FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Új oktatási programokat indít az Európai Unió

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Tízmillió eurós alapot hoznak létre az EU-tagállamok oktatási és ifjúsági kérdésekben illetékes miniszterei annak érdekében, hogy az oktatással visszaszorítsák a szélsőséges tanok terjedését, és elősegítsék az integrációt - jelentette be Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos november 23-án Brüsszelben.

A biztos a miniszterek e téma megvitatására rendezett kétnapos brüsszeli ülése alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismertette a döntést. Navracsics Tibor elmondta, hogy a miniszterek újabb oktatási programokat indítanak a radikalizmus megelőzéséért. A szélsőséges eszmék visszaszorítása érdekében a 2016-os év az oktatás és az egyetemeken kívüli képzések éve lesz - mondta a biztos, hozzátéve: az oktatási programokba be kell kapcsolni az újonnan érkezett menedékkérőket is a beilleszkedésük elősegítése érdekében.

Az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyekért felelős tagállami miniszterek tanácsa a párizsi merényletsorozat egyik fő okára, a másodgenerációs fiatalok integrációjának hiányára és az abból levezethető radikalizmus erősödésének megelőzésére koncentrál - mondta a biztos.

A szélsőséges tanok terjedésének egyik lehetséges ellenszere lehet az olyan oktatási program létrehozása, mint az Erasmus+, amely nem csak a diákság számára nyújt lehetőséget a továbbtanulás terén, hanem az újonnan érkezett menedékkérők is bekapcsolódhatnak a programba, ami segíti beilleszkedésüket a társadalomba. Ezért az ülésező miniszterek 10 millió eurós támogatást javasolnak az oktatási program számára. A szakminiszterek szerint mindez a szélsőségektől mentes európai értékek terjesztését segíti elő az alapoktatástól az egyetemig - hangsúlyozta Navracsics Tibor.

A sajtótájékoztatón Claude Meisch, Luxemburg oktatási, gyermek- és ifjúsági minisztere hangsúlyozta, hogy az oktatás jövőt ad a reményvesztett fiatalságnak, ami akár már rövid távon is gátolhatja a szélsőséges világnézet terjedését. Najat Vallaud-Belkacem francia oktatási miniszter az alapvető európai értékek megóvását emelte ki beszédében, hangsúlyozva, hogy a testvériség eszményét erősíti, ha a leszakadókat az oktatás segítségével integráljuk társadalmunkba.

(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Az IKSZ félévzáró politikai estje

A nyáresti időpont ellenére, közel ötven IKSZ-es gyűlt

Megnyitó beszédében Azbej Tristan, az IKSZ alelnöke számolt be a szervezet rohamos mennyiségi és minőségi bővüléséről, és rámutatott, hogy a csatlakozó fiatalok ösztönösen ráéreznek a kereszténydemokrata eszmeiségre.

A folytatásban Vida Zoltán, II. kerületi IKSZ elnök számolt be a Lengyel-Magyar Összetartozás programsorozatról. Megismerhettük a zarándoklatokat és országos rajzpályázatot is magába foglaló, nagysikerű program hátterében álló hatalmas szervezőmunkát, és szó esett az IKSZ-esek segítségnyújtásáról is.

Ezután Rétvári Bence államtitkár, az IKSZ volt elnöke baráti hangvételű előadásban beszélt a kormányzással kapcsolatos személyes élményeiről és meglátásairól, majd az elnökség részéről Stágel Bence, Törcsi Péter és Gaal Gergő mondott el vitaindító gondolatokat a fiatal kereszténydemokráciáról, a szervezeti működésünk aktivizálásáról, és helyünkről a jobboldali szövetségben.

A kialakult vita minden jelenlevőt megmozgatott és a program hivatalos lezárása után a késő esti órákba nyúlva folytatódott. Abban a legtöbb résztvevő egyetértett, hogy az IKSZ egyik küldetése, hogy integrálja a közéletbe beleszólni kívánó keresztény közösségeket, és egyben önmaga is integrálódjon az átfogó polgári és nemzeti szövetségi rendszerbe.

Utóbbit kompromisszumképesen, de a karakterünk megőrzése mellett kell tennünk, és az olyan értékek következetes képviselete mellett, mint a: családpártiság, a nemzeti összetartozás gondolata, az élet és a teremtett világ védelme. Nem szabad ugyanakkor elvesznünk a kereszténydemokrata eszmeiség fennkölt megfogalmazásában; a világnézetünknek továbbra is konkrét kezdeményezésekben, és általában az élet és a politika leggyakorlatiasabb dolgaiban kell megmutatkoznia.

Azbej Tristan
Észak-Magyarországi Régióért felelős alelnök