FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Iskolai közösségi szolgálat a kultúra területén is

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

"Fontos, hogy a 21.század kihívásaira felkészült hallgatók kerüljenek ki az iskolákból, és ebben fontos szerepe lesz az Iskolai közösségi szolgálat projektnek - mondta. dr. Kaposi József. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója és dr. Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkáraAz iskolai közösségi szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben címmel tartott sajtótájékoztatót május 22-én.

„Társadalmi céljaink középpontjában a közösség, a társadalmi szerepvállalás áll” – emelte kis dr. Hammerstein Judit, aki az Iskolai közösségi szolgálatot (IKSZ) mutatta be, ami hét területen is végezhető, ezek közül a kulturális és a közösségi ágazat a népszerű. „A középiskolás diákoknak 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük az érettségi bizonyítvány kiadása előtt” – mondta a helyettes államtitkár, aki hozzátette, hogy a kulturális intézmények hamar felismerték az iskolai közösségi szolgálatban rejlő lehetőségeket és felelősséget. Számos múzeum, könyvtár, levéltár, színház és közművelődési intézmény nyitotta meg kapuit a közösségi szolgálatot teljesítő diákok előtt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága és az Oktatáskutató és fejlesztő Intézet (OFI) a kulturális területen végzett iskolai közösségi szolgálat eredményessége és a közösségi szolgálathoz kapcsolódó pedagógiai célok érvényesülése érdekében munkacsoportot is létrehozott. A két szakterületen felhalmozódott tudás hívta életre Az Iskolai Közösségi Szolgálat elterjesztése a kulturális intézményekben című ajánlást, amely a kulturális és művelődési területen dolgozó munkatársakat segíti az iskolai közösségi szolgálathoz kapcsolódó szervezési és működtetési feladatok ellátásában. A dokumentum jogszabályokat, módszertani ajánlásokat, praktikus forgatókönyveket és gyakorlati tanácsokat tartalmaz a kulturális területen megvalósuló tevékenységek keretrendszerének a kidolgozására, mely révén az iskolai közösségi szolgálat szerves módon épülhet be az érintett intézmények, szervezetek mindennapi gyakorlatába. „A fő cél az, hogy minden intézmény a helyi adottságokhoz és a saját elképzeléseihez, felkészültségéhez igazodó tevékenységeket szerezzen a közösségi szolgálat programjában. Az ajánlás részletes bemutatására a Magyar Nemzeti Múzeumban kerül sor a témában rendezett műhelykonferencián, május 26-án” – mondta el dr. Hammerstein Judit.

Dr. Kaposi József, Hammerstein Judit tájékoztatójának kiegészítéseként kiemelte, fontos, hogy a 21.század kihívásaira felkészült hallgatók kerüljenek ki az iskolákból, és ebben fontos szerepe lesz az Iskolai közösségi szolgálat projektnek. Úgy gondolja, hogy az iskola és a kulturális szféra együttműködése folyamatos, nem pedig egy egyszeri.
(www.edupress.hu)

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés