FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szorosabbra fűzik együttműködésüket az ifjúságpolitika terén a V4-ek és a keleti partnerség országai

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 


Közös szakmai tanácskozást tartottak, majd az ifjúságpolitika terén folytatott együttműködés szorosabbá tételét célzó keretegyezményt írtak alá hétfőn Pozsonyban a Visegrádi Négyek és az európai uniós keleti partnerséghez tartozó országok szakpolitikusai - tájékoztatta az MTI-t a találkozón Magyarországot képviselő Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Pozsony |Ján Krošlák illusztrációs felvétele


A tanácskozás egyik témája az volt, az egyes országokban milyen lehetőségek nyílnak a fiatalok foglalkoztatottságának növelésére
A V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) ifjúsági ügyekért felelős minisztériumai közti találkozók sorában a hétfői pozsonyi tanácskozás volt az első, amelyen a szaktárcák a legmagasabb szinten képviseltették magukat. A megbeszélés kibővített összetételben, a keleti partnerség államainak (Azerbajdzsán, Örményország, Ukrajna, Moldova, Fehéroroszország, Grúzia) részvételével zajlott.
    
A tanácskozás egyik fő témája az volt, hogy az egyes országokban milyen lehetőségek nyílnak a fiatalok foglalkoztatottságának növelésére. 
    
"A 25 évnél fiatalabbak foglalkoztatásának növelése érdekében indítottuk el az Ifjúsági Garancia Programot, amely a legalább 6 hónapja regisztrált fiatalok számára nyújt garantált lehetőséget képzésben vagy foglalkoztatásban való részvételre. A Kormány az Ifjúsági Garancia Program megvalósítására egyrészt az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezésből 15 milliárd forintot, másrészt a következő 7 év uniós forrásaiból 200 milliárd forintot fordít az ifjúsági munkanélküliség kezelésére" - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve, hogy az Ifjúsági Garancia Program 2014-2020 között 170 ezer fiatal foglalkoztatásához járul hozzá. 
    
Hozzátette: a kormány másik jelentős - nemzetközi érdeklődést is kiváltó - intézkedése a 2013 januárjában bevezetett Munkahelyvédelmi Akcióterv, amelynek célcsoportja szintén a 25 év alatti fiatalok, illetve pályakezdők, és amely 2015 márciusáig több mint 152 ezer fiatal foglalkoztatásához járult hozzá.
    
Novák Katalin hangsúlyozta: a cél az, hogy minden 25 év alatti fiatalnak megteremtsék az elhelyezkedés vagy a továbbképzés lehetőségét. 
    
A tanácskozás résztvevői a találkozón aláírták az ifjúságpolitikák szorosabbra fűzését célzó együttműködési keretegyezményt. Ebben egyebek mellett kiállnak a fiatalok tapasztalatszerző programjainak fontossága és folytatása mellett.
    
"A jövőnket jelentő fiatalokért akkor tudunk a legtöbbet tenni, ha lehetőséget teremtünk nekik arra, hogy ismereteket szerezzenek mind a saját hazájukban, mind külföldön" - mondta az egyezmény célkitűzései kapcsán Novák Katalin, rámutatva a már folyamatban lévő köznevelési programok, valamint az Erasmus plusz csereprogram sikereire.
    
A V4-ek ifjúsági ügyekért felelős szaktárcáinak képviselői legközelebb októberben ülnek össze, erre a tanácskozásra már a júliusban kezdődő cseh elnökség keretében kerül sor.
Forrás: http://ujszo.com/online/kozelet/2015/06/22/szorosabbra-fuzik-egyuttmukodesuket-az-ifjusagpolitika-teren-a-v4-ek-es-a
Módosítás dátuma: 2015. június 23. kedd, 17:49  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Strukturált párbeszéd az Európai Unióban

Mi is az a strukturált párbeszéd?

A strukturált párbeszéd egy konzultációs eszköz a fiatalok és az uniós döntéshozók között az ifjúságpolitika területén. Ezt az eszközt 2009-ben hozták létre annak érdekében, hogy a fiatal generáció, vagyis a 15-30 év közöttiek kinyilváníthassák a véleményüket az őket érintő kérdésekben és, hogy a válaszaik el is juthassanak az uniós döntéshozókhoz. A strukturált párbeszéd egy lehetőség, hogy a fiatalok és a döntéshozók megvitathassák az aktuális nemzeti és európai szintű ifjúságpolitikai kérdéseket, azonban egyben egy eszköz is arra, hogy az ifjúságpolitika megfeleljen az Európai Unió tagállamaiban élő fiatalok igényeinek és elvárásainak. Hangsúlyos még, hogy minél több fiatalhoz eljussanak az aktuális témák és kérdések és így az uniós döntéshozók minél több fiatal véleményét megismerhessék.
Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott, 2010-2018 közötti uniós ifjúságpolitikáról szóló állásfoglalás szerint a strukturált párbeszéd egy olyan eszköz, amely biztosítja, hogy a fiatalok véleményét figyelembe vegyék az EU ifjúsággal kapcsolatos szakpolitikáinak meghatározása során.

Bővebben...