FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Mi szerinted az ifjúság legfőbb problémája ma Magyarországon? Szólj bele!

Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

praga.2012.11.04.-1Mi szerinted az ifjúság legfőbb problémája ma Magyarországon? Milyen területeken éri a fiatalokat hátrányos megkülönböztetés? Szólj bele!

Országos felmérés az ír EU-elnökség prioritásai alapján a fiatalokat érő bármilyen hátrányos megkülönböztetés tárgyában Magyarországon. A 35 év alatti fiatalok véleményét egy rövid online kérdőív és fókuszcsoportos beszélgetés formájában lehet becsatornázni. Határidő 2013.02.03.

Ezek a kérdések nem is olyan légből kapott kérdések, mint ahogy néha az EU-elnökséget adó országok – 2013 első félévében Írország – fiatalokkal folytatott strukturált párbeszéde kapcsán előfordulhat. Az aktuális középiskolai és felsőoktatási reform, a munkavállalás, az otthonteremtés nehézségei csak néhány példa a fiatalokat érintő hátrányos megkülönböztetés tárházából. Most lehetőség van ezeknek a problémáknak. a fiatalok véleményének kiemelésére és hazai és európai szinten való becsatornázására a strukturált párbeszéd keretében.

Az online kérdőív célcsoportja a fiatalok, így korosztályt tekintve 35 alatti fiatalok. A fókuszcsoportos beszélgetések is a korosztály közvetlen véleményét hivatott felmérni, de ifjúsággal foglalkozó szervezetek tapasztalata is fontos lehet. A határidő: 2013.02.03.

praga.szorolap.szoljbele“Szerintem a társadalmi befogadás kifejezés annak biztosítása, hogy minden ember képes a társadalomban való részvételre, függetlenül annak háttérétől vagy a sajátos jellemzőitől, akár legyenek azok faji, nyelvi, kulturális, nemi, fogyatékosság, társadalmi státusz, az életkor, vagy egyéb tényezők. Rövidebben, minden ember egyenlő eséllyel való részvétele a társadalomban…” – így foglalta össze Surányi Ádám, a dombrádi ifjúsági iroda (DIFI) vezetője, a konzultációt megelőző definíciós játék nyertese a hátrányos megkülönböztetés alapján a társadalmi befogadás fogalmát.

A strukturált párbeszéd lényege, hogy a fiatalok véleménye alapján párbeszéd jöjjön létre az őket érintő kérdésekben a döntéshozókkal helyi és európai szinten. Ezzel lehetőség nyílik a fiatalok igényeinek közvetítésére és a tapasztalatcserére is, valamint átfogó intézkedések és ajánlások elfogadására.

Az ír EU-elnökség időszakában, 2013 első félévében, előtérbe kerül a fiatalok társadalmi befogadása általában, valamint az ifjúsági munka szerepe a fiatalok társadalmi befogadásának előmozdításában. A párbeszéd végén kapott eredmények, példák támpontot nyújtanak ahhoz, hogy megfelelő intézkedésekkel, szabályokkal elő lehessen segíteni az EU tagállamokban a fiatalok társadalmi befogadását.praga.2012.11.04.-2

További aktuális részletek és hírek, eredmények a Szólj bele! facebook oldalon! Csatlakozni is az Ifjúsági Konzultációs Körhöz (IKK) ha önkéntesként segíteni szeretné valaki a konzultációs munkát, amely lehetőséget adhat külföldi képzéseken való részvételre is, mint a 2012 november eleji prágai képzés, ahol többek között egy szórólapot is terveztek a magyar fiatalok.

Köszönjük a visszajelzéseket!

Szabados Viktor, az Ifjúsági Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoport elnöke.

Módosítás dátuma: 2013. január 22. kedd, 15:22  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

260 millióból fejlesztette szolgáltatásait a Kecskeméti Főiskola

Egy kétéves uniós fejlesztés zárult le november 30-án a Kecskeméti Főiskolán. A Modern hallgatói és intézményi szolgáltatás - versenyképes főiskola című projekt 260 millió forintos támogatással valósított meg olyan fejlesztéseket, amelyek elengedhetetlenek egy korszerűen működő, a kihívásokra és új igényekre rugalmasan reagáló felsőoktatási intézmény fejlődéséhez.

Bővebben...