FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Törvénytervezet a jogszabály előkészítésben való társadalmi részvételről

Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A jogszabályok előkészítésben való társadalmi részvételről szóló törvényről" címmel törvényjavaslatot terjeszt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Kormány elé. A törvénytervezet véleményezési határideje szeptember 29.


A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény, a jogalkotásról szóló új törvényhez kapcsolódva a jogszabály-előkészítés során alkalmazandó társadalmi egyeztetés keretszabályait kívánja meghatározni, megteremtve annak a lehetőségét, hogy a lehető legtöbb vélemény becsatornázásával és mérlegelésével megalapozott jogszabályok születhessenek.

 


A törvényi szabályozás mindvégig figyelemmel van a lehető legszélesebb körű társadalmi részvétel lehetősége, valamint a jogszabály-előkészítés hatékonyságának biztosítása közötti egyensúly fenntartására.
A kormányprogramban foglaltak szerint "az emberek véleménye nem akadály, hanem maga a megoldás", ezért kívánatos, hogy a társadalom legszélesebb rétegeinek legyen lehetősége arra, hogy a jogszabályok előkészítése során kifejezhesse véleményét, észrevételeit, javaslatait a készülő jogszabállyal kapcsolatban. Ennek érdekében szükség van a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvétel szabályainak megalkotására, amely biztosítja azon állandó kereteket, amelyek mentén a társadalom különböző rétegeinek érdekei érvényesülni tudnak a jogszabályok előkészítése során, ezzel biztosítva nagyobb legitimációt az elfogadott jogszabályoknak, valamint azt, hogy minél jobb minőségű, az életviszonyoknak megfelelő jogszabályok születhessenek.

 


A törvénytervezet célja a társadalom legszélesebb rétegeinek bevonása a jogszabály előkészítés során a jogszabálytervezetek véleményezésébe akár személyesen - amire az általános egyeztetés esetében lehetőség nyílik, - akár a különböző társadalmi csoportokat képviselő szervezetek által.


A különböző szervezetek bevonása a jogszabályok előkészítése során azok véleményezésébe elősegíti a jogi szabályozás sokoldalú megalapozását és ezzel összefüggésben növeli az önkéntes jogkövetést, valamint biztosítja a jogszabályok minőségének és végrehajthatóságának javítását.


A törvény a társadalmi egyeztetés két formáját - általános és közvetlen - szabályozza. A törvényben szabályozott közvetlen egyeztetés részben az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvénynek a jogszabály-előkészítés nyilvánosságára vonatkozó rendelkezéseit veszi át, illetve bővíti és tölti meg azokat valódi tartalommal. A törvény rendelkezéseinek értelmében a társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabályok tekintetében az előkészítés meghatározott pontján bárkinek lehetősége nyílik véleményt nyilvánítani az adott tervezetről.


A társadalmi egyeztetés másik formája, a közvetlen egyeztetés pedig annak kereteit adja meg, hogy a jogszabályok előkészítése során közvetlenül is bevonhatóak legyenek azok a szervezetek, amelyek leginkább képesek az adott szabályozási tárgykörhöz kapcsolódó széles spektrumú vélemények képviseletére. E szervezetek szakmai reputációjuk révén segíteni tudják a jogszabály-előkészítés során a minőségi és hatékonysági szempontok érvényesülését.


A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló törvény a 2006-ban elfogadott lobbitörvény - amely a gyakorlatban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - hatályon kívül helyezésével mindenki számára egyenlő feltételekkel teremt lehetőséget a jogszabályok előkészítése során az adott szabályozással kapcsolatos véleményének kifejtésére.


A törvénytervezet véleményezési határideje: 2010. szeptember 29.

Az észrevételeket a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre várjuk.

A tervezet letöltése

forrás: KIM

Módosítás dátuma: 2011. július 11. hétfő, 11:39  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés