FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

CIVILEK A KÖZÖSSÉGÉPÍTÉSBEN

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Balaicz Zoltán fényképe.

A civil szervezetek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a helyi közösségépítő tevékenységekben és a társadalmi szolidaritás megerősítésében – hangsúlyozta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára zalaegerszegi sajtótájékoztatóján. Elmondta, a kormány egyrészt a minden megyében jelenlévő civil információs centrumok támogatásával segíti ezt a tevékenységet. Ezek a centrumok azért élveznek kiváltságot, mert ismerik az adott megyében működő egyesületeket, alapítványokat, így széleskörű segítséget képesek nyújtani számukra működésük tekintetében. Zalában a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület látja el továbbra is ezt a feladatot.

A többi civil szervezet működési és pályázati forrásait a Nemzeti Együttműködési Alapból biztosítják, 2016-ban is. Zala megyéből közel száz pályázat érkezett be, ebből 96 nyert és kap összesen 68 millió forint állami támogatást. A 24 nyertes pályázattal Zalaegerszeg teljesített a legjobban, ami összesen 17 millió forintos támogatást jelent a megyeszékhelyi szervezeteknek.
Elhangzott, hogy a megyében közel kétezer civil szervezet működik kulturális, sport- és ifjúságszervezési valamint egészségügyi és szociális feladatokat ellátva. Zalában 13 ezer regisztrált önkéntest tudnak megszólítani, ami azért lényeges, mert a szervezeteknél alkalmazásban lévők száma ennek egytizede csak.
Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere hozzászólásában méltatta a helyi civil szervezetek tevékenységét, így a velük való együttműködést és támogatásukat az önkormányzat elengedhetetlennek tartja. A városban példaértékű az önkéntes tevékenység is, melyből az önkormányzat ugyancsak kiveszi részét közösségi és jótékonysági rendezvények szervezésével. Szólt a fiatalok bevonásának fontosságáról, e tekintetben megemlítette a hallgatói önkormányzatokkal, a városi diákönkormányzattal, az Új Nemzedék Közösségi Tér munkatársaival, valamint a városrészek civil csoportjaival való jó együttműködést. Elmondta azt is, hogy a Gyermek és Ifjúsági Alapprogramból két zalaegerszegi szervezet 500 illetve 600 ezer forintos támogatást kapott.
Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke hozzászólásában azt mondta, bár a megyei önkormányzat intézményfenntartói szerepe megszűnt, a civil szervezetekkel, illetve a települési önkormányzatokkal való együttműködést ugyanakkor szorosabbra fűzték. A fejlesztéspolitika területi feladataival megbízott megyei önkormányzat számára azért is fontos a non-profit szektor, mert a határ menti pályázatokban nagyobb ambíciókkal bírnak.
Dr. Sorok Norbert, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke elmondta, a zalai információs centrummal a közelmúltban együttműködési megállapodást kötöttek, mely azt szolgálja, hogy segítséget nyújtsanak a civil szervezeteknek a jogi eljárásokban. Ezt követően Bognár Ákos, az Új Nemzedék Közösségi Tér vezetője, majd Czotter Csabáné, Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület elnöke, Bognárné Bengő Hajnalka, a Korán érkeztem Közhasznú Egyesület elnöke és végül Jakab Károlyné, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette szervezeteik tevékenységét és célkitűzéseit.

Balaicz Zoltán fényképe.
Módosítás dátuma: 2016. június 29. szerda, 16:31  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés