FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Lezárult az Önkéntesség Európai Éve

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Végéhez ért az Európai Unió által a 2011-es évre hirdetett Önkéntesség Európai Éve, amelyhez kapcsolódóan hazánkban is országszerte több ezer rendezvény zajlott nagy sikerrel, több mint százezren kapcsolódtak be az év programjaiba és végeztek önkéntes munkát.

A tematikus évnek nagy szerepe volt abban, hogy az önkéntes tevékenység egyre népszerűbb hazánkban is. Az EU „Az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének” nyilvánította az idei évet. A tematikus év célja az volt, hogy a felhívja a figyelmet az önkéntességre, amely az EU egyik alapelve. Az önkéntes tevékenységek fejlesztik a szociális készségeket és kompetenciákat, ezáltal hozzájárulnak a demokrácia fejlődéséhez, segítik a társadalmi szolidaritás megerősödését, valamint sokoldalú tapasztalatot nyújtanak mind az önkéntesnek, mind a közösségeknek és a társadalom egészének.

Az Önkéntesség Éve keretében a legfontosabb események között zajlott le a hivatalos európai megnyitó és Önkéntes turné, melyen 71 szervezet jelent meg. 160 ezer önkéntes részvételével TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért címmel májusban Magyarország eddigi legnagyobb hulladékgyűjtő akcióját szervezte meg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány. Az országszerte zajló önkéntes szemétszedési kampányt a reklámszakma Magyarország idei legjobb társadalmi célú kampányának választotta, 59 pályamű közül ítélték a legjobbnak, és a társadalmi célú kommunikáció Arany EFFIE-díjával jutalmazták. Az akció keretében az önkéntesek több ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze.

Az Önkéntesek Hetét júniusban rendezték meg az ország különböző helyszínein, amely során konkrét kezdeményezéseken keresztül mutatták be az önkéntes munka lehetőségeit, arra ösztönözve a lakosságot, hogy aktívan kapcsolódjanak be és végezzenek önkéntes munkát. Több hónapon keresztül zajlott az évben az Önkéntes Roadshow. A helyi eseményekhez és fesztiválokhoz kapcsolódó állomásokon az egyes megyékben is lehetőség nyílt a személyek és szervezetek bevonására, tájékoztatására. A középiskolásoknak meghirdetett Társadalmi Szolidaritás program (TÁRS) célja az volt, hogy 15-18 éves diákok pedagógus és civil szakemberek segédletével és irányítása mellett, egyénileg vagy csoportosan, 30 óra időtartamban az önkéntességhez is kapcsolható, társadalmi szolidaritást erősítő szociális, környezetvédelmi tevékenységet vállaljanak és teljesítsenek a tanórán kívüli foglalkozás keretében. A TÁRS program keretében 146 pályázat nyert el támogatást 44 millió forint értékben. A példaértékű, kiemelkedő jelentőségű projektek összegyűjtése és bemutatása érdekében hirdették meg a „jó gyakorlat” címpályázatot. A címet elnyert projektekből összefoglaló gyűjtemény készült, amelyet az év záróeseménye keretében mutattak be.

A fiatal korosztályt is megszólították a szervezők, a Külügyminisztérium a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal közösen kisfilm pályázatot hirdetett diákok számára, akiknek egy maximum egyperces kisfilmet kellett készíteniük az iskolai önkéntességgel kapcsolatban. Emellett az érdeklődők többféle rajzpályázaton, valamint matricatervező- és cikkíró pályázaton is részt vehettek az önkéntesség témában. Októberben fiatalok csoportjai három napon keresztül végeztek önkéntes szolgálatot a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű akcióban, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pedig a 16 legnagyobb magyarországi felsőoktatási intézményben a helyi hallgatói önkormányzatokkal közösen szervezte meg a Felsőoktatási Önkéntesség Napját.

Az Év nagykövetei Miklósa Erika operaénekesnő, Feke Pál színművész és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus voltak, akik személyes szerepvállalásukkal felhívták a figyelmet az önkéntes tevékenység kiemelkedő jelentőségére.

Az Európai Év magyarországi programjainak ünnepélyes lezáró rendezvényét hétfőn tartották a Szépművészeti Múzeumban. Az Év értékelése mellett sor került a nagykövetek tapasztalatainak megosztására, a „jó gyakorlatok” cím pályázóinak bemutatására, az Európai Év eredményeinek, következtetéseknek és a további intézkedések ismertetésére. A tematikus év véget ért, de az önkéntesség támogatása továbbra is fontos a kormányzat számára. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a december 5-i záró rendezvényen indult a Nemzeti Önkéntes Stratégia társadalmi egyeztetésre, amely a kormany.hu oldalról érhető el. Szintén a folyamatosságot segíti a most induló TÁMOP 5.5.2.-11 pályázat, amely az önkéntesség elterjesztését szolgálja.

2012 az Európai Unióban az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve lesz, melynek célja az időskori aktivitás társadalmon belüli megőrzésének ösztönzése a társadalmi kirekesztés elleni küzdelmet segítő önkéntes munka révén. Így az önkéntesség a soron következő tematikus évben is nagy szerephez jut.

Az év eseményeiről többet megtudhat a www.onkentesseg2011.hu honlapon.

 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia

Készül az új ifjúságvédelmi stratégia, amely az ifjúságot érő káros hatások elleni védekezés alapjául fog szolgálni - mondta el az emberi erőforrások minisztere a Fejér megyei Ráckeresztúron.

Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Fiatalkorúak Rehabilitációs Otthonában rendezett, Szerhasználó tinik rehabilitációja című szakmai konferencián hangsúlyozta, hogy az akcióterv fő iránya az oktatás-nevelés, a tehetséggondozás, a foglalkoztatás és az otthonteremtés.

Bővebben...