FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Új oktatási programokat indít az Európai Unió

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Tízmillió eurós alapot hoznak létre az EU-tagállamok oktatási és ifjúsági kérdésekben illetékes miniszterei annak érdekében, hogy az oktatással visszaszorítsák a szélsőséges tanok terjedését, és elősegítsék az integrációt - jelentette be Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos november 23-án Brüsszelben.

A biztos a miniszterek e téma megvitatására rendezett kétnapos brüsszeli ülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismertette a döntést. Navracsics Tibor elmondta, hogy a miniszterek újabb oktatási programokat indítanak a radikalizmus megelőzéséért. A szélsőséges eszmék visszaszorítása érdekében a 2016-os év az oktatás és az egyetemeken kívüli képzések éve lesz - mondta a biztos, hozzátéve: az oktatási programokba be kell kapcsolni az újonnan érkezett menedékkérőket is a beilleszkedésük elősegítése érdekében.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős tagállami miniszterek tanácsa a párizsi merényletsorozat egyik fő okára, a másodgenerációs fiatalok integrációjának hiányára és az abból levezethető radikalizmus erősödésének megelőzésére koncentrál - mondta a biztos.

A szélsőséges tanok terjedésének egyik lehetséges ellenszere lehet az olyan oktatási program létrehozása, mint az Erasmus+, amely nem csak a diákság számára nyújt lehetőséget a továbbtanulás terén, hanem az újonnan érkezett menedékkérők is bekapcsolódhatnak a programba, ami segíti beilleszkedésüket a társadalomba. Ezért az ülésező miniszterek 10 millió eurós támogatást javasolnak az oktatási program számára. A szakminiszterek szerint mindez a szélsőségektől mentes európai értékek terjesztését segíti elő az alapoktatástól az egyetemig - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A sajtótájékoztatón Claude Meisch, Luxemburg oktatási, gyermek- és ifjúsági minisztere hangsúlyozta, hogy az oktatás jövőt ad a reményvesztett fiatalságnak, ami akár már rövid távon is gátolhatja a szélsőséges világnézet terjedését. Najat Vallaud-Belkacem francia oktatási miniszter az alapvető európai értékek megóvását emelte ki beszédében, hangsúlyozva, hogy a testvériség eszményét erősíti, ha a leszakadókat az oktatás segítségével integráljuk társadalmunkba.

(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Negyedszázad - Magyar Ifjúság 2012 kötetbemutató a Corvin téren

Az Ifjúságszakmai Társaság a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével mutatja be a rendszerváltás óta felvett ifjúságkutatási adatokat feldolgozó Negyedszázad – Magyar Ifjúság 2012 című kötetét. A kötet a fiatalok élethelyzetének illetve életmódjának időbeli változásait követi, az elmúlt 25 év tendenciáit és jellegzetességeit összegezve. A tanulmány a hazai nagymintás ifjúságkutatások eredményeit nemzetközi trendekbe ágyazva is értelmezi, ezzel támpontokat nyújtva a jövőre vonatkozó kutatásokhoz-fejlesztésekhez. 

Helyszín: Nemzeti Művelődési Intézet,  Budapest, I. ker. Corvin tér 8. 

Időpont: 2016. május 3. (kedd), 10:00 óra.

Bővebben...