FIATALOK.INFO

Ifjúsági információs honlap

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése

Megfelelünk-e a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek?

Olvasóink értékelése: / 1
ElégtelenKitűnő 

Kedves Civil Vezetők!

Többen, többször kérdezték tőlünk, hogy pályázatok beadása, támogatási szerződések megkötése során, valójában miről nyilatkozunk akkor, amikor azt kérdezi a nyomtatvány, hogy „megfelelünk-e a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeinek”.


Fontos tudni, hogy ha a szervezet rendezetlen munkaügyi kapcsolatok nyilvántartásába kerül, akkor minden központi költségvetési támogatástól elesik! Most egy rövid összefoglalóban – jogszabályi háttérrel megerősítve – bemutatjuk mit is jelent a rendezett/rendezetlen munkaügyi kapcsolat.

A témát az 1/2012. (I.26) NGM rendelet szabályozza, de nem árt, ha a Munka Törvénykönyvét és egyéb munkaügyi jogszabályokat is előveszünk.

Rendezetlen munkaügyi kapcsolatokat eredményezhet röviden összefoglalva – általános, civileket leginkább érintő eseteket vizsgálva - a következő:
- nem jelentjük be időben alkalmazottjainkat, biztosítási jogviszonyt feltételező egyéb jogviszonyokat (megbízási jogviszony), egyszerűsített foglalkoztatottként dolgozókat – „a biztosítási jogviszony első napján, a foglalkoztatás megkezdése előtt, álláskeresési támogatás esetén a támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 10 napon belül,” Art.) 16. § (4) a)
- életkori feltételekre (ideértve a gyermekmunka tilalmát is) vonatkozó rendelkezések megsértése. Általánosságban elmondható, hogy „munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte.” Természetesen vannak egyéb esetek is, bővebben lásd a Munka Törvénykönyvének 34.§-át (pl. diák nyári munka, stb.)
- munkabér mértékére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezések megsértése. Nem tartjuk be a vonatkozó minimálbéreket, nem tartjuk be a munkaszerződésben vállalt munkabér fizetési határidőt.
- az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Ebktv.) alapján az egyenlő bánásmód követelményének megsértése. Munkáltatóként nézzünk utána megfelelünk-e a jogszabályi követelményeknek különösen a III. fejezetet figyelembe véve.

A fentiek miatt akkor válunk „rendezetlen munkaügyi kapcsolatúvá”, ha a következő hatóságok, ezek alapján bírsággal sújtanak:
- munkaügyi hatóság
- állami adóhatóság
- egyenlő bánásmód követelményének érvényesülését ellenőrző hatóság
- idegenrendészeti hatóság

AZONBAN! :)
„Felmentést” kapunk és a bírságoktól, szabálytalanságoktól függően támogatást kaphatunk akkor, ha:
- általánosságban, két éven belül a hatóság a korábbival azonos jogsértés elkövetését nem állapította meg.
- jogviszony bejelentés elmulasztása esetén:

a) a munkaügyi hatóság, valamint az állami adóhatóság által kiszabott munkaügyi bírság/mulasztási bírság összege nem haladja meg a harmincezer forintot,
b) a jogsértés első alkalommal, egy munkavállaló vonatkozásában került megállapításra,
c) két éven belül a hatóság a korábbival azonos jogsértés elkövetését nem állapította meg.
- több telephely esetén telephelyenként kell mindezt értelmezni.

Ha munkáltatók vagyunk igyekezzünk tehát figyelni a fentiek.

Jogszabályok, melyeket érdemes átolvassunk:

1/2012. (I. 26.) NGM rendelet - http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=143518.233464
Munka Törvénykönyve - http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200001.TV#
2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról - http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300125.TV#
Adózás Renjéről szóló törvény - http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300092.TV#

Rendezetlen munkaügyi kapcsolattal rendelkező munkáltatókról természetesen nyilvántartás készül. Ezt a nyilvántartást (magunk leellenőrzését) tekinthetjük meg a következő linkre kattintva:
http://nyilvantartas.ommf.gov.hu/srcvw.php
Tavaszi Civil Korzót tartunk megyeszerte - részletek a honlapon www.civilszamado.hu
Módosítás dátuma: 2014. március 24. hétfő, 14:59  

Szavazás

Melyik múzeumot látogatnád meg legközelebb?
 

Bejelentkezés

Advertisement

Featured Links:

keresés