FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Belföld Külföld Bulvár Gazdaság Kultúra Vélemény Sport Tudomány Autó Életmód Utazás Fantasztikus magyar találmány, amelynek az EU beintett

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Két magyar kutató olyan kullancsirtó szert fejlesztett ki, amely természetes anyagból, patogén gombákból áll, de a találmányt már nyolc éve nem lehet gyártani, mert az EU az ilyen jellegű úgynevezett biocitok engedélyezését egy néhány éves szabályozással meghiúsítja.

Rengeteg a kullancs az erdőkben, parkokban, kertekben, és ezek a rovarok két súlyos betegséget, az agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt terjesztik. Két magyar szakember, Bratek Zoltán és Bózsik Béla Pál már több mint tíz éve kifejlesztett egy patogén bombákat tartalmazó, teljesen természetes szert, amely bizonyítottan hatékony (azaz szabadföldi, nagyparcellás kísérletekkel igazolták hatékonyságát), de a találmány gyártására a megmagyarázhatatlanul szigorú EU-szabályozás miatt egyetlen cég sem vállalkozik.

"Már mindent megpróbáltunk, legalább tizenöt céggel tárgyaltunk az elmúlt években, de végül egyik sem vállalta a gyártás, mert az engedélyeztetés milliárdokba kerülne. Ilyen jellegű rovarpatogén biocit egy sem került piacra az EU-szabályozás bevezetése óta. Ezzel egyszerűen tönkretették a termékfejlesztést ezen a vonalon, úgyhogy már pályázni sem érdemes. Még egy olyan hatalmas cég is, mint a Bayer, elállt az ilyen természetes szerek gyártási szándékától. Úgyhogy sok-sok küzdelem után lemondtunk róla, hogy ez a szer megoldhassa az egyre aggasztóbb kullancsproblémát" - mondta Bratek Zoltán biológus a STOPnak.

Ezzel szemben az Egyesült Államokban hipermarketekben bárki vásárolhat patogén gombás rovarirtó szereket, tehát az ötlet nem új, sőt a gyakorlatban is alkalmazzák a tengerentúlon. A két magyar kutató érdeme, hogy egyikük, Bózsik Béla Pál felvetette, miért ne lehetne kullancsok ellen is ilyen szert kifejleszteni, a másikuké, Bratek Zoltáné pedig, hogy sikerült azokat a gombákat izolálnia munkatársaival együtt, amelyek kifejezetten a magyarországi kullancsokat pusztítják el. Az EU szigorúsága azért is érthetetlen, mutatott rá Bratek Zoltán, mert voltaképpen ősi módszerről van szó. A Himaláján vagy Dél-Amerikában az őslakosok évezredek óta készítenek és alkalmaznak ilyen természetes rovarirtó szereket.

Forrás: http://www.stop.hu/tudomany/fantasztikus-magyar-talalmany-amelynek-az-eu-beintett/521537/
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Vegyél részt a strukturált párbeszéd második körében! Válaszolj az online kérdőívre!

Te melyik EU-val szomszédos ország (Magyarország több határa is EU-s külső határ) fiataljaival működnél/működtél együtt? Milyen tapasztalataid vannak? Szembesültél-e akadályokkal? Mondd el nekünk és vedd ki a részed a kérdést érintő javaslatok megfogalmazásában (vízum, pályázati lehetőségek stb.)!
Töltsd ki 2011. augusztus 1-ig az online kérdőívet, hogy a te véleményed is hangot kapjon a téged és a fiatalokat érintő döntésekben: http://ikkor.eu/?q=strukturalt-parbeszed-kerdoiv

Bővebben...