rövid időre is találkoztunk, mégis belopták magukat a szívünkbe. Reméljük, hogy karácsonykor sikeres lesz az Angyalka programunk, és ezúton is szeretnénk minden adományozónak és segítőnek megköszönni a közreműködését, mert csodálatos élmény volt megtapasztalni az adni érzését.  

Paulisinecz Sára
Karitatív Munkacsoport Vezető

Módosítás dátuma: 2011. október 07. péntek, 22:52  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

30 milliárd jött az EU-tól ifjúsági foglalkoztatásra

10 másik ország már költi a pénzt, a magyar programról még nincs megállapodás.

Összesen harmincmilliárd forintot kapnánk az EU-tól az ifjúsági munkanélküliség csökkentésére, de egyelőre nem érkezik a pénz. A támogatást a Dél-Alföldi, a Dél-Dunántúli, az Észak-Alföldi, és az Észak-Magyarországi régióban lehetne a 25 év alattiak munkához jutását szolgáló programokra fordítani.

Bővebben...