FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Egyszerűsített bevallás – a NAV segítséget nyújt bevallása kitöltéséhez

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 
Amennyiben a magánszemély személyijövedelemadó-bevallás benyújtására kötelezett és nem kért munkáltatói adómegállapítást (vagy a munkáltatója azt nem vállalja), akkor e kötelezettségének egyszerűsített bevallás választásával is eleget tehet.

Az egyszerűsített bevallás választása esetén a 1253NY jelű nyilatkozatot kitöltve és aláírva 2013. február 15-ig kell a magánszemélynek visszajuttatnia.

A nyilatkozat letölthető a www.nav.gov.hu internetes oldalról, illetve beszerezhető az ügyfélszolgálatokon. A kitöltött és aláírt nyilatkozat visszaküldhető postán, leadható személyesen az ügyfélszolgálatokon vagy az ügyfélkapun keresztül elektronikusan továbbítható (ha az adózó rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval). 

A nyilatkozathoz semmilyen bizonylatot, igazolást nem kell mellékelni, mivel az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján készíti el a bevallási ajánlatot. A nyilatkozatot csak egy példányban kell eljuttatni az adóhatósághoz, a másik példány az adózónál marad.

A határidő jogvesztő, elmulasztása esetén a kötelezettséget önadózóként – a törvényi feltételek fennállása esetén – a 2012. évre vonatkozó adónyilatkozaton vagy a 1253-as számú bevalláson kell teljesíteni 2013. május 21-ig.

A nyilatkozat kitöltési útmutatója – mely a www.nav.gov.hu internetes oldalról szintén letölthető – további hasznos információkat tartalmaz (többek között mely esetekben választható ezen bevallási mód, illetve mikor nem), ezért a kitöltés előtt érdemes azt áttanulmányozni.

Amennyiben az egyszerűsített bevallás választásának feltételei fennállnak, azaz érvényes a nyilatkozat, az adóhatóság elkészíti az egyszerűsített bevallást (1253E bevallás), amit április 30-ig megküld az adózónak.

Ezt követően az adózónak nincs más feladata, mint hogy a részére elkészített bevallásban lévő adatokat egyeztesse a nála lévő igazolásokkal. Ha eltérést tapasztal, az aláírt bevallást javítva, illetve kiegészítve 2013. május 21. napjáig kell visszajuttatnia az adóhatóságnak (postán, személyesen vagy elektronikus úton).

Változás: amennyiben az adózó a 1253E egyszerűsített bevallásban foglaltakkal egyetért, ebben az esetben a nyomtatvánnyal nincs semmi teendője, a korábbi évekkel ellentétben azt nem kötelező visszaküldeni az adóhatóság részére. Amennyiben a 1253E egyszerűsített bevallást az adózó 2013. május 21. napjáig nem küldi vissza, úgy az adóhatóság által kiküldött bevallás az adózó által benyújtott bevallásnak minősül.

Abban az esetben, ha az adózónak befizetési kötelezettsége keletkezik, az adót általános esetben 2013. május 21-ig kell megfizetnie. Az adatok javítása esetén azonban az adót az adóhatóság értesítésének kézhezvételét követő 30 napon belül kell megfizetni.

Visszatérítés esetén, ha az adózó nem javítja bevallását, a visszatérítendő adót az adóhatóság május 21-től számított 30 napon belül, javítás esetén pedig a javítás alapján módosított bevallásról szóló értesítés kézhezvételétől számított 30 napon belül utalja ki
 

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés