FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Kétszeresére nőhet a közép-európai ösztöndíjasok száma

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csaknem duplájára, 59 millió forintra emelte a CEEPUS program éves költségvetését. Ezáltal a következő tanévtől minden eddiginél magasabb összegű támogatási keret biztosítja a közép-európai regionális tapasztalatszerzést.

A magyarországi egyetemek és főiskolák a 2015/2016-os tanévtől összesen 600 ösztöndíjhónap erejéig fogadhatnak külföldi hallgatókat és oktatókat a program keretében. A tagországok által felajánlott hónapszámok hivatalos elfogadására a CEEPUS Miniszteri Konferencián került sor április 9-én Prágában, ahol hazánkat dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár képviselte.

A Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram sajátossága, hogy nem kétoldalú megállapodások alapján működik, hanem hálózatokban, ezáltal a résztvevők szoros kapcsolatokat ápolnak egymással, ami hatékony együttműködést eredményez. A programban hallgatói és oktatói mobilitások lebonyolítására, speciális kurzusok, csoportos hallgatói tanulmányutak szervezésére van mód, amelyek hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását támogatják a számos egyedi vonással rendelkező térségben, ezzel is segítik Közép-Európa stratégiai szerepének erősödését.

A CEEPUS programban jelenleg a térség 16 országa vesz részt. Az ösztöndíjat 1993-ban kormányközi megállapodással hozták létre az alapítók oktatási miniszterei, többek között a magyar kormány képviselője is.

Magyarország a kezdetektől meghatározó szerepet tölt be a programban, amit jól példáz, hogy már hét alkalommal nyert Miniszteri Díjat magyar koordinálású pályázat, és minden évben szerepel magyar partner is a nemzetközi bíráló bizottság által legjobbnak ítélt hálózatban.

A CEEPUS Miniszteri Díj 2015. évi nyertese az osztrák koordinálású Amadeus hálózat, melyben a Budapesti Corvinus Egyetem partnerként vesz részt. A gazdaságtudományokkal foglalkozó hálózat 19 éve működik, és másodszor nyerte el a Miniszteri Díjat.

(www.edupress.hu)

Módosítás dátuma: 2015. április 10. péntek, 18:57  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

ZALAEGERSZEGEN IS MEGNYÍLT AZ ÚJ NEMZEDÉK IRODA
Zalaegerszegen is megnyílt az Új Nemzedék Kontaktpont a Bíró Márton utca 26. szám alatt. Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Vigh László országgyűlési képviselő, Gyutai Csaba polgármester, Balaicz Zoltán ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester és Siklódi László Levente, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója. Jelen volt továbbá Gecse Péter, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke, ifj. Sándor Dénes György, az Ifjúsági és Sport Albizottság vezetője, Bognár Ákos, a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal elnöke, Velkey Péter humánigazgatási osztályvezető, Fentősné Belléncs Andrea ifjúsági szakreferens és több, a helyi ifjúsági életben dolgozó kollégánk.
Bővebben...