FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Civil törvény: több lehetőség a hatékony munkára

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 
2011. december 5-én több mint egy éves előkészítő munka után elfogadta az Országgyűlés az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt. Az új törvénnyel a civil szervezetek stabil, átlátható szabályokra és kevesebb adminisztrációra, az állampolgárok pedig sokkal pontosabb, világosabb szabályokra, a civil szervezetek közpénzfelhasználásával kapcsolatban pedig megnyugtató garanciákra támaszkodhatnak.

Szimbolikus értékű, hogy az állampolgárok aktivitására, önkéntességére épülő civil szervezetek működési környezetét meghatározó jogszabályt az Országgyűlés pont az önkéntesség nemzetközi napján fogadta el. A jogszabály, annak előkészítése abban is különleges volt, hogy számos fokozatban a nyilvánosság számára is érzékelhető módon fejlődött, alakult a tervezet szövege. A parlamenti vitában a legtöbb párt – és a bizottsági ülésen megjelenő civil szervezeti képviselők – egyaránt elismerte, hogy példaértékű és mélységű volt ez a társadalmi egyeztetési folyamat.

Az elfogadott törvény néhány széles körben elismert progresszív eleme a keretjelleg, mely rendszerbe fogja a korábbi széttagolt szabályrendszert; az egységes, közhiteles civil adatbázis létrehozása; a civil társaság szervezeti formájának bevezetése; a közhasznúság egyfokozatúvá tétele objektív szempontrendszer mellett; a gazdálkodó tevékenység és a vállalkozási tevékenység megkülönböztetése; a végelszámolás, csőd- és felszámolási eljárások civil szervezetekre adaptálása.

A törvény létrehozza a Nemzeti Együttműködési Alapot, amely költségvetési támogatást biztosít majd a civil szervezetek számára működésükhöz és szakmai programjaik megvalósítására. A törvény egyes korábbi adómentességek, kedvezmények (helyi adó- és illetékmentesség, társasági adó fizetése alóli mentesség a teljes bevétel 15 %-ig) mellett kiterjeszti a közhasznú szervezetek teljes körére az adományok társasági adókedvezményét (az adomány költségként történő elszámolásán túl az adomány 20 %-ával csökkentheti adóalapját az adományozó cég, amely arány további 20 %-kal növekszik tartós adományozás esetén).

A törvény elrendeli a Civil Információs Centrumok működtetését inkubátorházi feladatok ellátására, illetve annak érdekében, hogy az új jogszabály alkalmazására történő átállás a lehető leggyorsabban megvalósulhasson. E szervezetek fognak helyben segítséget nyújtani azon civileknek, érdeklődőknek, akik a Civil Információs Portál és a közhiteles nyilvántartásnál több vagy épp mélyebb információhoz szeretnének jutni.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)

Módosítás dátuma: 2011. december 12. hétfő, 15:29  

Newsflash

Megalakult az IKSZ XIII. kerületi alapszervezete

 

Az IKSZ "Szólj bele a közéletbe!" országos kampánya keretében 2011. július 15-én megalakult az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség  XIII. kerületi alapszervezete. Az alakuló ülésen részt vett Azbej Tristan Közép-Magyarországi Régióért felelős alelnök és Kovács Péter szervezetépítésért felelős alelnök is.

Miután az alelnökök ismertették a megalakuláshoz szükséges tudnivalókat és felvázolták az IKSZ felépítését az új tagoknak, a résztvevők Bordács Bálint elnökjelölt beszédét hallgathatták meg, melyben ismertette a  XIII. kerülettel kapcsolatos jövőbeli terveit, az összefogás fontosságát, majd átadta a szót Nyitrai Zoltán és Kiss Zsófia alelnökjelölteknek, illetve Izsó Borbála titkárjelöltnek. Miután a tagok meghallgatták a jelöltek bemutatkozását, következő programpontként a szavazás következett. Egyhangú szavazással a XIII. kerületi IKSZ elnöke Bordács Bálint lett. A résztvevők alelnöknek választották Nyitrai Zoltánt és Kiss Zsófiát, az alapszervezet titkára pedig Izsó Borbála  lett. Ezután az este jókedvű beszélgetéssel, politizálással folytatódott.