FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Szorosabbra fűzik együttműködésüket az ifjúságpolitika terén a V4-ek és a keleti partnerség országai

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 


Közös szakmai tanácskozást tartottak, majd az ifjúságpolitika terén folytatott együttműködés szorosabbá tételét célzó keretegyezményt írtak alá hétfőn Pozsonyban a Visegrádi Négyek és az európai uniós keleti partnerséghez tartozó országok szakpolitikusai - tájékoztatta az MTI-t a találkozón Magyarországot képviselő Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Pozsony |Ján Krošlák illusztrációs felvétele


A tanácskozás egyik témája az volt, az egyes országokban milyen lehetőségek nyílnak a fiatalok foglalkoztatottságának növelésére
A V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) ifjúsági ügyekért felelős minisztériumai közti találkozók sorában a hétfői pozsonyi tanácskozás volt az első, amelyen a szaktárcák a legmagasabb szinten képviseltették magukat. A megbeszélés kibővített összetételben, a keleti partnerség államainak (Azerbajdzsán, Örményország, Ukrajna, Moldova, Fehéroroszország, Grúzia) részvételével zajlott.
    
A tanácskozás egyik fő témája az volt, hogy az egyes országokban milyen lehetőségek nyílnak a fiatalok foglalkoztatottságának növelésére. 
    
"A 25 évnél fiatalabbak foglalkoztatásának növelése érdekében indítottuk el az Ifjúsági Garancia Programot, amely a legalább 6 hónapja regisztrált fiatalok számára nyújt garantált lehetőséget képzésben vagy foglalkoztatásban való részvételre. A Kormány az Ifjúsági Garancia Program megvalósítására egyrészt az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezésből 15 milliárd forintot, másrészt a következő 7 év uniós forrásaiból 200 milliárd forintot fordít az ifjúsági munkanélküliség kezelésére" - mutatott rá az államtitkár, hozzátéve, hogy az Ifjúsági Garancia Program 2014-2020 között 170 ezer fiatal foglalkoztatásához járul hozzá. 
    
Hozzátette: a kormány másik jelentős - nemzetközi érdeklődést is kiváltó - intézkedése a 2013 januárjában bevezetett Munkahelyvédelmi Akcióterv, amelynek célcsoportja szintén a 25 év alatti fiatalok, illetve pályakezdők, és amely 2015 márciusáig több mint 152 ezer fiatal foglalkoztatásához járult hozzá.
    
Novák Katalin hangsúlyozta: a cél az, hogy minden 25 év alatti fiatalnak megteremtsék az elhelyezkedés vagy a továbbképzés lehetőségét. 
    
A tanácskozás résztvevői a találkozón aláírták az ifjúságpolitikák szorosabbra fűzését célzó együttműködési keretegyezményt. Ebben egyebek mellett kiállnak a fiatalok tapasztalatszerző programjainak fontossága és folytatása mellett.
    
"A jövőnket jelentő fiatalokért akkor tudunk a legtöbbet tenni, ha lehetőséget teremtünk nekik arra, hogy ismereteket szerezzenek mind a saját hazájukban, mind külföldön" - mondta az egyezmény célkitűzései kapcsán Novák Katalin, rámutatva a már folyamatban lévő köznevelési programok, valamint az Erasmus plusz csereprogram sikereire.
    
A V4-ek ifjúsági ügyekért felelős szaktárcáinak képviselői legközelebb októberben ülnek össze, erre a tanácskozásra már a júliusban kezdődő cseh elnökség keretében kerül sor.
Forrás: http://ujszo.com/online/kozelet/2015/06/22/szorosabbra-fuzik-egyuttmukodesuket-az-ifjusagpolitika-teren-a-v4-ek-es-a
Módosítás dátuma: 2015. június 23. kedd, 17:49  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés