FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Így kerülhetjük el az új sarcot?

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
Augusztus 1-től az szja-törvény változása alapján a kamatjövedelmekre kiszabott 16 százalékos adón felül 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást (ehót) is kell fizetnie a befektetőknek. Aki a határidő előtt nyit egy tartós befektetési számlát bármelyik banknál vagy pénzügyi szolgáltatónál, az elkerülheti az új adót. Az Equilor összefoglalta, hogy mit kell tudni a dologról.

Miért érdemes most TBSZ-t nyitni?

A TBSZ számla megnyitásához legalább 25 ezer forint szükséges. A számla az év végéig tetszés szerinti ütemezésben és összeggel feltölthető. Ezért akkor is megéri július 31-ig megnyitni, ha pillanatnyilag nem áll rendelkezésre nagyobb összeg, de az év hátralévő részében további befektetéseket tervezünk.

Mire nem vonatkozik a 6 százalékos eho?

A forintban jegyzett állampapírokra, a legalább 80 százalékban forintos állampapírokat tartó alapok befektetési jegyekre, valamint a 2006. szeptember 1. előtt vásárolt befektetési jegyekre nem kell az új sarcot kifizetni. Minden másnál csak a TBSZ jelent mentességet, és az is már csak a következő két héten nyitott számlák esetén.

Az új törvény csak a kamatjövedelmekre vonatkozik, ebből fakadóan nem érinti a részvényügyleteket és a részvényosztalékok révén elért nyereségeket.

Mire kell az ehót fizetni?

A törvény értelmében a devizában jegyzett állampapírokon (pl. amerikai, német, japán), valamint a forintban és devizában jegyzett vállalati kötvényeken, valamint egyéb befektetési jegyen elért hozamra kell megfizetni.

Még egy változás

Fontos változás, hogy augusztus 1-től már nem lehet szembeállítani egymással a kamatjövedelmeket és a más termékeken, pl. részvényen képződött esetleges árfolyamveszteséget. Ez azért volt különösen fontos, mert a korábbi szja-törvény szerint csak a nettó eredményre kellett megfizetni a 16 százalékos árfolyamnyereség-adót.

Ez a változás a legkedvezőtlenebb pont a törvénymódosításban, mivel a 6 százalékos eho összege a legtöbb esetben eltörpül a nettósítás elmaradása miatt keletkező plusz adóteher mellett.

Legjobb tudomásunk szerint az összevezethetőség lehetősége kizárólag az augusztus 1-je előtt realizált kamatnyereség tekintetében áll fenn, és az erről szóló nyilatkozatot legkésőbb 2013. december 31-ig lehet megtenni. A vonatkozó törvény nem ad egyértelmű iránymutatást a kérdésben, de célszerű az adóköteles nyereségeket július 31. előtt realizálni és újra befektetni.

Forrás: http://index.hu/gazdasag/2013/07/17/igy_kerulheti_el_az_uj_sarcot/
Módosítás dátuma: 2013. július 18. csütörtök, 07:20  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés


Newsflash

A teljes hallgatói érdekképviselet felsorakozott régi-új elnöke mögött
Ünnepi tisztújító közgyűlésén a 2017-18-as év vezetőségéről döntött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Gulyás Tibornak, a HÖOK elnökének további két évet szavazott meg a Közgyűlés. Az elnök, az elnökség és felügyelő bizottság megválasztása mellett az ülés ünnepi hangulatát emelte a Magyar Egyetemisták és Főiskolák Szövetségének (MEFESZ) megalakulásának 60., a HÖOK megalakításának pedig 20. évfordulója.
Bővebben...